Το κουτσό «άλογο» του αυτοκράτορα Βαγγέλη!

❱❱ Το… παιδί του λαού που έγινε εκδότης, «φίλος» εφοπλιστών, ταβερνιάρης και συνεργάτης καταδικασμένων σε υποθέσεις ναρκωτικών
❱❱ Οποτε επιστρέφει στις Λουσακιές Κισσάμου Χανίων, στο χωριό του, φοράει τον μανδύα του σπουδαίου για να θαμπώνει τους συγχωριανούς του

Είναι μεσημέρι Τετάρτης, μόλις έχουν τελειώσει τα μαθήματα στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας και μια παρέα σπουδαστών στέκεται στη γωνία, Ομήρου και Ακαδημίας, κάτω από το παλιό κτίριο της σχολής.

Συζητούν μάλλον λίγο προβληματισμένοι για το μέλλον τους. Είναι όμως άνοιξη, συγκεκριμένα η άνοιξη του 1995, και οι νέοι… βρίσκουν πάντα έναν τρόπο να διασκεδάσουν τις ανησυχίες τους: με συνάξεις σε σπίτια, με βραδιές σε μπαράκια, με βόλτες…

Υπάρχουν, όμως, και οι πιο ιδιόμορφες περιπτώσεις νέων, όπως αυτή του σπουδαστή Γιάννη Κουρτάκη (μελλοντικός εκδότης, «φίλος» εφοπλιστών, περιστασιακός ταβερνιάρης, σκανδαλώδης δανειολήπτης, επιχειρηματικός σαλτιμπάγκος, συνεργάτης καταδικασμένων σε υποθέσεις εμπορίας ναρκωτικών, αλλά τελικά -όπως διατείνεται- απλά ένα παιδί του λαού), που διασκεδάζουν την ανησυχία τους σε πιο ανορθόδοξα μέρη, όπως ο ιππόδρομος.

Αποφάσεις

Ο νεαρός Γιαννάκης, ομολογουμένως εξαιρετικά κομψότερος σε κιλά τότε, αλλά σταθερά περιορισμένου αναστήματος, βιάζεται να αποχωριστεί από την παρέα για να κατηφορίσει στην Πανεπιστημίου και να πάρει το λεωφορείο που οδηγεί στον ναό του τζόγου. Εχει ακριβώς τον ίδιο προβληματισμό για το επαγγελματικό μέλλον του με τους υπολοίπους. Και πιθανόν επειδή πίστευε -και ορθώς, με βάση τις γνώσεις και τις ικανότητές του- ότι θα δυσκολευτεί να χτίσει το μέλλον του στη δημοσιογραφία, έχει πάρει κάποιες αποφάσεις.

Οπως εξομολογείται στους συνσπουδαστές του, είναι έτοιμος να δώσει το ειδικό τεστ προκειμένου να προσληφθεί ως τζόκεϊ στους αγώνες των ιπποδρομιών, καθώς ο σωματότυπός του μοιάζει ιδανικός για το επάγγελμα. Και θα το κάνει, θα δώσει τις αναγκαίες εξετάσεις, όπως τουλάχιστον θα εξομολογηθεί και πάλι, στην ίδια παρέα, αργότερα. Δυστυχώς, όμως, αποτυγχάνει. Οχι γιατί δεν ήταν αρκετά περιορισμένου αναστήματος, όπως απαιτούν οι αυστηρές προδιαγραφές του επαγγέλματος, αλλά γιατί δεν ήταν αρκετά αδύνατος.

Επαφές με Ντόρα

Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο γεγονός, για το οποίο περηφανεύεται τακτικά στους συνσπουδαστές του: η φιλική σχέση που έχει αναπτύξει με τον συντοπίτη του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και κυρίως με την κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ήταν πάντα λιγότερο επιλεκτική στις παρέες της. Οποτε έχει ραντεβού στο γραφείο του θανόντος προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για καφέ δεν ξεχνά να «πετάξει» την πληροφορία στον αέρα, για να αυξήσει το… υπαρξιακό «μπόι» του στα μάτια της παρέας.

Στο πρόσωπό του η οικογένεια Μητσοτάκη (όχι ο Κυριάκος, που δεν εμπλέκετο τότε) μοιάζει να έχει ανακαλύψει όχι απλά τον συνεχιστή του Κακαουνάκη, αλλά τον τραχύ και άξεστο εκείνο νέο που διψά για επιτυχία, με όλα τα μέσα, τα οποία φυσικά αγιάζονται από τον σκοπό.

Και πράγματι, τα μέσα που χρησιμοποιεί κινούνται στην καρδιά της ανομίας: σκανδαλώδεις δανειοληψίες από τράπεζες εν καιρώ κρίσης, πλάτες από περίεργες πηγές, αρθρογραφία γεμάτη χολή και συχνά στις παρυφές της απειλής και της εκβίασης, αμέτρητες δυσφημήσεις και εταιρικά ταχυδακτυλουργικά μέσω των οποίων ελπίζει προφανώς τον τελευταίο καιρό να αποφύγει τη Δικαιοσύνη και να γλιτώσει τα οικονομικά του ανοίγματα, τα οποία παράλληλα προσπαθεί να κρύψει από τον εφοπλιστή φίλο του.

Ο σκοπός, από την άλλη, είναι ένας: Κάθε φορά που επιστρέφει στις Λουσακιές Κισσάμου, Χανίων, στο χωριό του, ενδυόμενος τον μανδύα του σπουδαίου, να θαμπώνει τους συγχωριανούς του.

Οταν, όμως, ο αυτοκράτορας είναι γυμνός, θα βρεθεί πάντα κάποιος να το φωνάξει! Αφήστε που στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για τον αυτοκράτορα, αλλά για τον ιπποκόμο του… Ναι, η πρώτη αγάπη -ο ιππόδρομος, στη συγκεκριμένη περίπτωση- δεν ξεχνιέται. Ισως γι’ αυτό μεταφέρει με εξαιρετική άνεση ιπποδρομιακές πρακτικές στις δήθεν εκδοτικές του δραστηριότητες, που έτσι κι αλλιώς έχουν ως μοναδικό στόχο να προσφέρουν κάλυψη σε σκοτεινά επιχειρηματικά κέντρα.

Η ιστορία που θα διηγηθούμε τις επόμενες μέρες δεν είναι απλά πρωτόγνωρη για τον ελληνικό Τύπο, αλλά τρομακτική. Είναι η στιγμή που για πρώτη φορά οι κανόνες του υποκόσμου προσπαθούν να πλασαριστούν ως κανονικότητα και να μετατρέψουν τον δημόσιο διάλογο… σε στάβλο.

O ΜΑΓΟΣ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΕ ΛΑΓΟ (ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ) ΑΠΟ ΚΑΠΕΛΟ

Η μεγάλη έξοδος για τον Γιάννη Κουρτάκη στον μαγικό κόσμο της επωνυμίας γίνεται στις 22 Σεπτεμβρίου 2012, όταν κυκλοφορεί η εφημερίδα «Παραπολιτικά». Αν εξαιρέσει κανείς έναν μικρό αριθμό ανθρώπων στη δημοσιογραφική πιάτσα, που τον γνώριζαν, ο υπόλοιπος κόσμος ένιωθε -περίπου- σαν να είχε δει μάγο… να βγάζει λαγό από καπέλο. Εάν, για παράδειγμα, ήταν σε ένα χωριό, στην Κρήτη, και εμφανιζόταν έτσι… από το πουθενά, οι γιαγιάδες σίγουρα θα τον ρωτούσαν: «Εσύ, μπρε κοπέλι, τίνος είσαι;» Γιατί κάποιου ήταν!

Οι επτά δουλειές

Και κανείς φυσικά δεν πίστεψε αυτό που ο ίδιος ισχυρίστηκε μερικά χρόνια αργότερα, ότι δηλαδή έκανε επτά δουλειές και έτσι κατάφερε να συγκεντρώσει το κεφάλαιο για το εκδοτικό εγχείρημα. Δεν είναι λοιπόν απορίας άξιο ότι δημοσιογραφικά σάιτ αρχικά κάνουν ξεκάθαρα αναφορά στο νέο εγχείρημα… του Βαγγέλη Μαρινάκη, μετά την αποχώρησή του από τον Σκάι.

Από τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς τα σάιτ κάνουν λόγο για την επιθυμία του Γιάννη Κουρτάκη να επεκταθεί στο ραδιόφωνο, πάντα «με χρήματα του φίλου του Βαγγέλη Μαρινάκη», όπως αναφέρουν.

Εμφάνιση-παρωδία

Από τότε έως σήμερα μεσολάβησαν πολλά: Αποτυχημένες εκδόσεις και λοιπές δραστηριότητες (όπως η ταμπλόιντ εφημερίδα «Freddo», η εκκλησιαστική «Κιβωτός της Ορθοδοξίας», η πολιτική «Ελευθερία του Τύπου», η οικονομική «Επένδυση», αλλά και μια ταβέρνα με κρητικά εδέσματα στη Νέα Σμύρνη), καταδικαστικές αποφάσεις που του κόστισαν αρκετά έτη φυλάκισης και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του, και μία εμφάνιση-παρωδία στην εξεταστική της Βουλής, όπου δεν κατάφερε να δικαιολογήσει το δάνειο ύψους 960.000 ευρώ που πήρε το 2014 από την Εθνική Τράπεζα για το στήσιμο του ραδιοφώνου Παραπολιτικά FM.

Και, εν τέλει, οικονομικές και δικαστικές περιπέτειες που θα τον κάνουν να μετατραπεί ο ίδιος σε μάγος, για να εξαφανιστεί αυτή τη φορά.

Εδώ… «Παραπολιτικά», εκεί… «Παραπολιτικά», πού είναι τα «Παραπολιτικά»;

Από τις 16 Ιουνίου του 2018 η εφημερίδα «Παραπολιτικά» σταματάει να εκδίδεται από την εταιρία Παραπολιτικά Α.Ε. H έκδοση μεταφέρεται στην εταιρία Ελευθερία του Τύπου Εκδοτική Α.Ε., η οποία αρχικώς δημιουργήθηκε για να στεγάσει τη μεγάλη εκδοτική αποτυχία «Ελευθερία του Τύπου». Περίπου έναν μήνα αργότερα, και συγκεκριμένα στις 11 Ιουλίου, ανακοινώνεται ότι η εν λόγω εταιρία αποκτά νέο διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο δεν συμμετέχει καν ο Γιάννης Κουρτάκης. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος εμφανίζεται ο Παναγιώτης Τζένος.

Πώς θα αποπληρωθούν;

Στον ισολογισμό του 2017 η εταιρία Παραπολιτικά Α.Ε., που ως βασική της δραστηριότητα είχε την έκδοση της εφημερίδας «Παραπολιτικά» (σ.σ.: ο ραδιοφωνικός σταθμός Παραπολιτικά εκπέμπει από την εταιρία Παρά Ενα Εκδόσεις – Υπηρεσίες διαδικτύου ΕΠΕ), εμφάνιζε στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της ποσό ύψους περίπου 6.500.000 ευρώ, μεταξύ των οποίων τα 238.796,70 ευρώ αφορούν τραπεζικά δάνεια, τα 1.005.344,11ευρώ φόρους, τα 351.336,36 ευρώ χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και τα 2.871.516 ευρώ εμπορικές υποχρεώσεις. Τώρα που η βασική δραστηριότητα της εταιρίας Παραπολιτικά, δηλαδή η εφημερίδα, μεταφέρθηκε, πώς θα αποπληρωθούν όλα αυτά; Ή μήπως δεν θα αποπληρωθούν; Θα μάθουμε προσεχώς…

Ο ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΤΖΟΚΕΪ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΙΠΠΟΚΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΑΚΗ (ΜΕΡΟΣ 2ο)

Ο ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΤΖΟΚΕΪ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΙΠΠΟΚΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΑΚΗ (ΜΕΡΟΣ 3ο)

Ο ΠΑΡΑΛΙΓΟ ΤΖΟΚΕΪ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΙΠΠΟΚΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΙΝΑΚΗ (ΜΕΡΟΣ 4ο)

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ελεύθερος έπειτα από 24ωρη κράτηση στη ΓΑΔΑ ο Στέφανος Χίος

Ελεύθερος αφέθηκε χθες το πρωί, έπειτα από εικοσιτετράωρη κράτηση, ο δημοσιογράφος...

Το… «μανιφέστο» του Κούγια για τα θύματα που τα βάφτισε «εραστές» και η… φουκαριάρα Λίνα Μενδώνη

Ενώπιον της ανακρίτριας θα βρεθεί σήμερα ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης...

Νέα «μαργαριτάρια» για τον Λιγνάδη! Οι αυνανισμοί σε αμφιθέατρα και οι γυμνές φοιτήτριες

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες εις βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη και...

Kαι… μη χειρότερα! Η ΜΚΟ Praksis έστελνε παιδιά στο Εργαστήριο του Εθνικού

Μετά την εισαγγελική έρευνα που διατάχθηκε για τις δομές ασυνόδευτων ανηλίκων,...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιωάννα Τριανταφυλλίδου για Κούγια: «Εξευτελίζουμε την ηθική των θυμάτων και αμφισβητούμε την αξιοπιστία των μαρτύρων»

Με τις πρόσφατες καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο του θεάτρου, η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου έδειξε έντονα την στήριξη της στα θύματα που έχουν υποστεί...

Έξαλλη η Κατερίνα Καινούργιου με τον Κούγια: «Πώς δεν έχει παιδεραστία; 14χρονα αγόρια ήταν! Για χαζούς μας περνάει;» (video)

Το πρόσωπο των ημερών ο Αλέξης Κούγιας, ο οποίος αποφάσισε να υπερασπιστεί τον Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό ανήλικων παιδιών κατά συρροή.Ο...

Θανάσης Βισκαδουράκης: «Έγιναν όλοι συνωμότες για τον διευθυντή του Εθνικού θεάτρου;» (video)

Στο τηλεοπτικό πλατό της εκπομπής «T-Live» φιλοξενήθηκε ο Θανάσης Βισκαδουράκης. Ο γνωστός ηθοποιός, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά και στις...

Γιάννης Αϊβάζης: «Έχω δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση»

Στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» πήγε καλεσμένος ο Γιάννης Αϊβάζης. Ο αγαπημένος ηθοποιός-σκηνοθέτης δήλωσε συγκλονισμένος για όλα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο χώρο του...

Βασίλης Ζούλιας: «Κύριε Κούγια, μαζευτείτε… δεν υπάρχουν επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι, υπάρχουν επαγγελματίες ηλίθιοι σαν κι εσάς» (video)

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει από χθες οι δηλώσεις του Αλέξη Κούγια για την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη χαρακτηρίζοντας τα θύματα «επαγγελματίες ομοφυλόφιλους». Ο σχεδιαστής...

Φοίβος Δεληβοριάς: «Είμαστε όλοι επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι» (video)

Ο Φοίβος Δεληβοριάς παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινό». Ο αγαπημένος τραγουδιστής, δήλωσε δημόσια την συμπαράσταση του στα θύματα και δεν δίστασε να σχολιάσει τις...