Παροπλισμένο λόγω... φτώχειας το πανάκριβο Da Vinci του Λαϊκού

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Παροπλισμένο λόγω... φτώχειας το πανάκριβο Da Vinci του Λαϊκού

❱❱ Εδώ και μήνες βρίσκεται εκτός λειτουργίας λόγω... φτώχειας το πανάκριβο ρομποτικό χειρουργικό μηχάνημα Da Vinci του Λαϊκού, το μοναδικό που υπάρχει σε δημόσιο νοσοκομείο!

Το αρμόδιο υπουργείο Υγείας δεν χρηματοδοτεί το ρομποτικό σύστημα που αγοράστηκε το 2008 επί υπουργίας Αβραμόπουλου αντί 3.000.000 ευρώ και πλέον χρειάζεται αντικατάσταση με νεότερο, καθώς η τεχνολογία έχει προχωρήσει.

Τόσο η συντήρησή του όσο και τα αναλώσιμα ήταν πανάκριβα, όπως συμβαίνει με όλα τα υψηλής τεχνολογίας ιατρικά μηχανήματα. Ωστόσο το όφελος ήταν μεγάλο, καθώς ασθενείς με παθήσεις του ουροποιητικού (καρκίνος του προστάτη), του παχέος εντέρου κ.λπ. είχαν τις λιγότερες δυνατές επιπλοκές, με συνέπεια να παίρνουν γρήγορα εξιτήριο και να μην παρατείνεται η νοσηλεία τους. Δυστυχώς, σήμερα επεμβάσεις που θα μπορούσαν να γίνονται ρομποτικά με αποδεδειγμένα οφέλη για τους ασθενείς γίνονται λαπαροσκοπικά ή με ανοιχτά χειρουργεία, με πολλές επιπλοκές και παρατεταμένες νοσηλείες.

«Η απόφαση να μη λειτουργεί το ρομπότ στο Λαϊκό είναι πολιτική. Το μηχάνημα πλέον χρειάζεται αλλαγή, το υπουργείο όμως δεν το χρηματοδοτεί» είπε ο αναπληρωτής καθηγητής Ουρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Στραβοδήμος σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 6ο Διεθνές Συνέδριο της Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ