Αποδείξεις «παγίδες»!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρκεί επαφή μερικών δευτερολέπτων

Αποδείξεις «παγίδες»!

❱❱ Το 93% περιέχει επικίνδυνες χημικές ουσίες που συνδέονται με αυτισμό, υπογονιμότητα και προβλήματα στην ανάπτυξη των εμβρύων

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση των αποδείξεων κρούουν ερευνητές στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι το 93% από αυτές περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Πρόκειται για τις δισφαινόλες A και S, οι οποίες συνδέονται με την υπογονιμότητα, τον αυτισμό, τον διαβήτη τύπου 2, τις πρόωρες γεννήσεις και προβλήματα στην ανάπτυξη των εμβρύων.

Οι ερευνητές του μη κερδοσκοπικού οργανισμού του Μίσιγκαν The Ecology Center κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα αναλύοντας τη χημική σύσταση 207 αποδείξεων που έλαβαν μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου του 2017 από εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα, εστιατόρια, κινηματογράφους και θέατρα. Ακολούθως, έλαβαν δείγματα αίματος και ούρων από άτομα που εργάζονται ως ταμίες, καθώς και από πελάτες. Διαπίστωσαν ότι μετά την ολοκλήρωση της βάρδιας τους οι ταμίες παρουσίαζαν σημαντικά αυξημένα επίπεδα δισφαινόλης Α (BPA) και δισφαινόλης S (BPS).

Αυτό σύμφωνα με τους ερευνητές σημαίνει ότι οι ταμίες κινδυνεύουν περισσότερο από κάθε άλλον, καθώς από τα χέρια τους περνούν πάνω από τριάντα αποδείξεις την ώρα.

Ιδρωμένα δάχτυλα

Οι ειδικοί τονίζουν επίσης ότι ο κίνδυνος αφορά και τους πελάτες, καθώς αρκεί επαφή μερικών δευτερολέπτων με την απόδειξη για να αυξηθούν κατακόρυφα τα επίπεδα των δύο ουσιών στο αίμα. Μάλιστα, όπως απέδειξε προηγούμενη έρευνα, η ποσότητα αυτή των ουσιών δεκαπλασιάζεται αν τα δάχτυλα είναι ιδρωμένα.

Η BPA και η BPS, εξηγούν οι ερευνητές, χρησιμοποιούνται για να αποκτάει πιο σκούρο χρώμα η γραφή στις αποδείξεις και είναι ουσίες που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές, καθώς επηρεάζουν, μεταξύ άλλων, τα οιστρογόνα και τους υποδοχείς θυρεοειδικών ορμονών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ