«Θησαυρός» από τη Ρωσία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Θησαυρός» από τη Ρωσία

❱❱ Χειροπέδες σε 64χρονη που υπεξαίρεσε σπάνια και πανάκριβα έργα τέχνης ❱❱ Η υπόθεση έφτασε στα αυτιά του Βλαντιμίρ Πούτιν που έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον

Μια περίεργη υπόθεση υπεξαίρεσης σπάνιων και πανάκριβων έργων τέχνης Ρώσων καλλιτεχνών απασχολεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα τις Αρχές Ασφαλείας, που προχώρησαν στη σύλληψη της νύφης του γνωστού συλλέκτη και διπλωμάτη Γιώργου Κωστάκη και χήρας του γιου του. 

Μάλιστα, η υπόθεση έχει φτάσει ακόμα και στα αυτιά του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα έργα!

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, όταν πέθανε ο γιος του γνωστού διπλωμάτη, η 64χρονη Ρωσίδα υπήκοος φέρεται ότι ανέλαβε ως διαχειρίστρια ξένης περιουσίας.

Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι φεύγοντας από το σπίτι πήρε μαζί της έργα τέχνης αμύθητης αξίας και ενημερώθηκε η Εισαγγελία Αθηνών. Επειτα από προκαταρκτική έρευνα που διενεργήθηκε σε βάρος της 64χρονης ο ανακριτής εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για υπεξαίρεση αντικειμένων ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Ειδικός εκτιμητής

Αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ασφάλειας Αττικής πήγαν στο σπίτι της 64χρονης στο Χαλάνδρι συνοδευόμενοι από ειδικό εκτιμητή της Εθνικής Πινακοθήκης, τη συνέλαβαν και κατέσχεσαν τόσο τα έργα τέχνης όσο και διάφορα σπάνια αντικείμενα, όπως σημειώσεις γνωστών Ρώσων καλλιτεχνών.

Στην επίσημη ανακοίνωση της Ασφάλειας αναφέρεται ότι στην κατοχή της 64χρονης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 18 πίνακες κυρίως Ρώσων καλλιτεχνών, τέσσερα σχέδια, ένα τύπωμα, πέντε σκίτσα και δύο έργα ζωγραφικής σε χαρτόνι, ένα φύλλο χάρτου με καλλιγραφική γραφή, 230 τυπώματα από βιβλία ρωσικής προέλευσης, δύο πίνακες Ρώσων καλλιτεχνών και τρεις πίνακες του κύριου εκφραστή του ρωσικού εξπρεσιονισμού Ανατόλι Ζβέρεφ.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε και η Interpol, καθώς για την τύχη των έργων του Ανατόλι Ζβέρεφ έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο η ρωσική κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς οι δημιουργίες του συμπατριώτη του εξπρεσιονιστή είναι σπάνιες και πανάκριβες.

Οι αστυνομικοί και οι εκτιμητές της πινακοθήκης εξετάζουν τη νομιμότητα της κατοχής των υπόλοιπων έργων τέχνης, που θεωρούνται μεγάλης ιστορικής αλλά και οικονομικής αξίας.

Θεοδόσης Π. Πάνου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ