Παράπονο; Δεν έχει μεροκάματο!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Παράπονο; Δεν έχει μεροκάματο!

❱❱ Αντιδράσεις στην Κω για ξενοδοχείο που απαιτεί από τους εργαζομένους 30 ευρώ αν ο πελάτης δεν είναι ευχαριστημένος

Από τον
Γιάννη Κωτσαλά

Σαν κωπηλάτες σε γαλέρα χρησιμοποιεί το προσωπικό που έχει προσλάβει ξενοδοχειακή μονάδα στην Κω, καθώς επιβάλλει χρηματικά πρόστιμα στους ξενοδοχοϋπαλλήλους. αν παραπονεθεί κάποιος πελάτης!

Τα πρόστιμα, που παρακρατούνται από τον μισθό, προβλέπονται στην ατομική σύμβαση που απαιτεί η επιχείρηση να υπογράψουν οι εργαζόμενοι μαζί με την αίτηση πρόσληψης. Αφορούν 10 ευρώ για την καθυστερημένη προσέλευση στην εργασία, 30 ευρώ για κάθε παράπονο από τους πελάτες για την καθαριότητα του δωματίου, ενώ προβλέπεται και σωματικός έλεγχος κατά την αποχώρησή τους από τη δουλειά! Οι προσβλητικές και παράλογες απαιτήσεις της νέας ξενοδοχειακής μονάδας, που παραπέμπουν σε δουλεμπόριο, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων της Κω.

«Νέα, ολοκαίνουργια και πολυδιαφημισμένη τουριστική ξενοδοχειακή μονάδα στην Κω, στο πλαίσιο νέων και παλιών αντεργατικών μέτρων, πιέζει τους εργαζομένους να υπογράψουν απαράδεκτη και άθλια ατομική σύμβαση» αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ η πρόεδρος του σωματείου Ιωάννα Λάμπρου συμπληρώνει ότι το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς δημιουργούνται νέα δεδομένα στον εργατικό και τον ξενοδοχοϋπαλληλικό κόσμο του νησιού, με συνέπειες που είναι πραγματικά απρόβλεπτες.

Για το παραμικρό

Εργαζόμενος που έχει βάρδια στη διάρκεια της παραμονής κάποιου «περίεργου» και γκρινιάρη πελάτη που συνηθίζει να διαμαρτύρεται για το παραμικρό θα καταλήξει να... δανειστεί για να εξοφλήσει στον εργοδότη του τα πρόστιμα που θα μαζευτούν!

«Υπάρχει ο κίνδυνος να προσέρχεται μια καμαριέρα στην εργασία της και, έπειτα από ένα εξοντωτικό ωράριο, να κινδυνεύει όχι μόνο να χάσει το μεροκάματό της, αλλά και να χρωστά κι από πάνω στον εργοδότη» σημειώνει χαρακτηριστικά η κυρία Λάμπρου.

Το σωματείο ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, ώστε να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι από τη θηλιά της χρηματικής ποινής αλλά και του εξευτελισμού να ξεψαχνίζονται ως ύποπτοι κλοπής όταν λήγει η βάρδια τους.

«Η εργοδοσία θέλει με αυτόν τον τρόπο να εκβιάσει και να τρομοκρατήσει τους εργαζομένους, ώστε πιο εύκολα να υποκύπτουν στις ορέξεις της για συνθήκες γαλέρας και μισθούς - ψίχουλα» επισημαίνει το σωματείο στην ανακοίνωση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ