Επιστήμονες εξαφάνισαν όγκους και μεταστάσεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επιστήμονες εξαφάνισαν όγκους και μεταστάσεις

❱❱ Πρωτοποριακή μέθοδος με έγχυση δύο ουσιών γεννά ελπίδες στους καρκινοπαθείς

Την εξαφάνιση κάθε ίχνους καρκίνου, ακόμα και του μεταστατικού, κατάφερε η έγχυση δύο αντικαρκινικών ουσιών απευθείας στους όγκους, σε μια εξέλιξη που προκαλεί αισιοδοξία για την επίτευξη μιας αποτελεσματικής θεραπείας. 

«Χρησιμοποιώντας αυτές τις δύο ουσίες από κοινού, βλέπουμε την εξαφάνιση των όγκων από όλο το σώμα. Η νέα μέθοδος δεν απαιτεί την καθολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος ή την εξατομικευμένη ενίσχυση των ανοσοκυττάρων ενός ασθενούς» δήλωσε ο καθηγητής Ογκολογίας Ρόναλντ Λέβι του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Οι δύο χρησιμοποιούμενες ουσίες είναι ένα μικρό τμήμα DNA που λέγεται ολιγονουκλεοτίδιο CpG και ένα αντίσωμα για την πρωτεΐνη ΟΧ40, που από κοινού ενεργοποιούν τα Τ-λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος μέσα στον όγκο για να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα. Στη συνέχεια, μερικά ενεργοποιημένα Τ-λεμφοκύτταρα εγκαταλείπουν τον αρχικό όγκο για να βρουν και να καταστρέψουν άλλους ίδιους όγκους σε όλο το σώμα.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα

Η μέθοδος είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα στα τρωκτικά με λέμφωμα, καθώς σε λιγότερες από 20 μέρες τα 87 από τα 90 πειραματόζωα θεραπεύτηκαν πλήρως από τον καρκίνο. Σε τρία ποντίκια ο καρκίνος επανήλθε, αλλά εξαφανίστηκε τελικά έπειτα από έναν δεύτερο γύρο θεραπείας.

Παρόμοια ήταν η ανταπόκριση και σε πειραματόζωα με καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του μελανώματος. Αυτό που μένει τώρα να διαπιστωθεί για να καταγραφεί ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στην ιστορία της Ιατρικής είναι αν η θεραπευτική αυτή προσέγγιση θα έχει εξίσου καλά αποτελέσματα και στους ανθρώπους. Τον περασμένο μήνα ξεκίνησε η πρώτη δοκιμή της νέας μεθόδου σε 15 ασθενείς με λέμφωμα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αν υπάρχουν τα ίδια καλά αποτελέσματα και στους ανθρώπους, αυτή η μέθοδος θα αποτελέσει μια ταχεία και σχετικά φθηνή εναλλακτική θεραπεία, που είναι απίθανο να προκαλεί τις ίδιες παρενέργειες με τη σημερινή αντικαρκινική ανοσοθεραπεία, η οποία ενεργοποιεί το σύνολο του ανοσοποιητικού συστήματος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ