Κουλούρι Θεσσαλονίκης στο... Διάστημα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κουλούρι Θεσσαλονίκης στο... Διάστημα

❱❱ Ο μηχανολόγος Θανάσης Φούκης, αποφασισμένος να κάνει γνωστό το τοπικό σνακ και στους... εξωγήινους

Ακόμη και οι εξωγήινοι θα μπορέσουν να απολαύσουν τη γεύση του κουλουριού Θεσσαλονίκης! 

Θα φροντίσει να τους στείλει ένα δείγμα ένας Θεσσαλονικιός με ιδιαίτερη αγάπη για το Διάστημα, ο οποίος σχεδιάζει να στείλει ένα... κουλούρι στη στρατόσφαιρα -πολλές χιλιάδες μέτρα πάνω από τη Γη- με τη βοήθεια ενός μετεωρολογικού μπαλονιού!

Ο Θανάσης Φούκης σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο εξωτερικό και, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση. Ομως, δεν τον εγκατέλειψε το «μικρόβιο» του Διαστήματος που είχε μέσα του από μικρός.

«Επτά ετών είδα ένα φαινόμενο που με εξέπληξε στο Διάστημα και μ' έκανε να θέλω να ασχοληθώ με την αστροφυσική. Ξεκίνησα να διαβάζω, ασχολήθηκα με μαθηματικά, που ήταν πάνω από το επίπεδο που διδασκόμασταν τότε στο γυμνάσιο, και σε ηλικία 14 ετών ενδιαφέρθηκα για το Μετεωροσκοπείο» λέει.

Η ομάδα που δημιούργησε για τον σκοπό του ο φιλόδοξος Θεσσαλονικιός λέγεται Daedalus Missions, ενώ το πρότζεκτ βαφτίστηκε RBR (Rounded Bread Roll). Το κουλούρι θα ταξιδέψει σε ύψος 40 χιλιομέτρων με τη βοήθεια ειδικά τροποποιημένου μετεωρολογικού μπαλονιού, το οποίο θα περιέχει υδρογόνο.

«Θέλουμε να στείλουμε ένα φορτίο βάρους 500 γραμμαρίων πάνω στη στρατόσφαιρα. Δεν είναι μόνο ότι θα στείλουμε ένα κουλούρι για πρώτη φορά εκεί, αλλά θα κάνουμε και μια ραδιοζεύξη, ώστε από τα 40 χιλιόμετρα και καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης να στέλνουμε φωτογραφίες ζωντανά» εξηγεί ο Θανάσης Φούκης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ