Μάθε, καρντάση, κινέζικα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μάθε, καρντάση, κινέζικα

❱❱ Η 25χρονη Τσουράν Τσεν θα διδάξει στους Θεσσαλονικείς τη γλώσσα της χώρας της

Στο πρόσωπο μιας όμορφης κοπέλας από μια επαρχία κοντά στη Σανγκάη θα βρουν οι Θεσσαλονικείς, που ενδιαφέρονται για την Κίνα, την ιδανική δασκάλα για να μάθουν τη γλώσσα της αχανούς χώρας με τους πάνω από 1.500.000.000 κατοίκους και να ενημερωθούν για τον πολιτισμό και την καθημερινότητά της.

Η 25χρονη Τσουράν Τσεν, η οποία είναι γνωστή στους Ελληνες φίλους της με το όνομα Σελήνη, διδάσκει κινεζικά και βασικά στοιχεία της πατρίδας της με θέα τον Θερμαϊκό, σε ένα από τα πιο διάσημα σπίτια της Θεσσαλονίκης, την Οικία Τέλλογλου.

Εμαθε την ελληνική γλώσσα κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Πεκίνο, αγάπησε την Ελλάδα και την προτίμησε αντί της Αγγλίας, για να κάνει το διδακτορικό της στον τομέα της Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με θέμα τη συγκριτική μελέτη μεταξύ της κινεζικής και της ελληνικής γλώσσας. Το ελληνικό της όνομα «Σελήνη» δεν είναι μετάφραση του πραγματικού της. Ακουσε για τον έρωτα της θεάς του φεγγαριού με τον Ενδυμίωνα, γοητεύτηκε και το επέλεξε. «Η Ελλάδα είναι μια ωραία χώρα με καλούς ανθρώπους. Το βασικότερο πρόβλημά της είναι η γραφειοκρατία. Μου αρέσει το καλό φαγητό της Θεσσαλονίκης» αναφέρει χαρακτηριστικά η νεαρή Κινέζα, απαντώντας στην ερώτηση τι τη γοήτευσε στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας.

Η Τσουράν Τσεν προσκαλεί τους Θεσσαλονικείς να διδαχτούν κινεζικά, παρακολουθώντας τα οκτώ μαθήματα που θα πραγματοποιηθούν στην Οικία Τέλλογλου.

«Στη γραμματική ή στη μορφολογία οι ομοιότητες είναι ελάχιστες μεταξύ ελληνικών και κινεζικών. Ωστόσο, ως δύο γλώσσες με μεγάλη ιστορία, σημασιολογικά έχουν κοινά στοιχεία» απαντά η Τσουράν στην ερώτηση αν είναι δύσκολο να μάθει κάποιος κινεζικά.

Τα μαθήματα, τα οποία αρχίζουν στις 28 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσουν δύο μήνες, με κόστος 100 ευρώ, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο έκθεσης κινεζικών αντικειμένων που θα ακολουθήσει στα τέλη Μαρτίου στην Οικία Τέλλογλου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ