Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

«Υμνος» στη θεά Αφροδίτη

❱❱ Γλωσσολόγος αποκρυπτογράφησε τον δίσκο της ΦαιστούΤην Αστάρτη, τη θεά του έρωτα και της γονιμότητας για τους Φοίνικες, την οποία οι Ελληνες ταύτιζαν πάντα με τη θεά Αφροδίτη, υμνεί ο δίσκος της Φαιστού, σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα μινωικής γραφής, γλωσσολόγο Γκάρεθ Οουενς, που ανακοίνωσε ότι έλυσε τον γρίφο 37 αιώνων. 

Τα νέα στοιχεία σχετικά με την αποκρυπτογράφηση του δίσκου, που ανακαλύφθηκε το 1908 στο ανάκτορο της Φαιστού από Ιταλούς αρχαιολόγους, παρουσιάστηκαν στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) από τον Γκάρεθ Οουενς σε μια ομιλία με τίτλο «Η φωνή του δίσκου της Φαιστού». Στην ομιλία του ο επιστήμονας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους θεωρεί πως ο δίσκος της Φαιστού αποτελεί το «ευαγγέλιο» της μινωικής Κρήτης:

«Η πρώτη πλευρά του δίσκου μιλάει για την έγκυο θεότητα που λάμπει και η δεύτερη πλευρά έχει μια πρόταση σε δύο στίχους με μινωική παρήχηση, που αναφέρεται στη θεότητα που δύει. Η δύση της Αστάρτης/Αφροδίτης/Αφαίας περιγράφεται μέσα σε 61 λέξεις στις δύο πλευρές και 18 στίχους σαν σονέτο με ομοιοκαταληξία. Εξι λέξεις μιλούν για το φως και έξι λέξεις για τη δύση του φωτός. Τρεις λέξεις μιλούν για την έγκυο θεότητα και άλλες 10 για τη θεότητα με διάφορα επίθετα».

Ο γλωσσολόγος δρ Γκάρεθ Οουενς, που εδώ και 30 χρόνια ζει στην Κρήτη όπου εργάζεται στο ΤΕΙ, έχει αφιερώσει τον ερευνητικό χρόνο του στην ερμηνεία του δίσκου, τον οποίο έχει αποκρυπτογραφήσει σε ποσοστό 99%, σε συνεργασία με τον καθηγητή Φωνητικής στην Οξφόρδη Τζον Κόουλμαν.

Μινωικά τάματα

«Λέξεις και μια ολόκληρη πρόταση από τον δίσκο της Φαιστού βρέθηκαν και σε άλλες μινωικές θρησκευτικές συλλαβικές επιγραφές και στο σπήλαιο του Αρκαλοχωρίου και στο βουνό Γιούχτας δίπλα στις Αρχάνες και την Κνωσό» είπε σε άπταιστα ελληνικά, για να συμπληρώσει:

«Οι θρησκευτικές αυτές επιγραφές εντοπίστηκαν και με τάματα, συνεπώς οι μινωικές λέξεις που ήταν με τα μινωικά τάματα έχουν σχέση και με τη θρησκεία και με την υγεία. Αρα, έχουμε ένα λογικό περιεχόμενο, ότι δηλαδή ο δίσκος της Φαιστού είναι μια μινωική θρησκευτική συλλαβική επιγραφή που διαβάζεται με επιγραφική συνέχεια και έχει σχέση με σχεδόν παράλληλα κείμενα, τα οποία σχετίζονται με ιερούς τόπους και με τάματα, δηλαδή με ευχές και προσευχές και πάνω απ’ όλα με την υγεία».

Η συγκεκριμένη έρευνα είναι, κατά τον Γκάρεθ Οουενς, «η καλύτερη δυνατή που υπάρχει τα τελευταία 110 χρόνια ή τους τελευταίους 37 αιώνες που κάποιος ή κάποια διάβασε τον δίσκο στην Κρήτη ίσως για τελευταία φορά, 500 χρόνια πριν από τον Τρωικό Πόλεμο».

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...