Στο σκαμνί επειδή πήγαν να πουλήσουν μινωικό Κούρο για 1.000.000 ευρώ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στο σκαμνί επειδή πήγαν να πουλήσουν μινωικό Κούρο για 1.000.000 ευρώ

❱❱ Στα δικαστήρια έφτασε χθες η υπόθεση του ανεκτίμητης αξίας χάλκινου ειδωλίου, ντυμένου με φύλλα χρυσού, που αναπαριστά έναν μινωικό Κούρο (φωτό), τον οποίο το 2015 τέσσερα άτομα προσπάθησαν να πουλήσουν αντί 1.000.000 ευρώ!

Τελικά, η δίκη των τεσσάρων ανδρών από τη Σητεία Λασιθίου διακόπηκε για τις 12 Μαρτίου. Οι τρεις από αυτούς αντιμετωπίζουν την κατηγορία της υπεξαίρεσης αρχαίου μνημείου κατ' επάγγελμα από κοινού και της απόπειρας διάθεσης αρχαίου μνημείου, ενώ ο τέταρτος κατηγορείται για άμεση συνέργεια στην απόπειρα διάθεσης. Η υπόθεση έσκασε σαν βόμβα τον Μάιο του 2015, όταν οι τέσσερις κατηγορούμενοι (δύο 44χρονοι και δύο 38χρονοι) έψαχναν αγοραστή για το αρχαίο αγαλματίδιο που είχαν στην κατοχή τους και το οποίο θα πωλούσαν αντί 1.000.000 ευρώ!

Λίγες εβδομάδες πριν από την επιχείρηση σύλληψής τους, τέθηκαν υπό παρακολούθηση από την Ασφάλεια Αγίου Νικολάου και, σε ένα ραντεβού με υποψήφιους αγοραστές στον παραλιακό δρόμο της Σητείας, αστυνομικοί τούς ακινητοποίησαν, όχι όμως και τους αγοραστές, οι οποίοι δεν εμφανίστηκαν ποτέ.
Το χάλκινο αγαλματίδιο μεσομινωικής περιόδου, ύψους 30 εκατοστών, φέρει φύλλα χρυσού στα κάτω άκρα και απεικονίζει έναν Κούρο σε στάση λατρείας.

Είναι το μεγαλύτερο μινωικό χάλκινο ειδώλιο που έχει βρεθεί ποτέ και η χρηματική αξία του εκτιμάται στο ποσό του 1.300.000 ευρώ! Οι αρχαιολόγοι που είχαν κληθεί να το εξετάσουν μόλις το αντίκρισαν ξέσπασαν σε κλάματα συγκίνησης και έκαναν λόγο για έναν σπάνιο αρχαιολογικό θησαυρό.

Εύα Παπαδάτου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ