Στο μπαλαούρο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στο μπαλαούρο

❱❱ Τσάκωσαν στη Νιγηρία τρεις Ελληνες πειρατές μαζί με έξι αλλοδαπούς σε πλοίο γεμάτο όπλα

Βαριές κατηγορίες για πειρατεία και λαθρεμπόριο αντιμετωπίζουν τρεις Ελληνες, που συνελήφθησαν μαζί με άλλα έξι άτομα σε ένα πλοίο το οποίο έπλεε στα χωρικά ύδατα της Νιγηρίας και στο εσωτερικό του βρέθηκε στρατιωτικός εξοπλισμός. 

Τη φορτηγίδα «SEA ANGEL 3» προσέγγισε για έλεγχο το πλοίο του πολεμικού ναυτικού της Νιγηρίας «NNS CENTENARY», στο πλαίσιο κοινών επιχειρήσεων που διεξάγονται στην ευρύτερη περιοχή μαζί με το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό.

Οι ασαφείς απαντήσεις που έδωσε ο πλοίαρχος για τον αριθμό των μελών του πληρώματος, για τον λόγο που το πλοίο ήταν βαμμένο με ειδικό χρώμα θαλάσσιας παραλλαγής και για τον λόγο που ήταν απενεργοποιημένο το GPS που δείχνει την ακριβή θέση, όπως προβλέπεται, έκαναν τους Νιγηριανούς να προχωρήσουν σε εξονυχιστική έρευνα.

Στους χώρους του «SEA ANGEL 3» εντοπίστηκαν τέσσερα πολεμικά τυφέκια Bernelli MI-1, περισσότερες από 1.000 σφαίρες και στρατιωτικός εξοπλισμός, όπως συστήματα επικοινωνιών. Αμέσως συνελήφθησαν οι Ελληνες Σπυρίδων Α., 54 χρόνων, Χρήστος Κ., 57 χρόνων, και Στυλιανός Π., 34 χρόνων, ένας 50χρονος Αμερικανός που κατείχε επίσημο έγγραφο με το όνομά του αλλά με άλλη φωτογραφία, καθώς και άλλοι πέντε που δήλωσαν Νιγηριανοί και ισχυρίστηκαν ότι προσελήφθησαν ως πλήρωμα, χωρίς να γνωρίζουν για τον οπλισμό που βρισκόταν στο πλοίο. Την υπόθεση ερευνούν η Υπηρεσία Μετανάστευσης και η Interpol Νιγηρίας.

«Δεν υπάρχει τίποτα στο διαβατήριό τους που να δείχνει την είσοδο στη Νιγηρία. Το διαβατήριό τους έχει εισόδους και εξόδους από τη Νότια Αφρική, την Ευρώπη, τη Λιβερία και τις ΗΠΑ. Είναι προφανές ότι εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας» δήλωσε Νιγηριανός αξιωματούχος.
Οι συλληφθέντες ανακρίνονται ως ύποπτοι για πειρατεία, κλοπή και λαθρεμπορία ναυτιλιακών καυσίμων.

«Από τα όπλα που βρέθηκαν, μαζί με τα διάφορα ψέματα που είπαν, είναι σαφές ότι αυτοί είναι πειρατές. Οι άλλοι δεν διέθεταν διαβατήριο και ισχυρίστηκαν ότι είναι Νιγηριανοί. Είναι πολύ πιθανό να μην είναι καν Νιγηριανοί, όπως ισχυρίζονται» εξήγησε σε τοπικά ΜΜΕ στρατιωτικός που συμμετέχει στην έρευνα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ