Ξενύχτηδες μπαμπάδες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ξενύχτηδες μπαμπάδες

❱❱ Ανδρική υπόθεση η βραδινή φροντίδα των μωρών, ώστε να κοιμούνται οι μαμάδες, που κινδυνεύουν από κατάθλιψη

ΑΠΟ ΤΟΝ
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Ο ερχομός ενός μωρού στην οικογένεια είναι συνώνυμο με ατέλειωτα ξενύχτια. Ποιος, όμως, πρέπει να ξενυχτάει περισσότερο για να φροντίσει το μωρό - ο άντρας ή η γυναίκα; Απάντηση στο ερώτημα έδωσαν ερευνητές του Pennsylvania State University, ανατρέποντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Για τις ανάγκες της έρευνας, που δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό «Monographs of the Society for Research In Child Development» η ερευνητική ομάδα του δρος Μαρκ Φέινμπεργκ, παρακολούθησε επί οκτώ ημέρες 143 γυναίκες και 140 άντρες που είχαν αποκτήσει πρόσφατα παιδί.

Οι εθελοντές απάντησαν σε ερωτηματολόγιο περιγράφοντας πόσες ώρες την ημέρα κοιμούνταν, εργάζονταν, έκαναν δουλειές του σπιτιού ή γυμνάζονταν. Ταυτόχρονα δήλωναν πόσο αγχωμένοι ένιωθαν.

Οι απαντήσεις τους φαίνεται ότι ανατρέπουν την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι η γυναίκα πρέπει να αναλαμβάνει όλο το βάρος της φροντίδας του μωρού, ξενυχτώντας στο πλευρό του. Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, καλό θα ήταν οι γυναίκες να «λιώνουν» στον ύπνο, την ώρα που οι άντρες θα ξυπνούν συχνά για να φροντίσουν το μωρό.

Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άντρες που κοιμούνταν λιγότερες ώρες ανέπτυσσαν ισχυρότερο δεσμό με το παιδί τους, αλλά και τη γυναίκα τους, και παράλληλα ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη. 

Οι γυναίκες, από την άλλη, αν δεν κοιμούνταν πολλές ώρες υπέφεραν από άγχος και εμφάνιζαν κατάθλιψη, γεγονός που είχε σοβαρές συνέπειες στη σχέση του ζευγαριού, καθώς υπήρχαν εκνευρισμός και συχνοί καβγάδες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ