Ψυχανάλυσέ το: Μοναξιά μου όλα

Η απογοήτευση είναι ένα από τα πιο δυσάρεστα συναισθήματα που βιώνει κάποιος στην πορεία της ζωής του. Ο άνθρωπος που τη βιώνει νιώθει εγκατάλειψη, μοναξιά, προδοσία, έλλειψη αυτοεκτίμησης και μελαγχολία.

Από την Σοφία Π. Μιχαλοπούλου

Ο πόνος που νιώθει κάποιος μπροστά στον χαμένο έρωτα συγκρίνεται ακόμα και με εκείνον της απώλειας ατόμου. Το άτομο βιώνοντας την απώλεια του συντρόφου νιώθει έντονα συναισθήματα, απογοήτευσης, απελπισίας, άρνησης, θυμού, εκδίκησης και θλίψης.

Ο άνθρωπος που βρίσκεται αντιμέτωπος με την ερωτική απογοήτευση ας προσπαθήσει να βρει διεξόδους κάνοντας διάφορες ασχολίες, ώστε να μην προσκολλάται σε μια απογοήτευση που μόνο με πόνο τού γεμίζει την ψυχή. Η ενασχόληση με ένα άθλημα, νέες φιλίες ή μια εργασία θα βοηθήσουν έναν άνθρωπο που έχει μια συναισθηματική πληγή να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και να νιώσει άξιος και αποδεκτός.

Ανεπαρκείς

Καλό θα ήταν ένας άνθρωπος να ξεφύγει από την έντονη αρνητική κριτική του εαυτού. Συνήθως, όταν θεωρούμε τον εαυτό μας θύμα απόρριψης ή εγκατάλειψης συναισθηματικής, κυριαρχεί μέσα μας η έντονη πεποίθηση ότι είμαστε άτυχοι και ανεπαρκείς για να αγαπηθούμε.

Κάνοντας υποθέσεις του τύπου «αν ήμουν ομορφότερος, εξυπνότερος, πετυχημένος, πλουσιότερος, το άλλο άτομο θα με ήθελε;» πέφτουμε στην παγίδα να απορρίψουμε και εμείς τον εαυτό μας. Ο άνθρωπος που αγαπά πραγματικά τον εαυτό του ξέρει ότι η πρωταρχική ανάγκη είναι να αγαπήσει εκείνος αληθινά τον εαυτό του και όχι κάποιος άλλος.

Ξέρει ότι η αξία του δεν κρίνεται από τους γύρω του και η ευτυχία του βρίσκεται ήδη μέσα του, δεν υπάρχει σε έναν άλλον άνθρωπο και μόνο αν βρίσκεται αυτός στη ζωή του.

Απογοητευόμαστε και κυριαρχεί η απαισιοδοξία στις ακόλουθες περιπτώσεις:

1) Δυσκολίες. Ναι, η ζωή είναι σκληρή. Αλλά αυτό δεν υπερισχύει απαραίτητα όλων των άλλων όψεων που μπορεί να έχει. Πολλές φορές είναι δύσκολη, όμως μπορεί να είναι και γλυκιά, δημιουργική, προκλητική, διασκεδαστική. Η σκέψη της σκληρότητας, όταν μπαίνει στο κεφάλι μας ως αυτοματισμός, μας εμποδίζει να βρούμε τρόπους για να βγούμε από όποια κατάσταση μας χαλάει. Χάνουμε την προοπτική και δεν βλέπουμε τα καλά που μπορεί να συμβαίνουν.

2) Καχυποψία. Σίγουρα δεν είναι όλοι άξιοι εμπιστοσύνης, όμως, όταν πορευόμαστε διαρκώς καχύποπτοι, εμφανίζουμε μια τάση να εστιάζουμε περισσότερο στα λάθη των άλλων απ’ όσο στα καλά που μπορεί να έχουν. Τέτοιες σκέψεις κλείνουν πολλές πόρτες στις ανθρώπινες σχέσεις, με αποτέλεσμα να νιώθουμε μόνοι και απογοητευμένοι από τους άλλους.

3) Συγκρίσεις. «Γιατί αυτός/ή και όχι εγώ;» Μια φράση-δηλητήριο όχι για τη χαρά του άλλου, αλλά για τη δική μας. Διότι όταν μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία νιώθουμε αυτομάτως αδικημένοι. Ας το δούμε λοιπόν ανάποδα. Τι καλά έχουμε εμείς που δεν τα έχει ο απέναντι;

4) Τρικλοποδιές. Η ζωή όμως έχει άλλα σχέδια και πάντα μας βάζει τρικλοποδιές. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε λίγο πιο ελαστικοί με τον εαυτό μας αλλά και με τον τρόπο που έρχονται τα πράγματα. Όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης δηλαδή, «όταν τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα θέλεις, χρησιμοποίησέ τα όπως έρχονται».

5) Τα προβλήματα. Δεν ωφελεί και πολύ να γκρινιάζουμε νύχτα μέρα για πράγματα που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, ούτε να αναμασάμε το τι έγινε στο παρελθόν (πράγμα που ούτε αλλάζει ούτε θα μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα). Όσο μιλάμε για τα προβλήματά μας τόσο περισσότερο γιγαντώνονται στο κεφάλι μας. Είναι υγιές να τα συζητάμε, αλλά όχι συνέχεια. Μας κάνει κακό στην ψυχολογία. Οι πιο χαρούμενοι άνθρωποι ζουν περισσότερο στο παρόν και στο τι μπορούν να κάνουν για να είναι καλύτερα από σήμερα και έπειτα, και λιγότερο στο παρελθόν, που πέρασε και πάει.

6) Μέλλον. Ανθρώπινος ο φόβος και οι αγωνίες μας για το άγνωστο. Όμως η ανάγκη να κολυμπήσουμε κάποιες στιγμές σε άγνωστα και σκοτεινά νερά είναι μέσα στο πρόγραμμα. Και είναι σωστό όποτε μπορούμε να είμαστε διορατικοί και να προετοιμαζόμαστε για πιθανόν όχι και πολύ ευχάριστες ή εύκολες μελλοντικές εμπειρίες, όμως δεν ωφελεί να ανησυχούμε υπερβολικά. Μια καλή τεχνική είναι όταν νιώθουμε πως η ανησυχία μας για κάτι μεγαλώνει πολύ να ρωτήσουμε τον εαυτό μας αν μπορούμε να κάνουμε τώρα κάτι γι’ αυτό. Αν η απάντηση είναι θετική, τότε ας καταστρώσουμε ένα σχέδιο. Αν όμως είναι αρνητική, τότε πρέπει να βγούμε συνειδητά από τον φόβο και να εστιάσουμε στο εδώ και τώρα.

7) Ευτυχία. «Είναι εύκολο να εφαρμόσει κάποιος τα βήματα που οδηγούν στην ευτυχία και να δει αποτελέσματα, αλλά δεν είναι εύκολο να διατηρήσει την ευτυχία» είπε η δρ Lyubomirsky. Και προσέθεσε: «Όπως συμβαίνει και με κάθε άλλο σημαντικό στόχο της ζωής (π.χ. ανατροφή των παιδιών, επαγγελματική πρόοδος), το να γίνει κάποιος ευτυχισμένος απαιτεί προσπάθεια, κόπο και δέσμευση. Είναι απαραίτητο να αλλάξουμε ριζικά τις συνήθειές μας -τον τρόπο που σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε- και το πιο πιθανό είναι ότι θα χρειαστεί να κοπιάσουμε πολύ όσον αφορά την εφαρμογή των στρατηγικών που αυξάνουν την ευτυχία καθημερινά στη ζωή μας».

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Βαζούρα: «Είμαστε οι νεράιδες των βιβλίων»

Η συντονίστρια των Book Fairies στην Ελλάδα Γιώτα Βαζούρα μιλά στην...

Γιώργος Τσούκαλης: Ο εφιάλτης των αρχαιοκαπήλων

Το πεδίο δράσης των ιδιωτικών ερευνητών είναι πολυσύνθετο και συνήθως αναλαμβάνουν...

«Φιλέτο» ευαισθησίας! Κίνηση ματ στο Κολωνάκι από τον φιλάνθρωπο «Mr Easyjet»

Το φετινό καλοκαίρι, πάντως, βρίσκει τον Στέλιο Χατζηιωάννου να συνεχίζει τη...

Κάθε μέρος της Ελλάδας και μία Παναγιά

Δεκαπενταύγουστος, το Πάσχα του καλοκαιριού, μία από τις μεγαλύτερες εορτές της...

Μου τα σκας, αλλιώς θα σε κάνω ρεζίλι

Εκβίαζε τη 19χρονη πρώην σύντροφό του, απαιτώντας να του δώσει χρήματα...

Τριπλή κλήρωση ΤΖΟΚΕΡ, ΛΟΤΤΟ και ΠΡΟΤΟ την Κυριακή λόγω Δεκαπενταύγουστου

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθούν και οι δύο κληρώσεις ΤΖΟΚΕΡ και ΛΟΤΤΟ,...

Αλλοδαπός dj έκρυβε την κοκαΐνη στα ηχεία!

Χειροπέδες πέρασαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Κιλκίς σε έναν αλλοδαπό...

Εκατομμυριούχος με γυναικείο εσώρουχο για μάσκα

Ο «Mister Αntivirus» με γυναικείο εσώρουχο για μάσκα. Ο βασιλιάς των antivirus...

Στο σπίτι της η 34χρονη Ιωάννα που δέχθηκε επίθεση με βιτριόλι

Ύστερα από περίπου τρεις εφιαλτικούς μήνες στο νοσοκομείο, με επανειλημμένα χειρουργεία,...

«Εσβησε» 20χρονη «πριγκίπισσα της διασκέδασης»

Καλλονή Βρετανίδα «έφυγε» από ανακοπή καρδιάς! Κατέρρευσε ξαφνικά, ενώ γλένταγε με...

Μπουζούκια το απόγευμα, με καφεδάκι

Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να πηγαίνατε στα μπουζούκια για...

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ