Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

O «ξεχασμένος» μάρτυρας ανοίγει το στόμα του για το «Noor 1»

Με καθυστέρηση δυόμισι ετών και έπειτα από παρέμβαση του Αρείου Πάγου άναψε τελικά το πράσινο φως ώστε να καταθέσει ο μάρτυρας Βασίλης Γεωργιάδης στην πολύκροτη υπόθεση της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1», στο πλαίσιο της δεύτερης δικογραφίας στην οποία εμπλέκονται ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης και συνεργάτες του.

Η δικογραφία «αραχνιάζει» στο γραφείο του ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά από τον Μάρτιο του 2018, όταν η τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά Ειρήνη Τζίβα άσκησε ποινικές διώξεις σε βάρος του Βαγγέλη Μαρινάκη και ακόμη τριών ατόμων για κατοχή, διακίνηση, αποθήκευση, χρηματοδότηση μεταφοράς ναρκωτικών και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης σε βαθμό κακουργήματος.

Ο κ. Γεωργιάδης, που διαμένει μόνιμα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά για πρώτη φορά με την τότε ανακρίτρια Καλλιόπη Μάνδακα στις 2 Νοεμβρίου 2018, προκειμένου να καταθέσει ό,τι γνωρίζει για την υπόθεση. Όμως, από τότε ξεκίνησε ένας φαύλος κύκλος διαβουλεύσεων ως προς τη λήψη της κατάθεσής του.

Ο μάρτυρας, που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον κλάδο των πετρελαίων, είχε καταδικαστεί στα Εμιράτα για υπόθεση οικονομικής φύσεως, εξέτισε την ποινή του στη φυλακή, αλλά είναι σε ισχύ η απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να έρθει στην Ελλάδα. Ωστόσο, δύναται να καταθέσει στον Έλληνα πρόξενο στα Εμιράτα, καθώς μπορεί να έχει ανακριτικά καθήκοντα στο πλαίσιο διερεύνησης ποινικής υπόθεσης. Έτσι, η ανακρίτρια Μάντακα με έγγραφό της έδωσε εντολή στο προξενείο προκειμένου να καταθέσει εκεί ο μάρτυρας, απαντώντας σε συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο.

Η ανακρίτρια

Στις 5 Δεκεμβρίου 2018 ο κ. Γεωργιάδης επικοινώνησε με τον πρόξενο για να συνεννοηθεί για την κατάθεση. Όμως, όπως καταγγέλλει σε συνεντεύξεις του, μία ώρα μετά τη συνομιλία του με τον πρόξενο επικοινώνησε μαζί του δημοσιογράφος που τον ρωτούσε τι στοιχεία έχει για την υπόθεση! Μετά τη διαφαινόμενη διαρροή ο κ. Γεωργιάδης επικοινώνησε με την ανακρίτρια, η οποία του δήλωσε ότι θα πήγαινε η ίδια στο Ντουμπάι για να του πάρει κατάθεση.

Όταν επικοινώνησε μαζί της, τον Μάρτιο του 2019, η κυρία Μάντακα φέρεται ότι του είπε πως είχε καταθέσει έγγραφο για να εγκριθεί από τον Άρειο Πάγο η μετάβασή της στο εξωτερικό. Λίγους μήνες μετά, όμως, η ανακρίτρια παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα και δεν πήγε ποτέ στο Ντουμπάι για τη λήψη της μαρτυρικής κατάθεσης…

Ακολούθησε επικοινωνία του κ. Γεωργιάδη με τον νέο ανακριτή Διαφθοράς Ιωάννη Πετρόπουλο, ο οποίος (σ.σ.: όπως αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή») αρνήθηκε να του μιλήσει. Ακολούθησαν η δημοσιοποίηση του αιτήματος του κ. Γεωργιάδη να καταθέσει για την υπόθεση του «Noor 1» στην εκπομπή «Δίκη» στον τηλεοπτικό κανάλι Open και η παρέμβαση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αρμοδίου για τις υποθέσεις ναρκωτικών Ισίδωρου Ντογιάκου. Τελικά, ύστερα από αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις ο μάρτυρας θα καταθέσει στον Έλληνα πρόξενο στο Ντουμπάι, με εντολή του ανακριτή Διαφθοράς Πειραιά Ιωάννη Πετρόπουλου, ο οποίος δύο φορές -τον Ιούνιο και το Νοέμβριο- αιτήθηκε να μετατεθεί στη Χαλκίδα και την Αθήνα. Ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτό το αίτημα μετάθεσής του στην Αθήνα, αλλά αφού ολοκληρώσει την πολύκροτη ανάκριση για την υπόθεση του «Noor 1». Έτσι η διαδικασία για την ολοκλήρωση της δικογραφίας επισπεύδεται και ο μάρτυρας Β. Γεωργιάδης θα καταθέσει στον Έλληνα πρόξενο στα Εμιράτα, έστω και με καθυστέρηση δύο ετών…

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αυγή» ο Β. Γεωργιάδης προϊδέασε ως προς το τι θα καταθέσει για την εμπλοκή του εφοπλιστή στην υπόθεση του «Noor 1». Δεν κατονομάζει τον Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά ουσιαστικά τον «φωτογραφίζει», λέγοντας ότι ο επιχειρηματίας είχε πάει στο Ντουμπάι για να στηθεί στον χώρο των πετρελαίων.

Το επίμαχο διάστημα

Συμπτωματικά κάτι ανάλογο έχει ήδη καταθέσει ο καταδικασμένος για την υπόθεση της μεταφοράς των 2,1 τόνων ηρωίνης Ευθύμιος Γιαννουσάκης, ο οποίος είχε περιγράψει πως το επίμαχο διάστημα ο Β. Μαρινάκης είχε μεταβεί στα Εμιράτα για μπίζνες στον κλάδο των πετρελαίων. Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Β. Γεωργιάδης ανέφερε: «Ο χώρος της ναυτιλίας είναι μεγάλος, αλλά είναι και πολύ μικρός. Όλοι γνωριζόμαστε. Ο επιχειρηματίας για τον οποίον γίνεται λόγος είχαμε μάθει τότε ότι είχε εμφανιστεί στο Ντουμπάι και έψαχνε κάποιες άκρες για να στηθεί εδώ. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι εμπλέκεται στην ιστορία. Εγώ δεν το πιστεύω. Μπορεί και να ήθελε να μεταφέρει πετρέλαια. Και το πλοίο, το “Noor”, για μεταφορά πετρελαίου ναυλώθηκε. Βέβαια, όσοι το είδαμε καταλάβαμε αμέσως ότι είναι πολύ μικρό, δεν χωρούσε πετρέλαιο, οι δεξαμενές του δεν άντεχαν, ήταν πολύ μικρό και πολύ παλιό. Το πλοίο αυτό δεν κατέβηκε εδώ για πετρέλαια. Και ο προορισμός του δεν ήταν η Ελευσίνα, όπου βρέθηκε, αλλά η Πάτρα. Υπάρχει συγκεκριμένη κίνηση χρήματος για να φτιαχτεί το βαπόρι και να ναυλωθεί. Στο Ντουμπάι υπάρχουν πλοία που μπορούν να μεταφέρουν πετρέλαιο, ακόμα και λαθραίο. Δεν υπάρχει λογική να φέρουν ένα πλοίο που δεν μπορεί να κουβαλήσει πετρέλαιο από την Ελλάδα. Καταλάβαμε όλοι εξαρχής ότι επρόκειτο για άλλο φορτίο».

Εντάλματα σύλληψης

Και συμπληρώνει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του: «Υπάρχουν εντάλματα συλλήψεων της Interpol για ανθρώπους που βρίσκονται μέσα σε μια ναυτιλιακή εταιρία που εμπλέκεται στο “Noor 1”». Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι ελληνικές διωκτικές Αρχές αγνοούν τα εντάλματα συλλήψεων που αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης. Αναμένεται, λοιπόν, με ενδιαφέρον η κατάθεσή του και αν μπορέσει να ρίξει φως στην πολύκροτη υπόθεση του ναρκόπλοιου, την τυχόν εμπλοκή του γνωστού εφοπλιστή, αλλά και τα εντάλματα που αφορούν πρόσωπα σε ναυτιλιακή εταιρία που σχετίζεται με τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...