Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Νεπάλ: 800 Χιροσίμες γκρέμισαν τη «στέγη του κόσμου»

Δεν σταματούν να ξεθάβουν ανθρώπους από τα χαλάσματα! Ισοπεδώθηκε η χώρα. Χιλιάδες τραυματίες σε νοσοκομεία-σκηνές

Χαρακτηρίστηκε ως ο χειρότερος και πλέον φονικός σεισμός των τελευταίων 81 ετών, με τους σεισμολόγους του Ινστιτούτου Γεωφυσικών Ερευνών της Ινδίας να συγκρίνουν την ενέργεια που εκλύθηκε με αυτή 800 ατομικών βομβών σαν της Χιροσίμα!

Διαβάστε επίσης: Εφιάλτης στο Εβερεστ από τις φονικές χιονοστιβάδες – 33χρονος «εξερευνητής της Google» και άλλα 17 άτομα σκοτώθηκαν όταν ξέσπασε ο σεισμός (+βίντεο)

Ο σεισμός που έπληξε το Σάββατο το Νεπάλ, εκεί όπου συναντώνται οι τεκτονικές πλάκες της Ευρασίας και της Ινδίας, περιγράφεται ως το φυσικό φαινόμενο που «γκρέμισε» τη «στέγη του κόσμου», όπως ονομάζεται το Θιβέτ. Το εστιακό βάθος των μόλις 31 χιλιομέτρων, η μεγάλη ένταση των 7,9 Ρίχτερ όπως και των αντίστοιχα ισχυρών μετασεισμών (έως και 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ) που έσπειραν τον απόλυτο πανικό και ασφαλώς η αδυναμία των γερασμένων και φτηνών 4rfe546u8rdh 3οικοδομικών κατασκευών από τούβλα στην πολυπληθή και φτωχή χώρα του Νεπάλ να αντέξουν τα απανωτά χτυπήματα του Εγκέλαδου ανέβαζαν συνεχώς τον αριθμό των θυμάτων. Αργά χθες βράδυ οι νεκροί υπολογίζονταν σε πάνω από 2.500 άτομα, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται 18 ορειβάτες στο Εβερεστ -όπου ο σεισμός προκάλεσε γιγαντιαίες χιονοστιβάδες- και 74 θύματα σε γειτονικές χώρες όπως στην Ινδία και στο Θιβέτ. Οι τραυματίες υπερέβαιναν χθες τους 4.629, σύμφωνα με τις Αρχές.

Οσο οι έρευνες συνεχίζονται στα ερείπια των πόλεων για τυχόν επιζώντες, διασώστες καταφθάνουν απ’ όλο τον κόσμο προκειμένου να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης, εντοπισμού αγνοουμένων, ανάσυρσης νεκρών αλλά και στην ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης πλέον χώρας. Ταυτόχρονα, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Νορβηγία και Αυστραλία δεσμεύονταν να παράσχουν οικονομική βοήθεια. Ο Ερυθρός Σταυρός, η Oxfam και οι Γιατροί του Κόσμου -μεταξύ άλλων- στέλνουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και ενισχύσεις στις δυνάμεις τους που βρίσκονται ήδη στο Νεπάλ, 4rfe546u8rdh 4επισημαίνοντας ότι η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές παραμένει δύσκολη. Δυνάμεις έρευνας και διάσωσης αποστέλλονται επίσης από Ινδία, Πακιστάν, Σρι Λάνκα, Κίνα, Ισπανία, Ισραήλ, Γαλλία και Βρετανία.

Αστεγοι

Τα νοσοκομεία στήνονται σε σκηνές στους γεμάτους συντρίμμια δρόμους του Κατμαντού υπό τον φόβο της πλήρους κατάρρευσης των κτιρίων όπου στεγάζονταν τα νοσοκομεία έως τον σεισμό. Σκηνές στήνονται και για τη στέγαση των κατοίκων, με εκατοντάδες χιλιάδες να έχουν μείνει άστεγοι εξαιτίας του σεισμού.

Για τη μεταφορά τραυματιών από τις κατασκηνωτικές βάσεις του Εβερεστ χρησιμοποιήθηκαν ελικόπτερα. Παρ’ όλα αυτά, ο απεγκλωβισμός των 1.000 συνολικά ορειβατών που βρίσκονται στην περιοχή -εκ των οποίων 400 είναι ξένοι κατά τις εκτιμήσεις του υπουργείου Τουρισμού, ενώ συνολικά 100 βρίσκονται μακριά από τις βάσεις- εξελίσσεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς. Οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί και είναι ιδιαίτερα 4rfe546u8rdh 5δύσκολη η επικοινωνία με αποκλεισμένα άτομα όπως και η εξακρίβωση του ακριβούς αριθμού των εγκλωβισμένων και των αγνοουμένων. Οι ξένοι στη χώρα δεν μπορούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, καθώς ο διάδρομος απογείωσης στο αεροδρόμιο του Κατμαντού έχει καταστραφεί. Καταστροφές έχει υποστεί και το δίκτυο ύδρευσης.

Σεισμολόγοι: Περίμεναν το φονικό χτύπημα από τον Εγκέλαδο!

«Εφιάλτη εν αναμονή» χαρακτήρισε τον φονικό σεισμό του Νεπάλ σεισμολόγος του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και μέλος της ομάδας Σεισμοί Χωρίς Σύνορα, που βοηθά τις ασιατικές πόλεις να προετοιμαστούν για τέτοιου είδους καταστροφές.

«Γεωλογικά, αυτό που συνέβη ήταν ακριβώς αυτό που πιστεύαμε ότι θα συνέβαινε» δήλωσε ο Τζέιμς Τζάκσον από την καρδιά της πρωτεύουσας του Νεπάλ, εκεί όπου κατά τραγική ειρωνεία μία εβδομάδα νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει συνάντηση πενήντα κορυφαίοι 4rfe546u8rdh 6σεισμολόγοι απ’ όλο τον κόσμο, με σκοπό να συζητήσουν πώς το Κατμαντού θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στο ενδεχόμενο μιας μεγάλης πιθανής φυσικής καταστροφής.

«Περπατούσα ακριβώς στην περιοχή όπου έγινε ο σεισμός και σκέφτηκα ότι η περιοχή όδευε προς καταστροφή» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Η συνάντηση επιστημόνων

Οι σεισμολόγοι είδαν τις προβλέψεις τους να γίνονται πραγματικότητα μέσα σε λίγες μόνο ημέρες μετά τη συνάντησή τους στο Κατμαντού, εκεί όπου στις 12 Απριλίου η οργάνωση Geohazards International που μελετά τον κίνδυνο σεισμού παγκοσμίως παρουσίασε επικαιροποιημένη αναφορά σχετικά με τους κινδύνους της σεισμικής δραστηριότητας στην κοιλάδα του Κατμαντού. «Ηξεραν ότι είχαν πρόβλημα, όμως ήταν τόσο μεγάλο, που δεν ήξεραν από πού και πώς να ξεκινήσουν» εξηγεί ο Χάρι Γκι, συντονιστής της οργάνωσης για την περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας, ο οποίος συμμετείχε στην επικαιροποίηση των στοιχείων της αρχικής έρευνας για το Κατμαντού, η οποία είχε διεξαχθεί τη δεκαετία του ’90. «Είναι ξεκάθαρο ότι ο επόμενος μεγάλος σεισμός που θα χτυπήσει κοντά στην κοιλάδα θα προκαλέσει πολύ πιο σημαντική απώλεια ζωών, καταστροφή υποδομών και οικονομικά προβλήματα απ’ ό,τι είχαν προκαλέσει παλαιότεροι σεισμοί» κατέληγε η αναφορά.

Πρόβλεψη επικείμενου μεγάλου σεισμού στην περιοχή είχε κάνει και η ομάδα του ερευνητικού κέντρου CEA της Γαλλίας, με επικεφαλής τον Λόρεν Μπόλινγκερ, η οποία εξέφρασε την ανησυχία αυτή στο πλαίσιο της ίδιας συνάντησης στο Κατμαντού.

Επειτα από μελέτες που πραγματοποίησαν σε όλο το μήκος του ρήγματος που διατρέχει τη χώρα, διαπίστωσαν πως οι σεισμοί που είχε δώσει το 1255 και το 1344 ακολουθούσαν συγκεκριμένο μοτίβο ντόμινο που υποδείκνυε σώρευση ενέργειας στο σημείο όπου τελικά εκδηλώθηκε ο σεισμός. Το Νεπάλ είναι από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα στον πλανήτη, δεδομένης της γεωγραφικής θέσης του πάνω στις τεκτονικές πλάκες της Ινδίας και της Ευρασίας, οι οποίες συγκλίνουν με ρυθμό 4-5 εκατοστών ετησίως.

Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Εξαφανίτηκαν δύο μνημεία της UNESCO
4rfe546u8rdh 1
«Η πλατεία Ντέρμπαρ δεν υπάρχει πια» έγραψε ένας Νεπαλέζος στο twitter, όπως δεν υπάρχει πια ο ύψους 50 μέτρων πύργος Νταράαρα με τα 213 σκαλοπάτια που οδηγούσαν σε μπαλκόνι με θέα στο ολοσχερώς κατεστραμμένο πλέον ιστορικό κέντρο του Κατμαντού. Τα δύο μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ήταν σύμβολα του μοναδικού συμπλέγματος όπου λατρεύονταν ο ινδουισμός, ο βουδισμός και ο ταντρισμός. 

Αφιερωμένο στον θεό Σίβα

Ο πύργος που οικοδομήθηκε ως στρατιωτικό παρατηρητήριο το 1832 φιλοξενούσε ιερό αφιερωμένο στον θεό Σίβα. Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1934 είχε ανοικοδομηθεί και πάλι. Στα ερείπιά του εκτιμάται ότι παρέμεναν θαμμένοι πάνω από 50 άνθρωποι, σύμφωνα με μαρτυρία Γάλλου φωτογράφου που παρακολούθησε τους διασώστες να ανασύρουν τουλάχιστον δέκα σορούς.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...