Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ιουλία Καλλιμάνη: Το διήμερο closing party στο Tokyo μετά από 8 μήνες...

Μετά από 8 ολόκληρους μήνες επιτυχίας, η Ιουλία Καλλιμάνη,...

Η μελωδία της θέλησης για τη μικρή Λουκία με τα μάτια της...

Μαθήματα ζωής δίνει ένα μικρό κορίτσι με οπτική αναπηρία,...

Παγκόσμιος πόλεμος του Tik Tok!

Πριν από επτά χρόνια χτύπησε για πρώτη φορά στις...

Σοκ με τον «νέο Ωνάση»

Γιατί συνέλαβαν τον επιχειρηματία Βίκτωρα Ρέστη χθες το πρωί στη βίλα του στο Λαγονήσι – Θα παραμείνει στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ μέχρι την Παρασκευή, οπότε θα απολογηθεί

Στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής θα παραμείνει ώς και την Παρασκευή, οπότε θα απολογηθεί, ο γνωστός επιχειρηματίας Βίκτωρ Ρέστης, ο οποίος συνελήφθη χθες το πρωί στη βίλα του στο Λαγονήσι μετά από ένταλμα που εξέδωσε σε βάρος του η ειδική ανακρίτρια, αρμόδια για θέματα διαφθοράς Ρέα Κατσίβελη για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και της νομιμοποίησης από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) κατ’ επάγγελμα.

Ο επιχειρηματίας συνοδευόμενος από ισχυρή αστυνομική δύναμη αλλά και αρκετούς άνδρες της προσωπικής του φρουράς, που δεν τον άφηναν ούτε στιγμή από τα μάτια τους, πέρασε στις 5.00 το απόγευμα το κατώφλι της πρώην σχολής Ευελπίδων και οδηγήθηκε (χωρίς χειροπέδες) στο γραφείο του εισαγγελέα για την εκτέλεση του εντάλματος και κατόπιν ενώπιον της ανακρίτριας για να απολογηθεί. Ωστόσο ζήτησε και έλαβε προθεσμία προκειμένου οι δικηγόροι του να λάβουν γνώση της δικογραφίας. Ετσι μεταφέρθηκε εκ νέου στη ΓΑΔΑ.

Η αντίστροφη μέτρηση για τον ίδιο ξεκίνησε αργά το βράδυ της Δευτέρας, όταν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών έφθασαν τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος του ιδίου, αλλά και δύο στενών συνεργατών του. Αμεσα αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του και αφού τον βρήκαν, του ζήτησαν να τους ακολουθήσει στη ΓΑΔΑ, όπως και έγινε. Ωστόσο, παρά τις εκτενείς έρευνες των αστυνομικών, μέχρι και αργά χθες το βράδυ δεν είχαν εντοπιστεί ακόμη οι δύο συνεργάτες του.

Στο επίκεντρο ερευνών βρίσκεται η First Business Bank (FBB) της οικογένειας Ρέστη, η οποία απορροφήθηκε στις αρχές του περασμένου Μαΐου από την Εθνική Τράπεζα. Η υπόθεση αφορά το ποσό των 5,8 εκατομμυρίων ευρώ που χορήγησε η FBB προς εταιρείες συμφερόντων του επιχειρηματία. Συγκεκριμένα, αφορά ένα δάνειο το οποίο η τράπεζα φέρεται να χορήγησε χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις σε offshore εταιρεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, για την έγκριση του δανείου υπήρξε μόνο μία υποσχετική επιστολή για την προσημείωση ακινήτου.

Η εισαγγελική έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για τη χορήγηση επισφαλών δανείων της FBBank ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται δύο πορίσματα της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς και ένα από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ενώ η εισαγγελία της Αθήνας ερευνά το ακριβές ύψος των επισφαλών δανειοδοτήσεων. Μάλιστα, βρίσκεται σε εξέλιξη έλεγχος της Τραπέζης της Ελλάδος σχετικά με κινήσεις και μεθοδεύσεις που έγιναν από τη διοίκηση της τράπεζας FBB στο διάστημα πριν από την απορρόφηση του υγιούς τμήματός της από την Εθνική. Το τελικό πόρισμα αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, ενώ για την πορεία των ερευνών ενημερώνεται η αρμόδια αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Συνολικά την έρευνα έχει αναλάβει ο προϊστάμενος της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Παναγιώτης Νικολούδης, ενώ διενεργείται και εισαγγελική έρευνα από την Ελένη Ράικου. Το όνομα του γνωστού επιχειρηματία απασχολεί εδώ και καιρό τις δικαστικές αρχές, καθώς φέρεται να εμπλέκεται και σε άλλες ανοιχτές υποθέσεις (Καρούζος-gate, κύκλωμα πλειστηριασμών ακινήτων), ενώ ελέγχεται και για το «πόθεν έσχες» του.

Η απάντηση και ο ρόλος πρώην συνεργάτη του

Λίγες ώρες μετά τη σύλληψη ο όμιλος Ρέστη εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας ο επιχειρηματίας δίνει τη δική του απάντηση για όλα όσα του καταλογίζονται: «Χαιρετίζει την προσπάθεια των δικαστικών αρχών να διερευνήσουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ γύρω από το δάνειο των 5,8 εκατ., ευρώ και κυρίως πού κατέληξαν τα χρήματα. Αλλωστε η διοίκηση της FBB, της οποίας πρόεδρος ήταν ο κ. Βίκτωρ Ρέστης, είχε -τον Σεπτέμβριο του 2012- κινήσει τις νομικές διαδικασίες στην ελληνική Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας έκνομες ενέργειες συγκεκριμένων προσώπων που ζημίωσαν την περιουσία της τράπεζας. Μέσω των ενδεικτικών μέσων που είχαν κατατεθεί και θα αναλυθούν παρακάτω είχε καταγγελθεί και ο ρόλος πρώην συνεργάτη του ομίλου, ο οποίος σήμερα βρίσκεται υπόδικος για μια σειρά από υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται και αφορούν υπεξαιρέσεις ιδιαίτερα σημαντικών ποσών, ακόμη και σε βάρος του Δημοσίου».

Επιπλέον, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι: «ο Βίκτωρ Ρέστης δηλώνει διατεθειμένος στην όποια διευκόλυνση των Αρχών προκειμένου να ανοίξουν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί για να αποδειχθεί πού κατέληξαν τα χρήματα και ποιοι πραγματικά ωφελήθηκαν από τις μεθόδους που ακολούθησαν».

Γιούλη Σταρίδα

[email protected]

Φωτο: Βαγγέλης Μασιάς

Ο εφοπλιστής που συναντήθηκε με τον Ομπάμα

Το όνομά του φιγουράρει στη χρυσή λίστα με τους πλουσιότερους Ελληνες. Ασφαλώς όχι τυχαία, αφού ο σύγχρονος «Ωνάσης» -όπως αποκαλούν φίλοι και συνεργάτες τον Βίκτωρα Ρέστη- βρίσκεται πίσω από σημαντικές εφοπλιστικές και επιχειρηματικές συμφωνίες που κλείστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας.

Επικεφαλής του πέμπτου μεγαλύτερου ναυτικού ομίλου στην Ελλάδα, με πετυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα στα media, στην ενέργεια, τη βιομηχανία τροφίμων, στον τραπεζικό κλάδο, στο real estate και με δικό του προσωπικό νησί, ο Βίκτωρας Ρέστης φαίνεται πως ανήκει στην κατηγορία εκείνων που ξέρουν να κάνουν όνειρα και να τα κατακτούν. Ως δραστήριος εφοπλιστής αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο στον τομέα της ναυτιλίας, με εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και με προσωπικές επαφές με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Οι δυο τους μάλιστα συναντήθηκαν πριν από έναν χρόνο, για την ακρίβεια στις 12 Ιουνίου 2012, όταν ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης βρέθηκε στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, όπου συζήτησαν διάφορα θέματα με επίκεντρο τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη, αλλά και τις γενικότερες εξελίξεις στη διεθνή ναυτιλιακή αγορά.

Οσοι τον γνωρίζουν από κοντά μιλούν για εκείνον με τα καλύτερα λόγια. Ενας άνθρωπος απλός, φιλικός, ήπιων τόνων, με μοναδική αίσθηση του χιούμορ… Ενα άτομο που μπορεί να περάσει το ίδιο καλά είτε κάνοντας συντροφιά με τη Μαρία Μπεκατώρου και τον Εκτορα Μποτρίνι στα εγκαίνια του νέου καταστήματος του σεφ στη Ρόδο που βρίσκεται μέσα στο ανακαινισμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα «BELLEVUE» της οικογένειας Ρέστη είτε με μεγιστάνες του πλούτου με τους οποίους μπορεί άνετα να συζητήσει οικονομικά θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Ενας άνθρωπος που μπορεί ταυτόχρονα να διασκεδάζει με τον Αντώνη Ρέμο στα πάρτι του στο Golf της Γλυφάδας και παράλληλα να αγοράζει σε δημοπρασίες γνωστών οίκων πίνακες του Πικάσο.

ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ

Η ζωή σαν παραμύθι και ο «χρυσός» στόλος

Για τον Βίκτωρα Ρέστη όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2004, όταν μετά τον θάνατο του πατέρα του κλήθηκε να πάρει τα ηνία της τεράστιας οικογενειακής περιουσίας και της ναυτιλιακής εταιρείας Enterprises Shipping που είχε ιδρύσει το 1974. Γιος του Σταμάτη και της Μπέλλας Ρέστη, ο Βίκτωρας είναι γεννημένος το 1968 στο Κογκό, όπου έζησε η οικογένεια τα πρώτα χρόνια της ζωής του.

Σε ό,τι αφορά την ναυτιλιακή του δραστηριότητα, υπολογίζεται πως αυτήν την περίοδο διαθέτει σχεδόν εβδομήντα πλοία διάφορων τύπων, ενώ συμμετέχει σε δύο εισηγμένες ναυτιλιακές εταιρείες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Λέγεται πως με βάση τις τρέχουσες τιμές η αξία του στόλου του υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 6 δισ. δολάρια. Επίσης, ο δραστήριος εφοπλιστής εξακολουθεί να κατέχει, από το 2006, το 51% της τράπεζας First Business Bank. Οσες προσπάθειες και αν έκανε στο παρελθόν να πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο δεν τα κατάφερε, με αποτέλεσμα σήμερα να αποδεικνύεται για εκείνον το μεγάλο του «αγκάθι». Τον Ιανουάριο του 2006 η Enterprises Shipping τιμήθηκε με το βραβείο των Lloyd’s List Awards ως η καλύτερη εταιρεία με φορτηγά πλοία. Παραλαμβάνοντας το βραβείο του είχε πει: «Ηταν μια δύσκολη χρονιά για μας, η οποία στέφθηκε όμως με επιτυχία» και πρόσθεσε με νόημα: «Ο ουρανός δεν είναι το όριο για εμάς». Στη συνέχεια έκανε αναφορά στον πρόωρο χαμό του πατέρα του: «Ο πατέρας μου έφυγε νωρίς, αλλά θα συνεχίσουμε το όνειρό του». Τα τελευταία χρόνια ο Βίκτωρας Ρέστης επιδεικνύει έντονη δραστηριότητα στην Ελλάδα και επενδύει σε συμμετοχές εισηγμένων εταιρειών, όπως στην αλλαντοβιομηχανία ΝΙΚΑΣ, που διαθέτει το 6,5% των μετοχών, αφού κατέβαλε περίπου οκτώ εκατ. ευρώ και στην F.G. Europe, το 5,5%, αφού έδωσε τρία εκατ. ευρώ. Επίσης, διαθέτει το 35% της εταιρείας Japonica AE, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του catering και παρασκευάζει κυρίως σούσι για σούπερ μάρκετ και για εστιατόρια. Διαθέτει ποσοστό και στη μεταφορική εταιρεία Imperio.

Τα ΜΜΕ, το νησί και ο λαμπερός γάμος

Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της «χρυσής» πορείας του ο Βίκτωρας Ρέστης αποφάσισε να επενδύσει και στα ΜΜΕ. Εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, ανακοίνωσε τη δημιουργία του MTV GREECE, αγόρασε το SMART TV, κατέχει το τρίτο μεγαλύτερο πακέτο μετοχών του Mega μέσω της Benbay Limited δικών του συμφερόντων, ενώ συμμετείχε κατά καιρούς στο μετοχικό σχήμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Επίσης, είναι ιδιοκτήτης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Porto Hydra Hotel» στην Ερμιόνη Αργολίδας, ενός mall στη γειτονική Βουλγαρία και ενός μοναδικού νησιού στο Μαυροβούνιο, το γνωστό San Stefan, όπου τέλεσε τον δεύτερο γάμο του με την πανέμορφη δημοσιογράφο Κορίνα Συνοδινού, με την οποία έχει αποκτήσει μία κόρη. Ο Βίκτωρας Ρέστης είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών, αφού έχει ακόμα τρία παιδιά από τον πρώτο του γάμο. Το ζευγάρι είναι μαζί από το 2010, ενώ πραγματοποίησε την πρώτη του κοινή εμφάνιση στη δεξίωση που παρέθεσε ο εφοπλιστής με αφορμή τα Ποσειδώνια, τη μεγάλη γιορτή των εφοπλιστών. Για μέρες όλη η κοσμική Αθήνα μιλούσε για την πανέμορφη ξανθιά με τις αναλογίες μοντέλου, η οποία, όπως αποδείχτηκε, ήταν δημοσιογράφος του πολιτικού ρεπορτάζ του Mega. Τέλος, ο Βίκτωρας Ρέστης είναι εξέχον μέλος της Ελληνικής Ισραηλιτικής Κοινότητας, ενώ η μητέρα του, η κυρία Μπέλλα Ρέστη, είναι δραστήριο μέλος και πρόεδρος του Ισραηλιτικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος αριθμεί 265 μέλη. Ταυτόχρονα είναι μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ρόδου.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...