Δευτέρα, 18 Μαρτίου, 2024

Γιώργος Σαμπάνης: Στο δυναμικό της Panik Records

Στο δυναμικό της Panik Records ανήκει πλέον (και) ο...

Η Κερασία Σαμαρά στο πλευρό του Βασιλόπουλου για το «Κουαρτέτο»

Η Κερασία Σαμαρά πήρε τη θέση της Νάντιας Μουρούζη...

Η «Ναυτεμπορική» έκλεισε 100 χρόνια ζωής, μένοντας πιστή στη δέσμευσή της για...

Τη συμπλήρωση των 100 ετών από την έκδοσή της...

Έμπνευση & έρωτας με φόντο τον Νείλο για την Ευγενία Νιάρχου

Η jetsetter, σχεδιάστρια κοσμημάτων και «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου...

Δώρισε τον έναν νεφρό στον γιο του

Επιτυχημένη μεταμόσχευση μετά την απόφαση του 57χρονου πατέρα να γίνει δότης για το παιδί του που αντιμετώπιζε χρόνιο πρόβλημα.

Συγκίνηση προκαλεί η απόφαση ενός 57χρονου πατέρα να προσφέρει το έναν νεφρό του στον 26χρονο γιο του που αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας εδώ και μια δεκαετία, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια υποβαλλόταν σε αιμοκαθάρσεις. Η μεταμόσχευση έγινε το πρωί της περασμένης Παρασκευής στο Μεταμοσχευτικό Κέντρο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ενώ τέσσερα εικοσιτετράωρα μετά πατέρας και γιος χαίρουν άκρας υγείας. Πρόκειται για την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού από ζώντα δότη που γίνεται από το 2011.

«Η μεταμόσχευση, που έγινε την περασμένη Παρασκευή από πατέρα σε γιο, πήγε πολύ καλά. Η λήψη του οργάνου έγινε από τον καθηγητή Χειρουργικής Δημήτρη Καραβία και τον διευθυντή Ουρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ελευθέριο Φωκαέα, και είχε διάρκεια τρεις ώρες» λέει μιλώντας στην «Espresso» ο καθηγητής Νεφρολογίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ρίου Δημήτρης Γούμενος και συνεχίζει: «Στη συνέχεια, άλλες περίπου τρεις ώρες διήρκεσε η τοποθέτηση του νεφρού στον γιο. Υπεύθυνος του χειρουργείου ήταν ο καθηγητής Αναισθησιολογίας Κρίτων Φίλος, ενώ παρών ήμουν κι εγώ που πλέον έχω τη μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς, μαζί με τους νεφρολόγους του Νεφρολογικού και Μεταμοσχευτικού Κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Ο λήπτης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο μας, ενώ ο δότης στη Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου».

Οπως επισημαίνει ο ίδιος, εξιτήριο στον δότη δίδεται συνήθως μία εβδομάδα με δέκα μέρες μετά την επέμβαση: «Και ο νεαρός θα πάρει σύντομα εξιτήριο, αν όλα πάνε καλά, που απ’ ό,τι φαίνεται όλα βαίνουν αισίως, αφού το νεφρό λειτούργησε άμεσα και σήμερα το μόσχευμα έχει μια φυσιολογική νεφρική λειτουργία και είναι σε άριστη κατάσταση». Ο 26χρονος από την Αμαλιάδα αντιμετώπιζε χρόνιο πρόβλημα με το νεφρό του και οι γιατροί του νοσοκομείου γνώριζαν το ιστορικό του από παλιά.

«Γνωρίζαμε το πρόβλημα και τον παρακολουθούσαμε απ’ όταν εκδηλώθηκε η ασθένεια προ δεκαετίας, αφού εμείς του είχαμε κάνει και τη βιοψία. Μάλιστα τα δύο τελευταία χρόνια το παλικάρι έκανε αιμοκάθαρση» σημείωσε ο κ. Γούμενος, ο οποίος δεν παρέλειψε να πει ότι οι μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες στην Πάτρα είναι σπάνιο φαινόμενο: «Οι περισσότερες μεταμοσχεύσεις γίνονται κυρίως από εγκεφαλικά νεκρά άτομα που βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η προηγούμενη φορά που έγινε από ζωντανό δότη ήταν πριν από δύο χρόνια, όταν μια γυναίκα είχε πάρει την απόφαση να δωρίσει το ένα της νεφρό στον άνδρα της που αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα. Σήμερα και οι δυο τους είναι μια χαρά στην υγεία τους».

ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελένη Προκοπίου αγκαζέ με τον Δημήτρη της

Μια σπάνια εμφάνιση από μια ακριβοθώρητη ηθοποιό. Τη σπουδαία...

Ο Νίκος Γαρεφαλάκης, που εμφανίστηκε στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», ήταν μέλος στη μαφία των 4 τροχών

«Εχει παρατήσει την υποκριτική κι έχει γίνει άλλος άνθρωπος»...

Η διπλή gay ζωή γόνου εφοπλιστή

Νέος, όμορφος, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας και ιδιαίτερα προβεβλημένος όχι...

Ζόρικα τα… πράγματα για τη Χατζίδου

«Δυστυχώς, τα πράγματα είναι λίγο πιο σοβαρά απ’ ό,τι...

Ο αδερφός της Νταϊάνα κακοποιήθηκε στα 11 του

Θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από ενήλικη γυναίκα έπεσε ο μικρότερος...

Ελένη Νταράλα: Στο ψυχιατρείο η αδελφή του Νταλάρα!

Ωρες αγωνίας για την ετεροθαλή αδελφή του Γιώργου Νταλάρα,...