Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Η Μαρίνα Σάττι μίλησε για όλους και για όλα πριν από...

«Ζαριά» με τους δημοσιογράφους έριξε η Μαρίνα Σάττι και......

Το φιλί στο στόμα της Βίσση και του ΛεΠα στην πίστα 35...

Η φιλία, η σχέση, η εκτίμηση και ο σεβασμός...

«Επίσημη» Μαλέσκου στο Open

Σας έλειψε η Μαλέσκου; Αν ναι, τότε θα δείτε...

Βασάλος και Αγγελόπουλος «μονομαχούν» για το ριάλιτι «Exathlon» που έρχεται στην TV

Kαλέ, τι μονομαχία είναι αυτή για το νέο ριάλιτι...

Άφαντο στρατιωτικό υλικό!

❱❱ Αντιαρματικά, νάρκες και χειροβομβίδες «έκαναν φτερά» από βάση του Πολεμικού ΝαυτικούΑπό τον
Θεοδόση Π. Πάνου

Μνήμες από την εποχή που η τρομοκρατική οργάνωση 17Ν έκλεβε οπλισμό και πυρομαχικά από στρατόπεδα της χώρας ξύπνησαν χθες στη βάση ΥΝΤΕΛ του Πολεμικού Ναυτικού στη Λέρο, όταν αποκαλύφθηκε ότι είχαν κάνει μυστηριωδώς «φτερά» σημαντικές ποσότητες αντιαρματικών, εκρηκτικών και πυρομαχικών μέσα από τις σφραγισμένες αποθήκες του στρατοπέδου.

Η κλοπή στρατιωτικού υλικού από μια μονάδα σε ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή της χώρας έχει μπει στο μικροσκόπιο των ερευνών, στις οποίες συμμετέχει από την πρώτη στιγμή και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία για εξειδικευμένες έρευνες.

Παράλληλα με το κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής, έφτασε στο νησί και ειδικό κλιμάκιο από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να συνδράμει τις έρευνες των υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ανακοίνωση του ΓΕΝ

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΝ, η απώλεια του υλικού διαπιστώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, έπειτα από την ολοκλήρωση της καταμέτρησης του περιεχομένου της αποθήκης για την παράδοσή της στον νέο υπεύθυνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά διαπιστώθηκε πως λείπει στρατιωτικό υλικό μέσα από έτοιμους σάκους μάχης, που προορίζονται για τις αποστολές των κομάντος του Πολεμικού Ναυτικού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πηγές, διαπιστώθηκε ότι έλειπαν δύο αντιαρματικά όπλα, αριθμός αμυντικών χειροβομβίδων, οπλοβομβίδες κατά προσωπικού, αλλά και αντιαρματικές, νάρκες κατά προσωπικού, εκρηκτικές ύλες και ποσότητα βραδυφλεγούς φιτιλιού.

Αμέσως ενημερώθηκε η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και σήμανε συναγερμός.

Οι συγκεκριμένες αποθήκες οπλισμού διαθέτουν σύγχρονα συστήματα ασφαλείας αλλά και κάμερες, ενώ στις πόρτες και στα παράθυρα που ελέγχθηκαν δεν βρέθηκαν ίχνη παραβίασης.

Το πρώτο πράγμα που ζήτησε το κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής το οποίο έφτασε στο νησί ήταν να εξετάσει το υλικό από τις κάμερες, και μάλιστα σε βάθος τουλάχιστον δύο μηνών.

Οι έρευνες

Τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές στρέφουν αρχικά τις έρευνες στο εσωτερικό του στρατοπέδου, καθώς η πρώτη εκτίμηση κάνει λόγο για κλοπή που μάλλον έχει γίνει εκ των έσω.

Μέσα σε λίγα λεπτά διατάχθηκε η επιστροφή στη βάση της Λέρου όλου του προσωπικού που είχε λάβει άδειες, είτε είναι μόνιμοι είτε ναύτες που υπηρετούν τη θητεία τους.

Στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, συνεπικουρούμενο από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, θα εξεταστούν όλοι όσοι υπηρετούν στη ναυτική βάση της Λέρου, ακόμα και όσοι υπηρετήσαν κατά το παρελθόν και σε βάθος χρόνου στην ΥΝΤΕΛ.

Ανάλογα με την εξέλιξη των ερευνών, είναι δυνατόν να υποβληθούν σε έρευνα ναύτες και μόνιμοι σε βάθος δεκαετίας, έστω κι αν έχουν αποστρατευθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τελευταίος έλεγχος στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου είχε γίνει στις 31 Δεκεμβρίου 2018, ενώ πριν από δύο χρόνια από την ίδια μονάδα είχαν κλαπεί 280 τόνοι πετρελαίου – μια τεράστια ποσότητα που αποθηκευόταν εκεί, καθώς αποστολή της ΥΝΤΕΛ είναι να παρέχει μεταξύ άλλων και ανεφοδιασμό.

Από το Συκούριο με τη 17Ν στο… μυστήριο της Κω!

Έχουν παρελθόν οι κλοπές οπλισμού από στρατόπεδα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν από τρομοκρατικές οργανώσεις με οδυνηρά αποτελέσματα.

Η κλοπή οπλισμού από τη Ναυτική Βάση της Λέρου ξύπνησε μνήμες τόσο από το απώτερο όσο και από το πρόσφατο παρελθόν.

Το 2012

Μία από αυτές ήταν η κλοπή όπλων και εκρηκτικών από το στρατόπεδο της Κω, που είχε διαπιστωθεί το 2002 και έχει μείνει ανεξιχνίαστη, παρά τις εντατικές έρευνες.

Τότε, είχε γίνει διάρρηξη στις σφραγισμένες αποθήκες του συγκεκριμένου στρατοπέδου και είχαν κλαπεί τρία οπλοπολυβόλα, 17 πιστόλια 1911 των 45 χιλιοστών και τρία τυφέκια G3.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη κλοπή που έχει σημειωθεί ποτέ σε στρατόπεδο ήταν αυτή στο Συκούριο της Λάρισας το 1989, όταν τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν είχαν κλέψει από δύο αποθήκες 113 ρουκέτες συγκεκριμένων διαμετρημάτων, χιλιάδες φυσίγγια για πολεμικά όπλα και εκατοντάδες χειροβομβίδες, τις οποίες μάλιστα κατά καιρούς χρησιμοποιούσαν στις τυχαίες «συναντήσεις» που είχαν με αστυνομικούς, όπως στη συμπλοκή των Σεπολίων.

H οργάνωση ανέλαβε εξ αρχής την ευθύνη με προκήρυξή της στις 5 Φεβρουαρίου 1990 και χρησιμοποίησε τη λεία της σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Μεγάλο μέρος των ρουκετών βρέθηκε από την Αντιτρομοκρατική στις γιάφκες των οδών Δαμάρεως και Πάτμου.

f3 295

offer

 

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...