Οι «εχθροί» των δοντιών

ΥΓΕΙΑ

Οι «εχθροί» των δοντιών

❱❱ Τι πρέπει να προσέξετε στο καθημερινό menu σας

Από τη 
Σοφία Τικταμπανίδη

Η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο για την υγεία των δοντιών, αλλά ο καθημερινός καθαρισμός και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο δεν είναι τα μόνα που χρειαζόμαστε για να είναι γερά και δυνατά. 

Πρέπει, επίσης, να προσέχουμε τι και πόσο συχνά τρώμε.

■ Εσπεριδοειδή: Ορισμένα εσπεριδοειδή, ιδίως ο χυμός γκρέιπφρουτ και το λεμόνι, είναι πολύ όξινα και μπορεί με τον καιρό να διαβρώσουν την αδαμαντίνη των δοντιών, δηλαδή το εξωτερικό, σκληρό σμάλτο τους.

Καραμέλες: Οι μαλακές καραμέλες, που κολλούν στα δόντια, μπορεί να επιτρέψουν στα βακτήρια του στόματος να τραφούν ανενόχλητα από τη ζάχαρη που περιέχουν. Ωστόσο, στη διαδικασία αυτήν παράγουν οξέα που διαλύουν την προστατευτική αδαμαντίνη και προκαλούν τερηδόνα.

Πίκλες: Συχνά παράγονται σε όξινο μέσο (συνήθως ξίδι), που τους προσδίδει τη χαρακτηριστική ξινή και αλμυρή γεύση τους. Ταυτοχρόνως, όμως, τις μετατρέπουν σε πιθανή απειλή για την αδαμαντίνη των δοντιών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωσή τους ή χωρίς συνοδευτικό φαγητό αυξάνει τον κίνδυνο φθοράς των δοντιών κατά σχεδόν 85%.

Αναψυκτικά: Δεν είναι μυστικό ότι τα πολλά αναψυκτικά με ζάχαρη ευνοούν την τερηδόνα. Ωστόσο, η μεγαλύτερη απειλή φαίνεται ότι είναι τα οξέα (ανθρακικό) και όχι η ζάχαρη καθαυτή. Ετσι, ακόμα και οι λάιτ εκδοχές τους, που περιέχουν για παράδειγμα κιτρικό και φωσφορικό οξύ, μπορεί να διαβρώσουν την αδαμαντίνη.

Κρασί: Ο γενικός κανόνας λέει ότι οποιοδήποτε είδος αφήνει λεκέ σε λευκό τραπεζομάντιλο μπορεί να δημιουργήσει κηλίδα και στα δόντια μας. Επομένως, ο πρώτος «ένοχος» είναι το κόκκινο κρασί, που περιέχει πολλές χρωμογόνες ουσίες, οι οποίες αποχρωματίζουν τα δόντια.

Ωστόσο, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι το λευκό κρασί δεν συμβάλλει στις κηλίδες στα δόντια. Ερευνες έχουν δείξει ότι τα διαβρωτικά οξέα των λευκών και των κόκκινων κρασιών επιτρέπουν στις χρωστικές άλλων τροφίμων να διεισδύσουν πιο βαθιά στην επιφάνεια των δοντιών, δημιουργώντας έτσι εντονότερες κηλίδες.

Κράκερ, τσιπς: Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που περιέχονται στα λευκά κράκερ και γενικώς στα λευκά προϊόντα άρτου, που συχνά μασουλάμε μέσα στην ημέρα, μετατρέπονται γρήγορα στο στόμα σε σάκχαρα, με αποτέλεσμα να παρέχουν άφθονη τροφή στα βακτήρια.

Αντί, λοιπόν, να τα σιγομασουλάμε με τις ώρες, καλό είναι να τα τρώμε μια κι έξω, και κατόπιν να βουρτσίζουμε καλά τα δόντια μας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ