Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Παράταση στη γονιμότητα

❱❱ Με μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων και χωρίς ορμονοθεραπείαΑύξηση του ορίου ηλικίας στην οποία μπορούν οι γυναίκες να είναι γόνιμες πέτυχαν επιστήμονες στις ΗΠΑ με τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από τον μυελό των οστών στις ωοθήκες, αναστρέφοντας με τον τρόπο αυτόν την πρόωρη εμμηνόπαυση και ανοίγοντας νέους δρόμους στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας. 

Με τη νέα αυτή τεχνική, που δοκιμάστηκε επιτυχώς σε αρκετές γυναίκες, καθίσταται μη αναγκαία η ορμονοθεραπεία που ήταν απαραίτητη ως τώρα για την αντιμετώπιση της πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Στόχος των ερευνητών είναι η ανάπτυξη μιας θεραπείας που θα αντικαθιστά τη μακρόχρονη ορμονοθεραπεία (συνδέεται, μεταξύ άλλων, και με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου) με μια εφάπαξ μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων. Πλην των περισσότερων ευκαιριών για γονιμότητα, κρίνεται ότι η θεραπεία θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στις γυναίκες που λόγω της εμμηνόπαυσης παρουσιάζουν σειρά σοβαρών συμπτωμάτων.

Ανεπάρκεια

Οι δοκιμές έγιναν σε 33 γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, μια διαταραχή που σταματά την περίοδο περίπου στο 1% των γυναικών πριν από την ηλικία των 40 ετών. Καθώς δεν παράγουν ωάρια, αυτές οι γυναίκες στην πλειονότητά τους δεν μπορούν να κάνουν παιδί. «Η βλαστοκυτταρική θεραπεία μπορεί να αποτελέσει μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο για τη θεραπεία δύσκολων περιπτώσεων γυναικείας υπογονιμότητας» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Γυναικολογίας και Μαιευτικής Ayman Al-Hendy του πανεπιστημίου του Σικάγου, σύμφωνα με τους λονδρέζικους «Times».

«Οι ασθενείς με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια αδυνατούν να παράγουν τα δικά τους ωάρια. Επίσης, έχουν εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα, όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, διαταραχές διάθεσης και κολπική ξηρότητα. Αν θέλουν να μείνουν έγκυες, πρέπει να δανειστούν ωάρια από υγιείς δωρήτριες, αλλά τότε τα παιδιά που θα γεννηθούν δεν θα έχουν βιολογική σχέση με τις μητέρες τους» πρόσθεσε ο καθηγητής. Η ερευνητική ομάδα θα παρουσιάσει τα πολύ αισιόδοξα αποτελέσματά της στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας αυτήν την εβδομάδα. Ολες οι γυναίκες που συμμετείχαν στην πιλοτική θεραπεία είχαν ξανά περίοδο και οι εξετάσεις με υπερήχους στις οποίες υποβλήθηκαν έδειξαν ότι οι ωοθήκες τους είχαν πολλαπλασιαστεί σε μέγεθος.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...