Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

«Οπλο» για την καρδιά η Β3

❱❱ Δρα όπως μία δίαιτα χαμηλών θερμίδων και μειώνει την αρτηριακή πίεσηΕνα «όπλο» για τη δραστική μείωση κατά 25% του καρδιαγγειακού κινδύνου ανακάλυψαν οι επιστήμονες σε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Β3, το οποίο φάνηκε ότι έχει αποτελέσματα ισάξια με εκείνα μιας δίαιτας χαμηλών θερμίδων στην αναζωογόνηση του καρδιαγγειακού συστήματος. 

Επιστήμονες από το University of Colorado ανακάλυψαν ότι όταν η βιταμίνη Β3, γνωστή και ως νιασίνη (έως σήμερα προωθούνταν ως συμπλήρωμα διατροφής για περισσότερη ενέργεια και αντοχή), χορηγείται δύο φορές την ημέρα, αναστέλλει τη γήρανση του καρδιαγγειακού συστήματος και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Μελετώντας άτομα ηλικίας 55-79 ετών, εκ των οποίων οι μισοί λάμβαναν 500 mg της βιταμίνης δύο φορές την ημέρα και οι άλλοι Β3 τις πρώτες έξι εβδομάδες ακολουθούμενη από placebo, βρήκαν, αφενός, ότι η θεραπεία με νιασίνη γίνεται πολύ καλά ανεκτή, αφετέρου, ότι η λήψη της βιταμίνης μπορεί να αποκαταστήσει έως και κατά 60% την απώλεια του NAD+, ενός συνενζύμου που συμμετέχει σε βιοχημικές αντιδράσεις για την παραγωγή ενέργειας, που φθίνει με την ηλικία.

Με τη λήψη του συμπληρώματος πολλοί από τους συμμετέχοντες εμφάνισαν μείωση της αρτηριακής πίεσής τους κατά 10 ολόκληρες μονάδες, πτώση που θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού συμβάντος κατά 25%.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει παλαιότερες μελέτες που είχαν δείξει ότι η μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων μπορεί να καταπολεμήσει τα φυσιολογικά σημάδια της γήρανσης και να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής. Η δραστική περικοπή των θερμίδων μπορεί, ωστόσο, να αποβεί ακόμη και επικίνδυνη για κάποιους ανθρώπους. Λαμβάνοντας τη βιταμίνη, οι συμμετέχοντες στη μελέτη αποκόμισαν όλα τα θετικά οφέλη χωρίς να πεινάσουν και, το κυριότερο, χωρίς να κινδυνεύσουν.

Εναλλακτική επιλογή

Οπως ανέφερε ο καθηγητής Doug Seals, «η συγκεκριμένη ουσία γίνεται καλά ανεκτή και ενεργοποιεί τα ίδια βιολογικά μονοπάτια που ενεργοποιεί και η δραστική περικοπή θερμίδων».
Με τη νέα ανακάλυψη προσφέρεται μια εναλλακτική επιλογή στους ασθενείς που έχουν υψηλές τιμές αρτηριακής πίεσης -για τους οποίους ακόμη δεν ενδείκνυται η λήψη φαρμακευτικής αγωγής-, πέρα από τις αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση που τους προτείνονταν έως σήμερα.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...