Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Πάνος Καλίδης: «Πιστεύω ότι δεν είμαι καλός πατέρας»

Ο Πάνος Καλίδης παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε...

«Σασμός»: Nέο απειλητικό σημείωμα για Μαθιό και Βασιλική!

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Το νέο...

Μπο: «Θέλω να γίνω μπαμπάς και να κάνω τη δική μου οικογένεια...

Ο Μπο παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega Καλημέρα»....

Οι ΟΠΑΠ Champions καλωσορίζουν τη Γεωργία Δεσπολλάρη

Η νεαρή αθλήτρια στίβου είναι το 12ο μέλος του...

Tα διλήμματα στις ΜΕΘ

❱❱ Οι εντατικολόγοι διαχειρίζονται τη ζωή αλλά και τον θάνατο των ασθενών τουςΗ νοσηλεία στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι για τους γιατρούς μια ιδιαίτερα ψυχοφθόρα διαδικασία, γεμάτη ένταση και αγωνία, καθώς οι εντατικολόγοι είναι υπεύθυνοι για ασθενείς υψηλού ρίσκου, που ακροβατούν μεταξύ ζωής και θανάτου. 

Δυστυχώς, στη χώρα μας, λόγω των ελλείψεων σε κλίνες ΜΕΘ, δεν είναι λίγες οι φορές που οι εντατικολόγοι πρέπει υποχρεωτικά να επιλέξουν ανάμεσα στα άτομα που θα μπουν πρώτα στο δυσεύρετο κρεβάτι της Εντατικής. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ηθικό δίλημμά τους.

Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις η διαχείριση του θανάτου είναι πολύ σημαντική. Ο γιατρός δεν διακόπτει τη θεραπεία και δεν τραβάει την πρίζα από τα μηχανήματα ανάνηψης που κρατούν στη ζωή τον ασθενή όταν αυτός οδεύει προς το τέλος. Ωστόσο, υπάρχουν κανόνες βιοηθικής στη διαχείριση του θανάτου, που αποδέχεται και η Εκκλησία. Μάλιστα, η Επιτροπή Βιοηθικής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος παραδέχεται ότι η ιατροφαρμακευτική τεχνολογία δεν παρατείνει μόνο τη ζωή, αλλά ενίοτε και τη διαδικασία του θανάτου και τονίζει ότι η χρήση της ιατρικής επέμβασης καλό είναι να εκτείνεται μέχρι του σημείου όπου οι επιπλοκές και τα επιπρόσθετα προβλήματα που δημιουργεί δεν βασανίζουν περισσότερο απ’ όσο ανακουφίζουν.

Επιπροσθέτως, συστήνει την αποφυγή χρήσης επιθετικών μέσων που περισσότερο ταλαιπωρούν και καθόλου δεν θεραπεύουν και επισημαίνει το ενδεχόμενο να προκληθεί με θεραπευτικές υπερβολές τεχνητή παράταση των φυσικών ορίων της ζωής και διατήρηση μιας κατάστασης επ’ αόριστον, με αποτέλεσμα μέχρι και την καταρράκωση της αξιοπρέπειας του ασθενούς. Ομως, για να γίνουν κατανοητά τα διλήμματα των γιατρών, θα πρέπει πρώτα να γίνουν κατανοητά ο ρόλος των ΜΕΘ και τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτές, με κυριότερο τις κλειστές κλίνες λόγω έλλειψης προσωπικού.

Οι ελλείψεις
«Η έλλειψη κρεβατιών ΜΕΘ είναι γνωστή από τη στιγμή που θεσμοθετήθηκε η ΜΕΘ το 1985 ως αυτόνομο τμήμα μέσα στο νοσοκομείο. Η ΜΕΘ ακουμπάει στο νοσοκομείο και το νοσοκομείο στη ΜΕΘ και από το 1985 οι πρώτοι εντατικολόγοι (Δ. Μπιλάλης, Ν. Φίλης κ.λπ.) είχαν επισημάνει την ανεπάρκεια των εντατικών κλινών για τη χώρα και τα τεράστια προβλήματα στη δίκαιη κατανομή τους» επισημαίνει ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Νοσοκομείου της Αθήνας (ΕΚΠΑ) Ανδρέας Καραμπίνης, διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας, συντονιστής διευθυντής Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...