Δευτέρα 21|10|2019

Σε αναμμένα κάρβουνα

❱❱ Ανατρεπτική έρευνα που δείχνει ότι το κρέας δεν βλάπτει την υγεία αναστάτωσε την επιστημονική κοινότητα

Σε μήλον της Εριδος εξελίσσεται το κόκκινο κρέας για την επιστημονική κοινότητα, η οποία δείχνει ανάστατη από νέα έρευνα που κατέληξε στο ανατρεπτικό συμπέρασμα ότι όσοι μειώνουν ή κόβουν το κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας φαίνεται να έχουν ελάχιστα έως μηδαμινά οφέλη στην υγεία τους.

Η νέα μελέτη από 14 ερευνητές σε επτά χώρες, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας Μπράντλεϊ Τζόνστον του καναδικού πανεπιστημίου Νταλουζί, δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine». Σύμφωνα με τον Τζόνστον, «με βάση την έρευνά μας, δεν μπορούμε να πούμε με καμία βεβαιότητα ότι η κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο, διαβήτη ή καρδιοπάθεια».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ταξινομήσει το επεξεργασμένο κρέας ως δυνητικά καρκινογόνο από το 2015, ενώ το Παγκόσμιο Ταμείο Ερευνών για τον Καρκίνο έχει κάνει ανάλογη προειδοποίηση το 2010. Επιστήμονες του Χάρβαρντ ανέφεραν ότι τα νέα συμπεράσματα «πλήττουν την αξιοπιστία της επιστήμης της διατροφής και υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη του κοινού».

«Αυτή η μελέτη έχει πολλά σφάλματα και είναι η πιο εξωφρενική κατάχρηση των διαθέσιμων στοιχείων που έχω ποτέ δει» ανέφερε ο καθηγητής επιδημιολογίας Γουόλτερ Γουίλετ της Σχολής Δημόσιας Υγείας, ενώ για «ανεύθυνη και ανήθικη» έρευνα έκανε λόγο ο συνάδελφός του καθηγητής του Χάρβαρντ Φρανκ Χου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε μας στο Facebook!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CELEBRITY NEWS