Παρασκευή, 25 Ιουλίου, 2025

Πηνελόπη Αναστασοπούλου: Εορταστικό «κλικ» χωρίς σουτιέν

Χωρίς σουτιέν φωτογραφήθηκε η Πηνελόπη Αναστασοπούλου για τα 48α...

Το κοντάρι που καρφώθηκε σε πόδι τουρίστριας στη Δονούσα ανέδειξε την έλλειψη...

Τη δραματική έλλειψη υποδομών υγείας και άμεσης επέμβασης σε μικρά νησιά των Κυκλάδων, ειδικά εν μέσω τουριστικής περιόδου,

O γηραιότερος εν ζωή ιδιοκτήτης κινηματογράφου στην Ελλάδα μιλάει στην «Espresso»

Για 60 ολόκληρα χρόνια ο κινηματογράφος που του άφησε ο παππούς του είναι το «σπίτι» του αλλά και ολόκληρη η ζωή του.

Βραβεία με λάμψη και ανθρωπιά

Τα Who is Who International Awards απονεμήθηκαν για έκτη συνεχή χρονιά στην Αθήνα, συγκεντρώνοντας προσωπικότητες από κάθε γωνιά του πλανήτη

Ανοχύρωτη στον σεισμό η Αττική

«Αν επαναληφθεί ένας σεισμός όπως του 1999 οι επιπτώσεις θα είναι εφιαλτικές» λένε οι ειδικοί.

Ανοχύρωτη απέναντι σε ένα πιθανό δυνατό χτύπημα του Εγκέλαδου παραμένει η Αττική, 14 ολόκληρα χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της Πάρνηθας, που κόστισε τη ζωή σε 143 ανθρώπους, ενώ περισσότεροι από 700 τραυματίστηκαν. Στην αποκάλυψη προέβησαν οι στενοί συνεργάτες του καθηγητή Γεωλογίας και αντιπροέδρου του ΟΑΣΠ Ευθύμιου Λέκκα κατά τη διάρκεια διάλεξης που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο δημαρχείο Μοσχάτου, με θέμα «Σεισμοί και Σεισμικός Κίνδυνος στην Αττική».

Οπως επισήμανε ο πολιτικός μηχανικός με ειδίκευση σε θέματα πολιτικής προστασίας Κώστας Χολέβας: «Αν παρ’ ελπίδα χτυπούσε την Αττική ένας σεισμός ανάλογου μεγέθους με αυτόν της Πάρνηθας (5,9 Ρίχτερ), οι συνέπειες θα ήταν τραγικές. Οι κάτοικοι θα περνούσαν μία επιπλέον σκληρή δοκιμασία… Η Αττική έχει καταστεί ευάλωτη από τις διαδοχικές σεισμικές δονήσεις και την αυθαίρετη δόμηση. Σε ό,τι αφορά το κέντρο, στο οποίο βρίσκονται παλιά και κακώς συντηρημένα κτίρια και σε περιοχές με αυθαίρετη δόμηση, τα Ρίχτερ θα προκαλούσαν τεράστια ζημιά. Οι επιπτώσεις θα ήταν εφιαλτικές»!

Ευτυχώς, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, στην Αττική δεν αναμένονται τέτοιοι ισχυροί σεισμοί. «Λόγω της γεωτεκτονικής δομής στην Αττική δεν αναμένονται μεγάλου μεγέθους σεισμοί, αλλά παρόμοιοι με αυτόν που έγινε την Τρίτη με επίκεντρο το Πικέρμι. Μιλάμε για σεισμούς της τάξεως των 4 και 4,4 Ρίχτερ» λέει ο κ. Χολέβας. Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν ο δήμος Μοσχάτου-Ταύρου και η εθελοντική ομάδα επικοινωνιών και διάσωσης RSF Hellas, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί ο κ. Λέκκας, καθώς λίγες ώρες νωρίτερα έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του. Το «παρών» έδωσαν ο δρ Χαράλαμπος Κράνης του τμήματος Γεωλογίας και ο κ. Κώστας Χολέβας.

Σύμφωνα με τις χαρτογραφήσεις των τελευταίων χρόνων, μόνο στην Αττική έχουν καταγραφεί περισσότερα από δέκα ενεργά ρήγματα, τα μεγαλύτερα από τα οποία στις Πλαταιές, στον Σαρωνικό, στην Κακιά Σκάλα, στους Αγίους Αποστόλους, στον Αυλώνα, τον Ωρωπό και στο Δήλεσι. Ολα εντοπίζονται ανάμεσα σε δύο σεισμογενείς ζώνες, του Κορινθιακού Κόλπου και της Θήβας, που έχουν δώσει στο παρελθόν ισχυρές δονήσεις. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ρήγματα-απειλή για την Αττική είναι όσα βρίσκονται στη σεισμική ζώνη του Κορινθιακού αλλά και εκείνο της Αταλάντης, που το 1894 με 6,9 Ρίχτερ έστειλε στον θάνατο 255 άτομα.

ΑΓΝΩΣΤΑ ΡΗΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ 6,5 ΡΙΧΤΕΡ!

Αγνωστα υποθαλάσσια ρήγματα με μήκος έως 15 χιλιόμετρα εξερεύνησαν λεπτομερώς οι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών και κατέληξαν στην εκτίμηση ότι μπορούν να προκαλέσουν σεισμό μέχρι και 6,5 Ρίχτερ. Ομως τα ρήγματα αυτά αποτελούν έναν πολύ μικρό αριθμό ανάμεσα στα εκατοντάδες που βρίσκονται στον πυθμένα των ελληνικών θαλασσών.

Χρησιμοποιώντας μεθόδους όπως η γεωφυσική διασκόπηση με την αποστολή ηχητικών κυμάτων στον πυθμένα που ανακλούν το ανάγλυφο του βυθού, οι επιστήμονες εξερεύνησαν ρήγματα στον Κορινθιακό Κόλπο, τον βόρειο Ευβοϊκό, στα ανοιχτά της Πύλου, όπου βρίσκονται τα βαθύτερα νερά της Μεσογείου (5.200 μ.), στη Σαντορίνη, όπου υπάρχει στα βορειοανατολικά το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο, στη νότια Κρήτη κατά μήκος του Ελληνικού Τόξου που εκτείνεται από το Ιόνιο και νότια της Κρήτης μέχρι τη Ρόδο, και στην τάφρο του βορείου Αιγαίου, όπου καταλήγει το ρήγμα της Ανατολίας διερχόμενο από τη θάλασσα του Μαρμαρά.

«Η μελέτη των ενεργών σεισμικών ρηγμάτων είναι πολύ σημαντική, γιατί μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τη δυναμική τους και μας βοηθούν να εκτιμήσουμε τον σεισμικό τους κίνδυνο» αναφέρει ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ Δημήτρης Σακελλαρίου.

ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χώρισε η Μελίνα Νικολαϊδη – Τα μάζεψε κι έφυγε από το σπίτι του Φιντιρίκου

Μπορεί η Μελίνα Νικολαΐδη να ετοίμασε σε συνεργασία με...

Κωνσταντίνος Εμμανουήλ: «Εχω κάνει σεξ με celebrities και των δύο φύλων»

Ο Κωνσταντίνος Εμμανουήλ έκανε coming out ως bisexual μέσω...

Κλαούντιο Κολντεμπέλα: Το διαζύγιο με τη Χριστίνα Παππά και η τωρινή εντυπωσιακή σύζυγός του

Ο Κλαούντιο Κολντεμπέλα υπήρξε πέρα από σπουδαίος μπασκετμπολίστας, σύζυγος της Χριστίνας Παππά για χρόνια.

Απαστράπτουσα η Τίνα Μεσσαροπούλου στη δεξίωση του Προεδρικού Μεγάρου

Η Τίνα Μεσσαροπούλου επέστρεψε για λίγο από την Πάρο...

Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος: Με αυτή την ηθοποιό υπήρξε παντρεμένος και απέκτησαν δύο παιδιά

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος είναι από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του.

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Ένα παλάτι 4.000.000 ευρώ χωρίς λάμψη

Μπορεί για την Ελλάδα η σημερινή μέρα να είναι...

Σπάνια εμφάνιση τη Ναταλίας Λιονάκη – Η μοναχή Φεβρωνία στα εγκόσμια

Ταξίδι - αστραπή στην Κρήτη έκανε η μοναχή Φεβρωνία, που εθεάθη πριν από λίγες ημέρες στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου.
spot_img
spot_img