Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Χάρης Βεραμόν: Το θρίλερ 348 σελίδων με άλυτες αστυνομικές υποθέσεις

Ιδιωτικός ερευνητής, δημιουργός true crime σειράς ντοκιμαντέρ στο YouTube...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Η κόρη της Κιμ Καρντάσιαν και του Γουέστ κερδίζει 28.000 ευρώ για...

Η 10χρονη Νορθ Γουέστ, που στο πλευρό του διάσημου...

«Akis’ Food Tour»: Κόνιτσα, Ζαγοροχώρια, Μαστοροχώρια

Το γαστρονομικό οδοιπορικό του Άκη Πετρετζίκη συνεχίζεται με ένα...

Η μελωδία της ευτυχίας είναι στα… fortissimo της

Το πρώτο γυναικείο συγκρότημα electric string quartet στην Ελλάδα ετοιμάζεται να μαγέψει και την Ευρώπη.


Με τη μουσική τους και την εντυπωσιακή τους εμφάνιση έχουν καταφέρει να κατακτήσουν τους φαν της electric string σκηνής σε όλο τον κόσμο. Μόνο στις αρχές του 2014 οι τέσσερις Ελληνίδες που αποτελούν τη Fortissimo band (το πρώτο εκρηκτικό γυναικείο electric string quartet) συζητούν ήδη για συναυλίες σε Γερμανία, Ντουμπάι, Κίνα και Μαδαγασκάρη, ενώ δεν θα είναι λίγες οι στιγμές που θα συγκινήσουν τους Ελληνες θαυμαστές τους με εμφανίσεις τους που σίγουρα θα συζητηθούν. 


Το μοναδικό στο είδος του συγκρότημα στη χώρα έφτιαξαν τέσσερις ταλαντούχες διπλωματούχοι μουσικοί, μέλη σπουδαίων συμφωνικών ορχηστρών της Θεσσαλονίκης, η Μαρία Εκλεκτού, η Μαρία Μητριζάκη, η Κέλυ Βασιλειάδου και η Σύλβια Σουπίλα. Γεννημένες στην όμορφη Θεσσαλονίκη και φίλες από παιδιά, αποφάσισαν να κάνουν το μεγάλο βήμα το 2005 και κατόρθωσαν -δικαίως- να αποσπάσουν διθυραμβικές κριτικές σε έναν μουσικό χώρο που δεν είναι ακριβώς «συνηθισμένος» στην Ελλάδα. «Η μπάντα μας αποτελείται από δύο βιολιά, μία βιόλα και ένα βιολοντσέλο» αναφέρει στην «Espresso της Κυριακής» η Κέλυ Βασιλειάδου, που αναλαμβάνει να μιλήσει για τις Fortissimo και εξηγεί πώς το συγκρότημα ελίσσεται σε διαφορετικά είδη και στιλ:


«Με τον ίδιο ενθουσιασμό που θα παίξουμε το “Smooth Criminal” του Μάικλ Τζάκσον με τον ίδιο ακριβώς θα συνεχίσουμε με τις “4 Εποχές»”του Βιβάλντι ή τη δική μας Μισιρλού. Είμαστε φίλες από παιδιά, από την εποχή που ξεκινήσαμε όλες μαζί το ωδείο. Από τότε είχαμε βρεθεί σε κοινές ορχήστρες και μουσικά σύνολα. Το 2005 πήραμε την απόφαση να συνεργαστούμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας δημιουργώντας τις Fortissimo. Η αλήθεια είναι πως η μια γνωρίζει πολύ καλά την άλλη, με αποτέλεσμα να αλληλοσυμπληρωνόμαστε, όπου χρειάζεται».


Τα τέσσερα πανέμορφα κορίτσια με την απόφασή τους να συνεργαστούν ουσιαστικά πραγματοποίησαν ένα μεγάλο τους όνειρο, αφού είχαν επηρεαστεί από παρόμοιου είδους γκρουπ που είχαν ξεχωρίσει στο εξωτερικό: «Το θέμα ήταν τότε πως ναι μεν θέλαμε να φτιάξουμε τη δική μας μπάντα, αλλά αυτό που μας ενδιέφερε ήταν να καταφέρουμε να αγαπήσει το κοινό τη μουσική μας. Τώρα πια πιστεύω πως βρισκόμαστε σε καλό δρόμο» εξηγεί η Κέλυ Βασιλειάδου.


Πειραματίστριες και σε διαρκή αναζήτηση του καινούργιου, οι Fortissimo συνδυάζουν τη διαχρονικότητα του κλασικού με τη φρεσκάδα του μοντέρνου. Αυτό ξεχώρισαν και οι 8.000 θεατές που βρέθηκαν τον Μάρτιο του 2005 στην τελετή έναρξης του Final Four Champions League Volley,  όπου το γκρουπ έδωσε την πρώτη του μεγάλη συναυλία, και τις χειροκρότησε με ενθουσιασμό. «Η αλήθεια είναι πως την εποχή εκείνη δεν περιμέναμε να μας γίνει μια τόσο σημαντική πρόταση. Μέχρι εκείνη την ώρα παίζαμε πιο κλασικά κομμάτια, αλλά τότε αποφασίσαμε να κάνουμε τη διαφορά και να εμφανιστούμε με πιο ηλεκτρονικής μορφής ήχους. Ο πρωτότυπος τρόπος με τον οποίο συνδυάσαμε έργα κλασικής μουσικής με μοντέρνους ηλεκτρικούς ήχους ξεσήκωσε τελικά το στάδιο».


Τα τέσσερα κορίτσια έχουν εμφανιστεί και σε σημαντικές τηλεοπτικές εκπομπές, όπου έκλεψαν τις εντυπώσεις με τη δυναμική τους παρουσία και το υψηλό καλλιτεχνικό τους επίπεδο. Εχουν συνεργαστεί για δισκογραφικούς λόγους με το συγκρότημα Δυτικές Συνοικίες, με τους Troublemakers στον δίσκο «Too Much Ain’t Never Enough», ενώ τον Οκτώβριο του 2010 άνοιξαν τη συναυλία των Scorpions στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μαζί με τον Γιώργο Γάκη και τους Troublemakers. Μάλιστα, τον Μάιο του 2011 ήτανε το support group στη συναυλία των Deep Purple.


Από το Ζάππειο μέχρι το Μέγαρο Μουσικής!


Τα τελευταία χρόνια με τις εμφανίσεις τους σε μουσικές σκηνές, συναυλίες και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα έχουν συναρπάσει το κοινό και έχουν αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές. Εχουν λάβει μέρος σε εκδηλώσεις στο Ζάππειο Μέγαρο, στο Κρατικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο, στο ιστορικό φρούριο Φιρκά στα Χανιά, στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη, στο νησί της Παμβώτιδας στα Ιωάννινα, στο κάστρο της Πύλου, στο Costa Navarino στην Καλαμάτα, στο Ιτς Καλέ, την Ακρόπολη των Ιωαννίνων, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στην Κω, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι η φήμη τους έχει ξεπεράσει τα όρια της Ελλάδας, αφού ταξίδεψαν στο εξωτερικό πραγματοποιώντας συναυλίες σε Λονδίνο, Παρίσι, Ισπανία (Κανάρια Νησιά), Κωνσταντινούπολη, Κύπρο, Σκόπια, Βουλγαρία, Βέλγιο και Βραζιλία. «Στόχος μας είναι όσο γίνεται περισσότερος κόσμος να γνωρίσει και να αγαπήσει τη μουσική μας. Πιστεύω, σε σχέση με παρόμοιες μπάντες του εξωτερικού, πως έχουμε καταφέρει να έχουμε τώρα πια το δικό μας στιλ» λέει χαρακτηριστικά η Κέλυ Βασιλειάδου.


Κέλυ Βασιλειάδου


Παίζει τη βιόλα στα δάχτυλά της


Στα οκτώ της χρόνια ξεκίνησε μαθήματα βιολιού στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ενώ σύντομα άρχισε και τα μαθήματα βιόλας, που της άρεσε επίσης, για να αποφοιτήσει τελικά με δίπλωμα στην τελευταία με «άριστα παμψηφεί» και Β’ βραβείο, αλλά και πτυχίο βιολιού (επίσης με άριστα), που φαίνεται ότι έχει… συνήθειο, αφού συνεχίζοντας τις μουσικές σπουδές της στα ανώτερα θεωρητικά γίνεται κάτοχος των πτυχίων Αρμονίας, Ωδικής, Ενοργάνωσης και Αντίστιξης με γενικό βαθμό «Αριστα». Κερδίζοντας υποτροφία για δύο συνεχόμενα έτη παρακολούθησε το διεθνές σεμινάριο του Porto Carras (International Masterclasses) στη βιόλα ως ενεργό μέλος με καθηγητή τον Reiner Moog, ενώ υπήρξε μέλος της Ορχήστρας Νέων Μακεδονίας και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Από 17 χρόνων έως και σήμερα είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης.


Μαρία Εκλεκτού


Η γοητευτική ξανθιά σολίστ του βιολιού


Σε ηλικία εφτά ετών ξεκίνησε μαθήματα βιολιού στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας και πήρε δίπλωμα με «Αριστα παμψηφεί» και Α’ Βραβείο στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, μελέτησε μουσική στις τάξεις Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας παίρνοντας τα αντίστοιχα πτυχία με βαθμό «Αριστα». Διακρίθηκε σε πολλούς πανελλήνιους διαγωνισμούς βιολιού και σε ηλικία είκοσι ετών πήρε την πρώτη θέση ανάμεσα στους υποψηφίους της Ελλάδας στον διαγωνισμό για την Ορχήστρα Νέων της Μεσογείου. Παρακολούθησε και συμμετείχε ενεργά σε διεθνή σεμινάρια βιολιού και ορχήστρας στην Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς συμμετείχε επανειλημμένα ως σολίστ με την ορχήστρα του ωδείου. Υπήρξε για πέντε χρόνια μέλος της Δημοτικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και σήμερα είναι μόνιμο μέλος της


Μαρία Μητριζάκη


Νικήτρια διαγωνισμών και καθηγήτρια μουσικής


Ξεκίνησε βιολί στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης και στα έντεκα χρόνια της κέρδισε τον διαγωνισμό «Vivaldi» και εμφανίστηκε ως σολίστ με την ορχήστρα του ωδείου! Την ίδια χρονιά διακρίθηκε κερδίζοντας το Γ’ βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της ΧΟΝ, ενώ στα δεκαέξι της απέσπασε το Β’ βραβείο στους περιφερειακούς μαθητικούς αγώνες μουσικής και παρακολούθησε σεμινάρια μουσικής δωματίου στην Ελβετία με υποτροφία από το Ωνάσειο Ιδρυμα. Αποφοίτησε από το Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης παίρνοντας δίπλωμα βιολιού με βαθμό «Αριστα Παμψηφεί» και τιμητική διάκριση.


Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με ειδίκευση στο βιολί και βαθμό «Αριστα». Το 2006 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ακαδημία Μουσικής Folkwang του Essen, στη Γερμανία, όπου φοίτησε στο τμήμα Καλλιτεχνική Εκπαίδευση σε Μουσικά Οργανα στην τάξη του Prof. Mintcho Mintchov. Συμμετείχε σε συναυλίες με την Κρατική Ορχήστρα και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και είναι καθηγήτρια βιολιού σε Μουσικό Σχολείο.


Σύλβια Σουπίλα


Η άριστη μαθήτρια στο βιολοντσέλο


Σε ηλικία έξι ετών ξεκίνησε μαθήματα βιολοντσέλου. Σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη του Ρένου Μπαλτά, απ’ όπου αποφοίτησε με βαθμό «Αριστα Παμψηφεί». Συνέχισε τις σπουδές της στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου της Σκοτίας, στη Γλασκόβη, με υποτροφία. Εχει εμφανιστεί σε ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού και έχει συνεργαστεί δισκογραφικά με αναγνωρισμένους Ελληνες συνθέτες. Σε ηλικία δεκαεννέα ετών επιλέχτηκε για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ορχήστρα Νέων της Μεσογείου, με την οποία πραγματοποίησε περιοδεία σε Γαλλία, Συρία, Ιορδανία, Λίβανο και Αίγυπτο. Την επόμενη χρονιά προκρίθηκε στον διαγωνισμό για την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι μόνιμο μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης.


ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...