Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 19 Απριλίου

ΚΡΙΟΣΕίστε έτοιμοι να μπείτε στη διαδικασία να εξισορροπήσετε τις...

«TV Queens»: Χριστοπούλου στον ρόλο της καθηγήτριας

Τα αστέρια θα περάσουν από το Οpen! Nα και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Πείραμα ελπίδας!

❱❱ Η μεταμόσχευση μυελού των οστών στον εγκέφαλο ανοίγει τον δρόμο για Αλτσχάιμερ και ΠάρκινσονΜέχρι σήμερα είχαμε συνδέσει τη μεταμόσχευση μυελού των οστών με τη θεραπεία της λευχαιμίας. Ερευνητές από το Cedars-Sinai, ωστόσο, ανακάλυψαν ότι μεταμοσχεύοντας μυελό των οστών σε ηλικιωμένα ποντίκια με έκπτωση στις νοητικές λειτουργίες, με γερασμένο δηλαδή εγκέφαλο, κατάφεραν να τον ανανεώσουν!

Αν τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιωθούν και στον άνθρωπο, ίσως δεν είναι μακριά η εποχή που νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, θα μπορούν να αντιμετωπιστούν με την καλά δοκιμασμένη επέμβαση.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η μεταμόσχευση μυελού των οστών από νεαρά σε ηλικιωμένα ποντίκια συνέβαλε στη βελτίωση της νοητικής έκπτωσης, της μνήμης και της μαθησιακής ικανότητας, και υποστηρίζει τη θεωρία ότι η νοητική έκπτωση οφείλεται εν μέρει στη γήρανση των αιμοποιητικών κυττάρων που παράγονται στον μυελό των οστών.

«Παρότι και προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι μεταφορά αίματος νεαρών ποντικών σε ηλικιωμένα ποντίκια ανέστρεφε τη νοητική έκπτωση, δεν είχε γίνει κατανοητό πώς συμβαίνει αυτό. Η δική μας έρευνα υποδεικνύει ότι η απάντηση κρύβεται στις ιδιότητες των νεαρών αιμοποιητικών κυττάρων» σημειώνει η Helen Goodridge, μία από τις συντάκτριες της νέας μελέτης.

Τα αποτελέσματα

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Communications Biology», ποντίκια ηλικίας 18 μηνών μεταμοσχεύθηκαν με μυελό προερχόμενο είτε από ποντίκια ηλικίας τεσσάρων μηνών είτε από συνομήλικά τους ποντίκια. Εξι μήνες αργότερα οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που είχαν υποστεί τη διαδικασία «νεαροποίησης» τα πήγαιναν πολύ καλύτερα στις δοκιμασίες μάθησης και μνήμης.

Σε ένα επόμενο βήμα οι ερευνητές εστίασαν στον ιππόκαμπο των ποντικών (περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη) και διαπίστωσαν ότι τα πειραματόζωα που είχαν πάρει τον μυελό των νεαρών ποντικιών διατηρούσαν περισσότερες συνάψεις μεταξύ των νευρώνων του ιππόκαμπου – που θεωρούνται κρίσιμες για την καλή λειτουργία της μνήμης. «Η εργασία μας δείχνει ότι η γνωστική έκπτωση στα ποντίκια μπορεί να μειωθεί σημαντικά, παρέχοντας απλώς νεαρά αιμοσφαίρια, τα οποία μειώνουν την απώλεια των συνάψεων λόγω της ηλικίας» τόνισε με τη σειρά του ο Clive Svendsen, διευθυντής του Regenerative Medicine Institute του Cedars-Sinai που εκπόνησε τη μελέτη.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...