Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου, 2025

Η υπευθυνότητα ως δέσμευση των παρόχων τυχερών παιγνίων και ως στάση ζωής...

Το μήνυμα που έστειλαν οι συμμετέχοντες στην Ημερίδα Υπεύθυνου...

Ορθάνοιχτες οι πόρτες για συνεργασία Καγιά με Σκάι

Στον αέρα του Σκάι θα κάνει την επόμενη εμφάνισή...

Βράβευση για την Παλιοσπύρου και τη γιατρό της Μαρία Καλοφώνου

Eνα βραβείο που της δίνει δύναμη για να συνεχίσει...

Μαρία Καβογιάννη: Απόλαυσε τη φίλη της Ορνέλα Λούτη στη σκηνή

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους θεατές του θεάτρου Εν...

Σερραίος φωτογράφισε μαύρη τρύπα στο Διάστημα

❱❱ Ενας Ελληνας επιστήμονας της διασποράς διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στο νέο μεγάλο Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων, που για πρώτη φορά στην Ιστορία κατάφερε να φωτογραφίσει μια μαύρη τρύπαΟ Δημήτρης Ψάλτης (ένθετη), καθηγητής Αστρονομίας και Φυσικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, όχι μόνο ασχολείται με την ανάπτυξη του Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων από τα πρώτα στάδιά του, αλλά επιβεβαίωσε και τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αλμπερτ Αϊνστάιν χάρη στη φωτογραφία.

Με έξι ταυτόχρονες συνεντεύξεις Τύπου σε Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες, Σανγκάη, Ταϊπέι, Σαντιάγκο και Τόκιο, επιστήμονες του διεθνούς Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων ανακοίνωσαν τη φωτογράφιση της μαύρης τρύπας στον γαλαξία Μessier 87. Η μαύρη τρύπα έχει διάμετρο περίπου 40.000.000.000 χιλιομέτρων, γεγονός που σημαίνει ότι είναι 3.000.000 φορές μεγαλύτερη από τη Γη και βρίσκεται σε απόσταση 500.000.000 τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Ο Αϊνστάιν

Ο Δ. Ψάλτης και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τη φωτογραφία και διαπίστωσαν ότι η εικόνα της μαύρης τρύπας ταιριάζει πολύ καλά στις προσομοιώσεις που είχαν κάνει με βάση τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, επιβεβαιώνοντας τη θεωρία του Αϊνστάιν.

Ο Δημήτρης Ψάλτης γεννήθηκε στις Σέρρες το 1970 και πήρε το πτυχίο Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1992. Εκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις και υπήρξε μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ – Σμιθσόνιαν, στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ και το Ινστιτούτο Προωθημένων Μελετών του Πανεπιστημίου Πρίνστον. Από το 2003 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, όπου είναι καθηγητής Αστρονομίας και Φυσικής.

spot_img



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Το πάρτι που οργάνωσε η Αννα Βίσση για τα γενέθλια της αδελφής της

Γενέθλια, ντουέτα και γλεντοκόπι έως τα ξημερώματα. Μια ξεχωριστή...

Ζευγάρι Ελλήνων ηθοποιών ανακοίνωσε πως περιμένει δεύτερο παιδί

Ζευγάρι Ελλήνων ηθοποιών ανακοίνωσε πως περιμένει δεύτερο παιδί

Ο Λάκης Γαβαλάς ξαναχτυπά: Κάνει την Ερμού πασαρέλα και σκορπίζει τη λάμψη του

Χριστουγεννιάτικο glam powered by ΣΚΡΑΤΣ Στα κόκκινα ντύθηκε η γιορτινή...

Πήγε να διασκεδάσει με τον νέο σύντροφό της στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδάει ο πρώην της

Πήρε τον σύντροφό της και πήγαν να διασκεδάσουν στο μαγαζί που εμφανίζεται ο πρώην της σύντροφος

Σήλια Κριθαριώτη – Νίκος Τσάκος: Γενέθλια για τον μοναχογιό τους

Πλαισιωμένος από τους γονείς του, Νίκο Τσάκο και Σήλια Κριθαριώτη, και τις καλλονές δίδυμες αδερφές του, Ειρήνη και Ελισάβετ, έσβησε τα κεράκια της κόκκινης τούρτας του o Παναγιώτης Τσάκος.




Μποζουκια Αθηνα