Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Πάνος Καλίδης: «Πιστεύω ότι δεν είμαι καλός πατέρας»

Ο Πάνος Καλίδης παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε...

«Σασμός»: Nέο απειλητικό σημείωμα για Μαθιό και Βασιλική!

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Το νέο...

Μπο: «Θέλω να γίνω μπαμπάς και να κάνω τη δική μου οικογένεια...

Ο Μπο παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega Καλημέρα»....

Οι ΟΠΑΠ Champions καλωσορίζουν τη Γεωργία Δεσπολλάρη

Η νεαρή αθλήτρια στίβου είναι το 12ο μέλος του...

«Εφυγε» νωρίς ο «Χέντριξ της Ελλάδας»

❱❱ Ο καρκίνος «νίκησε» στα 69 του τον Γιάννη Σπάθα, βιρτουόζο της κιθάρας και ιδρυτικό μέλος των θρυλικών SocratesΦτωχότερη είναι η ελληνική μουσική σκηνή από το Σάββατο, καθώς έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 69 ετών, ο Γιάννης Σπάθας.

Ο κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος του θρυλικού ροκ συγκροτήματος Socrates (Socrates Drank the Conium), ο οποίος πάλεψε παλικαρίσια με το… θεριό του καρκίνου για τρία χρόνια, υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς Ελληνες βιρτουόζους της ηλεκτρικής κιθάρας.

Χαρακτηριστικό αυτού αποτελεί το γεγονός ότι ο τρόπος που έπαιζε είχε συγκριθεί πολλές φορές τόσο με αυτόν του Τζίμι Χέντριξ όσο και με του κιθαρίστα των Deep Purple Ρίτσι Μπλάκμορ. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 έως τις αρχές του ’70 το συγκρότημα Socrates γνώρισε μεγάλη ακμή, αφήνοντας για πάντα το… αποτύπωμά του στο «βιβλίο» της εγχώριας ροκ σκηνής.

Οσο για τον Σπάθα, άρχισε να παίζει κιθάρα από τα 14 του, εμφανώς επηρεασμένος τόσο από τον Χέντριξ όσο και από τον Ερικ Κλάπτον.

Γεννημένος στους Παξούς στις 30 Νοεμβρίου του 1950, ο αείμνηστος πλέον Γιάννης Σπάθας μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αθήνα σε ηλικία 12 ετών και μεγάλωσε στον Πειραιά.

Αρχισε να ασχολείται με τη μουσική από πολύ μικρός, αφού έμαθε να παίζει ακορντεόν, κιθάρα και τύμπανα, κοντά στον πατέρα και στους θείους του.

Το 1966 δημιούργησε μαζί με τους Αντώνη Τουρκογιώργη και Ηλία Ασβεστόπουλο το ροκ συγκρότημα Persons, που έμεινε στα μουσικά πράγματα έως το 1969. Στη συνέχεια σχηματίστηκαν οι Socrates, πάλι με τον Αντώνη Τουρκογιώργη.

Με κορυφαίους

Η φημισμένη μπάντα διαλύθηκε τελικά το 1983 και ο Σπάθας άρχισε να συνεργάζεται ως κιθαρίστας αλλά και ενορχηστρωτής με σπουδαία ονόματα του ελληνικού καλλιτεχνικού στερεώματος, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, η Μαρία Φαραντούρη, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μανώλης Λιδάκης, ο Νίκος Αντύπας, η Λίνα Νικολακοπούλου, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Μάνος Λοΐζος και η Χάρις Αλεξίου, η οποία συμμετείχε και στον πρώτο του προσωπικό δίσκο, με τίτλο «Τα μυστικά του δρόμου», ερμηνεύοντας το ομώνυμο τραγούδι.

Ο «Ελληνας Χέντριξ», όπως τον αποκαλούσαν πολλοί στη «χρυσή» εποχή της καριέρας του, συνέθεσε επίσης τη μουσική τριών δίσκων του Βασίλη Λέκκα.

Η κηδεία του Γιάννη Σπάθα θα γίνει σήμερα στις 6 το απόγευμα στον Αγιο Σεραφείμ, στην Παλαιά Πεντέλη, και μετά η σορός θα μεταφερθεί και θα ταφεί στους Παξούς, στον τάφο των γονιών του, καθώς αυτή ήταν η επιθυμία του, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο iefimerida η σύζυγός του Λένα Λακαφώση.

28 f2 659944 2de73a0b89 940d4a45f534af7f

offer

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...