Στους δρόμους (ξανά) οι Rangers της Ρόδου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο Λάκης Χατζηβασιλείου, αρχηγός της ομάδας των Rangers και ιδρυτής του Ιππικού Ομίλου της Ρόδου, ποζάρει στο φωτογραφικό φακό μαζί με τον πανέμορφο Ριτζ.

Στους δρόμους (ξανά) οι Rangers της Ρόδου

Ξαναζωντανεύουν οι θρύλοι των ιπποτών στη Ρόδο του 21ου αιώνα! Μόνο που, αντί για πανοπλίες, οι σύγχρονοι καβαλάρηδες φορούν τις στολές της... Δημοτικής Αστυνομίας! Η έφιππη αστυνομία περιπολεί εδώ και λίγες ημέρες στην παλιά πόλη του «σμαραγδένιου» νησιού κι ας αποσύρθηκε από τη Λάρισα και το Διδυμότειχο...

Ενα χρόνο μετά τη διακοπή της λειτουργίας της, λόγω της εξαιρετικά δαπανηρής συντήρησής της, η έφιππη αστυνόμευση ξεκίνησε και πάλι στη Ρόδο, εντυπωσιάζοντας τουρίστες και ντόπιους. Η δημοτική αρχή έκρινε ότι η παρουσία των αλόγων έκανε την πόλη να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες ελληνικές, ενώ και οι περιπολίες των έφιππων αστυνομικών είχαν αποβεί αποτελεσματικές. Αποφάσισε, λοιπόν, να ξαναβγάλει στους δρόμους άλογα και ιππείς.

Οι περιπολίες ξεκίνησαν για λίγες εβδομάδες με καβαλάρηδες που δεν ανήκουν στη δημοτική αστυνομία. Είναι έμπειροι αναβάτες, μέλη του Ιππικού Ομίλου της Ρόδου «Κάδμος» και διαθέτουν άδεια ικανότητας αθλητού ιππέα. Ολοι τους έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα, ώστε να επιδεικνύουν την κατάλληλη συμπεριφορά σε πολίτες και επισκέπτες.

Η Ρόδος υπήρξε πρωτοπόρα στη σύσταση της έφιππης αστυνομίας καθώς ήταν η πρώτη ελληνική πόλη που ίδρυσε συγκεκριμένο σώμα, το 1996. Για πολλά χρόνια τα περήφανα ζώα βοηθούσαν τους δημοτικούς αστυνομικούς στις περιπολίες τους καθώς τα πόδια τους αντέχουν πολύ βάρος, ενώ περπατούν ώρες με ένα μικρό διάλειμμα για ύπνο. Πέρσι, όμως, η δεινή οικονομική κατάσταση του δήμου οδήγησε τον διευθυντή της δημοτικής αστυνομίας Λευτέρη Αυγερινό στην απόφαση να διακόψει τις περιπολίες.

Χάρη στη συνεργασία του Ιππικού Ομίλου της Ρόδου τα καμαρωτά άτια επέστρεψαν φέτος στους δρόμους της πόλης. Παράλληλα, με πρωτοβουλία του ιδρυτή του Λάκη Χατζηβασιλείου, ο όμιλος θα διαθέτει στη Δημοτική Αστυνομία όσα άλογα και αναβάτες χρειάζονται για τις παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις του δήμου, με τις ανάλογες, βεβαίως, ενδυμασίες!

Ο δήμος Διδυμοτείχου Εβρου ήταν η δεύτερη πόλη όπου δημιουργήθηκε σώμα έφιππης δημοτικής αστυνομίας, το 1997. Μάλιστα, είχε στο δυναμικό της έξι άλογα! Σήμερα τα άλογα βρίσκονται ακόμη στο δημοτικό στάβλο, αλλά δεν περιπολούν. Οχι μόνο δεν υπάρχουν αναβάτες, αλλά ούτε η δημοτική αστυνομία υφίσταται πλέον. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες.

Στον πρόσφατο διαγωνισμό για τη στελέχωσή της με ένδεκα δημοτικούς αστυνομικούς, οι επιτυχόντες ήταν μόλις... τρεις, με αποτέλεσμα να μην περισσεύει κανείς για να «ριχτεί» στην έφιππη αστυνόμευση. Πάντως, η δημοτική αρχή ευελπιστεί στον επόμενο διαγωνισμό που θα προκηρύξει να έχει περισσότερους επιτυχόντες για να αξιοποιήσει τα άλογα.


Τι Λάρισα, τι Νέα Υόρκη

Με μόλις δύο άλογα φιλοδοξούσε να δημιουργήσει έφιππη δημοτική αστυνομία, στο κέντρο της πόλης και στις όχθες του Πηνειού, ο δήμαρχος Λάρισας Κώστας Τζανακούλης. Ο δήμος, όμως, τα εγκατέλειψε στη μοίρα τους, σε έναν ιδιωτικό ιππικό όμιλο, χωρίς να φροντίζει ούτε για την τροφή τους. Συχνά, μάλιστα, η ιδιοκτήτρια του ομίλου απειλούσε ότι θα τα έδενε έξω από το δημαρχείο!

Το ένα από τα δύο άμοιρα ζώα (που έφερε το... ελπιδοφόρο όνομα Mercedes!), ήταν ήδη γέρικο και σύντομα ξεψύχησε. Την ίδια τύχη είχε πριν από λίγο καιρό και το δεύτερο. Δυστυχώς, κανένα από τα δύο δεν πρόλαβε να κάνει περιπολίες και οι ιππείς τους πήραν μετάθεση για άλλη υπηρεσία.

«Είναι μια παλιά ιστορία που δεν προχώρησε» λέει ο προϊστάμενος της δημοτικής αστυνομίας Λάρισας Γιάννης Τατίας, ο οποίος μαζί με τον δήμαρχο όταν αγοράστηκαν τα άλογα είχαν δεχθεί τις μομφές της αντιπολίτευσης ότι «ήθελαν να μετατρέψουν τη Λάρισα σε... Νέα Υόρκη».


ΜΑΝΟΣ  ΤΣΑΓΚΑΡΑΚΗΣ

Ο Λάκης Χατζηβασιλείου, αρχηγός της ομάδας των Rangers και ιδρυτής του Ιππικού Ομίλου της Ρόδου, ποζάρει στο φωτογραφικό φακό μαζί με τον πανέμορφο Ριτζ.