"Εφυγε" η μητέρα του Μανουσάκη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Tο περασμένο Σάββατο έφυγε από τη ζωή η μητέρα του Μανούσου Μανουσάκη, Δέσποινα Λελέκου-Τατάκη.

"Εφυγε" η μητέρα του Μανουσάκη

«Οσο γράφω τόσο εξελίσσομαι. Ας είμαι και μεγάλη. Νομίζω ότι υπάρχει μια εξέλιξη και στους μεγάλους!» Η διακεκριμένη λογοτέχνιδα και ποιήτρια Δέσποινα Λελέκου-Τατάκη (μητέρα του σκηνοθέτη Μανούσου Μανουσάκη και αδερφή της διεθνούς φήμης ηθοποιού Ειρήνης Παπά) έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββατο σε ηλικία 82 χρόνων. Αν και κατάκοιτη -ύστερα από βαρύ εγκεφαλικό- η καρδιά της λειτουργούσε μέχρι την τελευταία στιγμή το ίδιο ζωντανά και… εφηβικά, όπως πάντα. «Δεν αισθάνομαι ότι έχω μια ηλικία που μου απαγορεύει να είμαι κοντά στα εγγόνια μου…» είχε πει σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις της.

Πληθωρική και κοκέτα, η Δέσποινα Λελέκου-Τατάκη εντυπωσίαζε την ομήγυρη σε όλες τις κοινωνικές εμφανίσεις της. Ηθελε να γεύεται τη χαρά της κάθε μέρας και να δημιουργεί με την πένα της ασταμάτητα. Χειριζόταν άριστα την ελληνική γλώσσα γράφοντας ποιήματα που οι τίτλοι τους ήταν ξεχωριστοί («Συναξάρι αναπόλησης», «Πέταγμα ενδόμυχο» κ.ά.). Μιλούσε πάντα για τις πνευματικές ρίζες της τονίζοντας ότι είναι «φιλόλογος και όπως καταλαβαίνετε, έχω μεριμνήσει πολύ για την ελληνική γλώσσα!» Καταγόταν από το Χιλιομόδι Κορινθίας, όπου τελείωσε το Δημοτικό. Οι γονείς της ήταν εκπαιδευτικοί και σύμφωνα με τα λεγόμενά της «αγαπούσαν πολύ τους αρχαίους συγγραφείς και ποιητές». Τόσο εκείνη όσο και την Ειρήνη τις γαλούχησαν «στην τραγωδία και το αρχαίο δράμα…» όπως έλεγε.

Το γράψιμο ήταν στο DNA της, αφού οι προπαππούδες της, Μιχαήλ και Σταύρος Λελέκος, είχαν ασχοληθεί με την ποίηση. Ηταν, δε, οι πρώτοι που έγραψαν τα πρωτόλεια του ελληνικού συντακτικού. Η μητέρα της, Ελένη Λελέκου, είχε γράψει μυθιστορήματα τα οποία ήθελε να εκδώσει η ίδια στη μνήμη της. Ενα από αυτά είναι και το συναρπαστικό παραμύθι το «Αθάνατο νερό» που κυκλοφόρησε το 2006. Ανάμεσα στα λογοτεχνικά έργα της που έγιναν γνωστά είναι τα «Ανατροπές μες στης ζωής το πέρασμα», «Του νου τα ξαφνιάσματα» και «Η γοητεία του εφήμερου». Είχε μεγάλη αγάπη στα παιδιά της, τον σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη και στην κόρη της Μέλια Τατάκη, που είναι ζωγράφος και συγγραφέας. Μεγάλη αδυναμία είχε βέβαια και στα εγγόνια της, τη γλύπτρια και ζωγράφο Δέσποινα Μανουσάκη και τον μουσικό Μανόλη Μανουσάκη, που έχει μελοποιήσει ένα ποίημα από τη συλλογή της «Ρέοντα στιχουργήματα». Η κηδεία της θα γίνει σήμερα στις 6.00 το απόγευμα στο Χιλιομόδι.


ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΜΠΟΥΝΙΑΣ

Tο περασμένο Σάββατο έφυγε από τη ζωή η μητέρα του Μανούσου Μανουσάκη, Δέσποινα Λελέκου-Τατάκη.