Εφυγε ο θρύλος του μπουζουκιού!

Εφυγε ο θρύλος του μπουζουκιού!

Δεν αποδέχτηκε τη μοίρα του. Ηθελε να φύγει από τη ζωή αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα περάσει το υπόλοιπο κατάκοιτος σε ένα κρεβάτι. Ο θρύλος του μπουζουκιού, ο Γιάννης Καραμπεσίνης ξεψύχησε χθες το ξημέρωμα στην κλινική «Ευαγγελίστρια» της Κυψέλης σε ηλικία 80 χρόνων. Τον πρόδωσε η καρδιά του. Εκεί τον είχε μεταφέρει ο αγαπημένος του ανιψιός, ο νευροχειρουργός Μιχάλη Κουτζόγλου, από τη Μονάδα Εμφραγμάτων του «Λαϊκού» νοσοκομείου.

Πέθανε από κακουχία και απογοήτευση, αρκέστηκε να πει ο κ. Κουτζόγλου στην «Espresso». Πριν από έναν και πλέον μήνα ο Γιάννης Καραμπεσίνης είχε εισαχθεί στο «Λαϊκό» με σοβαρό καρδιακό πρόβλημα, συνοδευόμενος από έναν παλιό μπουζουξή, ο οποίος μάλιστα είχε ζητήσει και ένα βοήθημα από την ΑΕΠΙ για τα νοσήλια, επειδή ο δημιουργός αντιμετώπιζε οικονομικό πρόβλημα. Η σύνταξη που έπαιρνε -κάτω των 500 ευρώ- με το ζόρι τού επέτρεπε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του. Η «Espresso» είχε γράψει πρώτη σχετικό ρεπορτάζ.

Οταν ξεπέρασε το πρόβλημά του, ο ανιψιός του, που του στάθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή, τον πήγε στην κλινική που ήταν συμβεβλημένη με το ΙΚΑ. «Ηταν ανήμπορος από την κακουχία. Ηταν ένας άρχοντας που είχε συνειδητοποιήσει ότι οι φίλοι σε αυτές τις στιγμές φαίνονται με τις πράξεις τους. Αρνιόταν να σιτιστεί. Είχε εγκαταλείψει τον εαυτό του. Είχε αποφασίσει να φύγει!» Αυτή ήταν η πικρή αλήθεια, όπως εκφράστηκε διά στόματος του κ. Κουτζόγλου. Μια πικρή αλήθεια που πήρε μαζί του Γιάννης Καραμπεσίνης.

Ενας άνθρωπος που μέχρι την περιπέτεια της υγείας του έσφυζε από ζωή. Ηταν ιδιαίτερα κοινωνικός, ντυμένος συνήθως κάζουαλ, ενδυματολογική προτίμηση που εξέφραζε τον ψυχισμό του, ανοιχτός σε κάθε παρέα. Αγαπημένο του στέκι το κλασικό εστιατόριο-ξενυχτάδικο «Θέμιδα» στην οδό Ευελπίδων, όπου εκεί περνούσε τα βράδια του μέχρι πολύ αργά. Στέκι πολλών καλλιτεχνών. Εκεί, μάλιστα, συναντιόταν με τον άλλο μεγάλο μπουζουξή, τον Σπόρο που «έφυγε» πρόσφατα.

Ολοι στην παρέα αναμόχλευαν τις μνήμες του και τους εξιστορούσε ιστορίες από τεράστιες μορφές του ελληνικού τραγουδιού, με τις οποίες συνεργάστηκε. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «κινητή βιβλιοθήκη» για το λαϊκό τραγούδι. Οι φίλοι του θα τον αποχαιρετίσουν σήμερα στις 14.45 από το Γ’ Νεκροταφείο της Νίκαιας, όπου θα γίνει και η εξόδιος ακολουθία.


Το τρίχορδο του Χιώτη, ο Ζαμπέτας και ο Μητσάκης

«Πήραν τα στήθια μου φωτιά», «Εσένα δεν σου άξιζε αγάπη»: δύο από τις τεράστιες, διαχρονικές επιτυχίες του Γιάννη Καραμπεσίνη. Ο λαϊκός τραγουδοποιός και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1931. Είχε τη μουσική στο αίμα του. Ο παππούς του στην Κρήτη ήταν το πρώτο βιολί. Ο Μαριανός με το όνομα. Στη γειτονιά του στου Ψυρρή όπου αντρώθηκε είχε γείτονες τη σπουδαία τραγουδίστρια Γεωργία Μηττάκη και τον Μάθεση. Στα δώδεκά του συνεργάστηκε με το συγκρότημα Τρίο Σταρ όπου έπαιζε κιθάρα στις ταβέρνες για ένα πιάτο φαΐ που συνοδευόταν από ένα ποτηράκι κρασί.

Του άρεσε πολύ να κρυφακούει τον Χιώτη να παίζει μπουζούκι. Ο ίδιος είχε εκμυστηρευτεί σε συνέντευξή του: «Μικρό παιδί έμπαινα κρυφά στο μαγαζί του. Τι ήχος το τρίχορδο του Μανώλη!» Το πρώτο νυχτοκάματο το έβγαλε στον «Κήπο του Αλλάχ» στο Αιγάλεω. Με αυτά τα χρήματα αγόρασε ένα τρίχορδο μπουζούκι του Ζαμπέτα. Μετά από περιπλάνηση χρόνων γνώρισε τον Χρηστάκη που του πρότεινε να πάει στου «Τζίμη του Χονδρού» δεύτερο μπουζούκι. Τη δεκαετία του ’60 δούλεψε με τον περίφημο μπουζουξή Σπόρο και σιγά-σιγά άρχισε να μπαίνει στη δισκογραφία.

Το 1960 θριάμβευε στο νυχτερινό κέντρο ψυχαγωγίας «Σπηλιά του Παρασκευά». Λίγο αργότερα, η μεγάλη επιτυχία του «Τάμπα-Τούμπα» έδωσε το όνομά της και στο κέντρο όπου τραγουδούσε. Από τα πιο γνωστά τραγούδια είναι τα «Πήραν τα στήθια μου φωτιά», «Κάψε με να ησυχάσω», «Εσένα δεν σου άξιζε αγάπη», «Η παντρεμένη», «Τα μελιτζανιά σου μάτια», «Θα φύγω κι ας πονώ», «Του φτωχού ο πόνος», «Τσιφτετέλι παιχνιδιάρικο», «Ξημερώνει η γιορτή σου», «Της φτώχειας τα παιδιά», «Τσιφτετέλι με μπουζούκι», «Αμφιβολία», «Αντίο αγάπη μου», «Βρήκα το μάστορά μου», «Εγώ ’μαι ένα τρελόπαιδο», «Η ζωή χωρίς αγάπη είναι άδεια», «Ντρίγκι, ντρίγκι τα μπαγλαμαδάκια», «Μη μου χαλάς τα γούστα μου», «Μην ανάβεις φωτιές» κ.ά. Ο Γιάννης Καραμπεσίνης είχε κάνει έναν γάμο με τη λαϊκή τραγουδίστρια Μαίρη Μαράντη, η οποία μέχρι το τέλος υπήρξε ο έρωτας της ζωής του, αν και είχαν χωρίσει.


Η (ΑΓΝΩΣΤΗ) ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ

Μέσα από ένα ιδιαίτερο δυσάρεστο γεγονός αναδεικνύονται και τα μελλοντικά σχέδια ενός ξεχωριστού, δημοφιλούς τραγουδιστή, κυρίως της pop σκηνής. Σήμερα η «Espresso» αποκαλύπτει το χρονικό της επικοινωνίας του Μιχάλη Χατζηγιάννη με τον Γιάννη Καραμπεσίνη πριν από περίπου ένα χρόνο.

Οσο κι αν ακούγεται περίεργο, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης «έκλεισε» από τον συνθέτη και σολίστα του μπουζουκιού ένα από τα πλέον διαχρονικά λαϊκά τραγούδια, το «Πήραν τα στήθη μου φωτιά», σε στίχους και μουσική Γιάννη Καραμπεσίνη.

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης θαύμαζε τον Γιάννη Καραμπεσίνη και ο θρύλος του λαϊκού τραγουδιού έλεγε πάντα τα καλύτερα για τον νεαρό και πολλά υποσχόμενο τραγουδιστή. «Τον εκτιμώ» φέρεται να είχε πει ο ίδιος, που τώρα ταξιδεύει στου παραδείσου τα μπουζούκια.

Πριν από ένα χρόνο ο Μιχάλης Χατζηγιάννης είχε στείλει μια επιστολή στον δάσκαλο της πενιάς και του ζητούσε την άδεια για να ερμηνεύσει την ανεπανάληπτη επιτυχία του «Πήραν τα στήθια μου φωτιά», γεγονός που θα σηματοδοτούσε και τη στροφή του ερμηνευτή σε ένα άλλου είδους ρεπερτόριο. Ο ανιψιός του Γιάννη Καραμπεσίνη επιβεβαίωσε την πληροφορία της «Espresso» περί επιστολής. «Πράγματι, υπάρχει αυτή η επιστολή του κ. Χατζηγιάννη. Εστάλη πριν από ένα χρόνο και ζητούσε από τον θείο μου την άδεια για το “Πήραν τα στήθια μου φωτιά”».

Το τραγούδι ερμήνευσε σε πρώτη εκτέλεση ο Μιχάλης Μενιδιάτης.

«Πήραν τα στήθια μου φωτιά, πυρκαγιά
δεν την σώνει κανείς τη δική μου καρδιά
στάχτη θα γίνω, θα καώ, θα χαθώ
και θα φταίει γι’ αυτό η καρδιά π’ αγαπώ».


ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ