Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου, 2025

Νίκος Βισκαδουράκης: «Ο καθρέφτης του κ. Χάιντ» τελευταία μέρα της έκθεσης στη...

Η Roma Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Νίκου...

ΠΟΙΗΣΗ και ΧΡΩΜΑ από τον Κωνσταντίνο Σιδηρόπουλο στο χώρο τέχνης Αγκάθι -Καρτάλος

Μια συνεργασία -έκπληξη επιφύλαξαν για το φιλότεχνο κοινό ο...

Αποθέωση του κοινού στους πρωταγωνιστές της παράστασης «Το 5ο βήμα»

Σχεδόν για δέκα λεπτά χειροκροτούσε το κοινό, προχθές το...

Σήλια Κριθαριώτη – Νίκος Τσάκος: Γενέθλια για τον μοναχογιό τους

Πλαισιωμένος από τους γονείς του, Νίκο Τσάκο και Σήλια Κριθαριώτη, και τις καλλονές δίδυμες αδερφές του, Ειρήνη και Ελισάβετ, έσβησε τα κεράκια της κόκκινης τούρτας του o Παναγιώτης Τσάκος.

Μικρά παιδιά στα αζήτητα

Η έλλειψη προσωπικού στα ιδρύματα και η καθυστέρηση των εισαγγελικών εντολών παρατείνουν την παραμονή τους.

Αυξάνεται δραματικά κάθε χρόνο ο αριθμός των βρεφών που φιλοξενούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα κατόπιν εισαγγελικής εντολής σε χώρους που δεν είναι κατάλληλοι για την ψυχοκοινωνική τους στήριξη, με αποτέλεσμα υγιή παιδιά να μεγαλώνουν σε δωμάτια νοσοκομείων δίπλα σε άλλα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Αυτή είναι η τριτοκοσμική εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας, που εν έτει 2014 «κλείνει τα μάτια» κι «επιτρέπει» σε κάποια από τα παιδιά της να περνούν τα πρώτα τους χρόνια σε θαλάμους παιδιατρικών νοσοκομείων. Κι αυτό γιατί τα ειδικά ιδρύματα που θα μπορούσαν να τα φιλοξενήσουν είναι υποστελεχωμένα, αλλά και πολύ λίγα στον αριθμό ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες ενός τεράστιου προβλήματος, που δυστυχώς έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.


Τα στοιχεία που αποτυπώνονται σε έγγραφα νοσοκομείων, τα οποία διαβιβάστηκαν πρόσφατα στη Βουλή, αποτυπώνουν το μέγεθος του φαινομένου και αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της τραγικής κατάστασης. Βρέφη και παιδιά που ήρθαν στον κόσμο από σχέσεις εκτός γάμου, παιδιά με μητέρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, είναι ψυχικά ασθενείς, με οικονομική ανέχεια ή εξαρτημένες από ουσίες, καταλήγουν σε νοσοκομεία και είναι καταδικασμένα να διαβιούν σε χώρους που είναι τουλάχιστον ακατάλληλοι για τη σωστή ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη, έχοντας ως μοναδικό στήριγμα κάποιους εθελοντές που είναι στο πλευρό τους για λίγες μόλις ώρες καθημερινά.
Ενα από τα νοσοκομεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας που διαθέτουν Μαιευτικά ή και Παιδιατρικά Τμήματα είναι το νοσοκομείο παίδων Αθηνών «Παν. & Αγλαΐα Κυριακού», όπου εισάγονται παιδιά κατόπιν εντολής των εισαγγελέων Ανηλίκων Αθηνών και Πειραιώς, κυρίως, και των εισαγγελέων Πρωτοδικών της χώρας. Οι εισαγωγές αφορούν βρέφη και παιδιά διαφόρων ηλικιών, Ελληνες και αλλοδαπούς, τα οποία υφίστανται κακοποίηση, παραμέληση ή εγκατάλειψη από τα πρόσωπα φροντίδας τους. Ενώ το 2010 εισήχθησαν με εισαγγελική εντολή συνολικά 42 παιδιά, το 2011 εισήχθησαν 96 παιδιά, το 2012 130, ενώ το 2013 -έως τις 29 Οκτωβρίου- ο αριθμός έφτασε τα 102!


Την ίδια στιγμή, στο ΓΝΑ «Αλεξάνδρα», που αποτελεί κέντρο προστασίας της ανύπαντρης μητέρας και του εκτός γάμου βρέφους και δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό γυναικών με σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, πολλά βρέφη παραμένουν φιλοξενούμενα στο Νεογνολογικό Τμήμα του νοσοκομείου ακόμη και πέντε ολόκληρους μήνες. Αυτό συμβαίνει λόγω της αναμονής εισαγγελικής εντολής για τη διερεύνηση της καταλληλότητας του οικογενειακού περιβάλλοντος ή τη μεταφορά του βρέφους σε ίδρυμα για την αποκατάστασή του, αλλά και του μεγάλου χρόνου αναμονής για τη μεταφορά των βρεφών ελλείψει προσωπικού στα ιδρύματα, χώρων υποδοχής και φιλοξενίας των βρεφών αυτών και της εγκατάλειψης βρεφών με ειδικές ανάγκες και την έλλειψη χώρων υποδοχής τους.


«Αν δεν ενισχυθούν οι προαναφερόμενες δομές εισροής εγκαταλειμμένων βρεφών με εξειδικευμένο προσωπικό και ταχύτερες διαδικασίες αξιολόγησης οικογενειών, μονίμως θα “λιμνάζουν” παιδιά στα νοσοκομεία, χώροι ακατάλληλοι για την ψυχοκοινωνική τους στήριξη» αναφέρει σε έγγραφό της η κοινωνική υπηρεσία του γενικού νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου – Αλεξάνδρα».


ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ

spot_img





ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πήγε να διασκεδάσει με τον νέο σύντροφό της στο νυχτερινό κέντρο που τραγουδάει ο πρώην της

Πήρε τον σύντροφό της και πήγαν να διασκεδάσουν στο μαγαζί που εμφανίζεται ο πρώην της σύντροφος

Κώστας Φραγκολιάς: «Η Δώρα έφυγε από το σπίτι μας και έχω κούτες στο σαλόνι και τις βλέπω»

Ο Κώστας Φραγκολιάς αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στην πρώην σύντροφό του, Δώρα και εξομολογήθηκε πως θα ήθελε να τον βρει η νέα χρονιά.

«Πρώην σύντροφός μου, μου είπε να πάω σε ξενοδοχείο με έναν επιχειρηματία για 50.000 ευρώ»

Αποκάλυψε την ανήθικη πρόταση που της έκανε πρώην σύντροφός της.

Δε θα πιστέψετε ποιος γνωστός ηθοποιός είναι ο νονός της Ελεωνόρας Ζουγανέλη

«Ισχύει ότι έχω βαφτίσει την Ελεωνόρα Ζουγανέλη. Ως βαφτιστήρα είναι εξαιρετική, εγώ δεν είμαι καλός ως νονός»

Βρέθηκε η Ναταλία Λιονάκη – Δείτε πού βρίσκεται και τι κάνει;

Πολύς λόγος και ανησυχία υπήρξε το τελευταίο διάστημα για...

Η εξομολόγηση της Νάντιας Κοντογεώργη για την υγεία της: «Πέρυσι ξεκίνησε η περιπέτειά μου»

Η Νάντια Κοντογεώργη αποκάλυψε την περιπέτεια υγείας της και πόσταρε φωτογραφία της έξω από το νοσοκομείο.

Τζένη Θεωνά – Δήμος Αναστασιάδης: Αυτό είναι το νέο τους σπίτι

Η Τζένη Θεωνά και ο Δήμος Αναστασιάδης λίγο καιρό...




Μποζουκια Αθηνα