Μικρόβια που αντέχουν!

❱❱ «Αυξανόμενη απειλή» λόγω έλλειψης ισχυρών αντιβιοτικών σύμφωνα με τον ΠΟΥΗ ανθεκτικότητα των μικροβίων στα φάρμακα θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρότερη απειλή για το ανθρώπινο είδος ακόμη και από τον καρκίνο, καθώς η ανθρωπότητα ξεμένει από αντιβιοτικά. 

Ηδη περίπου 700.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω λοιμώξεων που είναι ανθεκτικές στα φάρμακα, όπως η φυματίωση, οι παθήσεις που συνδέονται με τον ιό HIV και η ελονοσία.

Νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) διαπίστωσε σοβαρή έλλειψη νέων φαρμάκων για την καταπολέμηση της αυξανόμενης απειλής της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά, γεγονός που οδήγησε τον γενικό διευθυντή του οργανισμού Tedros Adhanom Ghebreyesus να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου: «Η αυξανόμενη ανθεκτικότητα στα φάρμακα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις είναι μια παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, που θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την πρόοδο της σύγχρονης ιατρικής».

Εάν τα αντιβιοτικά χάσουν πλήρως την αποτελεσματικότητά τους, τότε η εκτέλεση βασικών ιατρικών διαδικασιών, όπως επεμβάσεις, καισαρικές, αρθροπλαστικές ή και χημειοθεραπείες, θα μπορούσαν να γίνουν πολύ επικίνδυνες για την υγεία. Ο ΠΟΥ έχει ήδη δημιουργήσει έναν κατάλογο με ανθεκτικές στα αντιβιοτικά λοιμώξεις που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την υγεία. Η νέα έκθεσή του βρήκε λίγες πιθανές επιλογές θεραπείας για εκείνες τις μολύνσεις που είναι ανθεκτικές στα αντιβιοτικά – συμπεριλαμβανομένης της φυματίωσης, που σκοτώνει περίπου 250.000 ανθρώπους κάθε χρόνο.

Υπάρχει επίσης έλλειψη θεραπευτικών επιλογών για τα αρνητικά κατά Γκραμ βακτήρια, όπως το Acinetobacter Enterobacteriaceae, η Klebsiella και το E.coli, μικρόβια που ευθύνονται για πολλές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, ιδιαίτερα απειλητικές για ασθενείς, καθώς μπορεί να αποβούν θανατηφόρες. Τα περισσότερα φάρμακα που επί του παρόντος αναπτύσσονται είναι τροποποιήσεις των υφισταμένων αντιβιοτικών και δεν αποτελούν παρά μόνο προσωρινές και βραχυπρόθεσμες λύσεις. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, έχει εκτιμηθεί ότι οι λοιμώξεις που είναι ανθεκτικές στα φάρμακα θα σκοτώνουν 10.000.000 ανθρώπους ετησίως μέχρι το 2050. Γι’ αυτό ο ΠΟΥ έχει αρχίσει παγκόσμια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δύσκολες ώρες για την Klavdia: Στον ιστό ροζ βίντεο

Πρωταγωνίστρια σε μια ιστορία που έχει προκαλέσει τριγμούς στην ελληνική showbiz και όχι μόνο είναι η δημοφιλής τραγουδίστρια Κλαυδία Παπαδοπούλου, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της νέας γενιάς καλλιτεχνών.

Νεκρή πρώην παίκτρια του ριάλιτι «The Bachelor»

Οι πρώτες υποψίες ότι επρόκειτο για την παίκτρια δημιουργήθηκαν από δύο χαρακτηριστικά τατουάζ που εντοπίστηκαν στο πτώμα

Πέφτει η αυλαία σε δύο γάμους της ελληνικής σόουμπιζ!

Σκάνε βόμβες χωρισμών στην καλλιτεχνική Αθήνα. Δύο πασίγνωστα ζευγάρια της showbiz βαδίζουν σε τεντωμένο σκοινί και, αν σπάσει, θα σημάνουν οι… καμπάνες για το τέλος των γάμων τους.

Έριξε το… καρφάκι της

Η σπόντα της Μελίνας Νικολαΐδη!Με το τραγούδι της Ελεονώρας...

Γνωστός ηθοποιός στάζει «φαρμάκι» για τους συμπρωταγωνιστές του!

Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε ο Μπράιν Κοξ, σε πρόσφατη συνέντευξή...

Flashback: Η Φαίη Σκορδά στα πρώτα της βήματα στην τηλεόραση

Μπορεί η Φαίη Σκορδά να είναι πλέον από τις τοπ παρουσιάστριες της χώρας ωστόσο εμείς βρήκαμε πώς ήταν στα πρώτα της βήματα.

Εξιτήριο για την Κατερίνα Καινούργιου – Οι φωτο από το μαιευτήριο

Μόλις τρεις μέρες από την γέννηση της κόρης της...

Θεανώ Φωτίου: Συντετριμμένη στην κηδεία του γιου της Βασίλη Ρίζου

Στο Α΄ Νεκροταφείο είπαν τη Μεγάλη Τετάρτη το τελευταίο...