Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κάνιε Γουέστ: Ο εκκεντρικός ράπερ σχεδιάζει να ανοίξει το δικό του στούντιο...

Ο «θεοσεβούμενος» Κάνιε Γουέστ που κυκλοφορούσε τραγούδι με τίτλο...

«Akis’ Food Tour»: Χίος & Ψαρά: Δυο ακριτικοί θησαυροί εμπειριών και γεύσεων

Είστε έτοιμοι για ένα ακόμη ανατρεπτικό γαστρονομικό ταξίδι; Ένα...

54χρονη ασθενής στις ΗΠΑ απέκτησε «μηχανική καρδιά» και νεφρό γουρουνιού

Πρώτη φορά ασθενής με δύο σοβαρές παθήσεις στο τελικό...

Αυνανισμός κατά του… καρκίνου του προστάτη

Τελικά στο χέρι των ανδρών είναι να μειώσουν τον...

«Τρέμει» τα Ρίχτερ η Αττική!

❱❱ Αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο σεισμικό κίνδυνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρώτο online χάρτη των περιοχών που απειλεί ο ΕγκέλαδοςΗ Αττική είναι με διαφορά η περιοχή που αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο σεισμικό κίνδυνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό GEM (Global Earthquake Model), ο οποίος παρουσίασε τους πρώτους online παγκόσμιους χάρτες κινδύνου από τον Εγκέλαδο!

Αμέσως μετά, πιο εκτεθειμένες στον κίνδυνο, λόγω του μεγάλου αριθμού κτιρίων που μπορεί να καταρρεύσουν, είναι οι περιοχές της Πελοποννήσου, της δυτικής Ελλάδας και του Ιονίου, ενώ έπονται οι περιοχές Μακεδονίας – Θράκης, Θεσσαλίας – κεντρικής Ελλάδας και Αιγαίου. Η πρωτοβουλία του GEM, που έχει ως έδρα του την Ιταλία για τη σύνταξη των ψηφιακών χαρτών, δημιουργήθηκε το 2007 από ερευνητικά ινστιτούτα και τον ΟΟΣΑ, με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της γερμανικής αντασφαλιστικής εταιρίας Munich Re.

Οι τρεις online χάρτες, οι οποίοι θα ανανεώνονται σχεδόν κάθε χρόνο, αποκαλύπτουν ποιες περιοχές της Γης είναι πιο επιρρεπείς σε σεισμούς, σε ποιες χώρες είναι πιθανότερο τα κτίρια να υποστούν ζημιές από το κούνημα του εδάφους και ποιες περιοχές είναι πιο εκτεθειμένες στον σεισμικό κίνδυνο. Προτού καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι δημιουργοί των χαρτών έλαβαν υπόψη τους πληθώρα παραγόντων, όπως τα υλικά κατασκευής των κτιρίων, το κατά πόσο πληρούν τις αντισεισμικές τεχνικές προδιαγραφές, τον αριθμό των ορόφων κ.ά.

Υπολογισμός υλικών ζημιών

Οι ψηφιακοί χάρτες ενσωματώνουν περισσότερα από 30 εθνικά και περιφερειακά μοντέλα σεισμικού κινδύνου από διάφορους φορείς, όπως η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, η Διοίκηση Σεισμών της Κίνας και οι αρμόδιες Αρχές της Ιαπωνίας. Στόχος του GEM είναι να υπάρξουν μοντέλα πραγματικού σεισμικού κινδύνου για κάθε χώρα, ώστε να μπορεί να γίνει υπολογισμός για πιθανές μελλοντικές υλικές ζημιές.

Από το 1980 ως σήμερα το 92% όλων των θυμάτων από σεισμούς εντοπίζεται σε αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες χαμηλού και μέσου εισοδήματος. Από την άλλη, μόνο το 3,6% των συνολικών θυμάτων αλλά πάνω από το 60% των υλικών ζημιών καταγράφονται στις ανεπτυγμένες, πλουσιότερες χώρες, που έχουν εκτεταμένες κτιριακές και άλλες υποδομές.

Στην Ελλάδα, όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν συνολικά 3.330.00 κτίρια εκτεθειμένα σε κίνδυνο σεισμού, το συνολικό κόστος αντικατάστασης των υποδομών υπολογίζεται συνολικά σε 794,3 δισ. δολάρια.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Αποκαλύψεις για τη «Μις ΗΠΑ» 2019 που έβαλε τέλος στη ζωή της!

Παγίδα θανάτου έγινε για την Τσέσλι Κριστ η στέψη...

Αθηνά Οικονομάκου και Φίλιππος Μιχόπουλος έριξαν τίτλους τέλους στον γάμο τους

Τίτλοι τέλους στον γάμο της Αθηνάς Οικονομάκου και του...