Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Στο σκαμνί για το αίμα ανήλικων «σκλάβων»

Τα πανάκριβα smartphones, λάπτοπ και ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατασκευάζονται με το αίμα των παιδιών που συλλέγουν με τίμημα την ίδια τους τη ζωή κάποιες φορές το κοβάλτιο, το βασικό υλικό που εξασφαλίζει τη λειτουργία τους. Κολοσσοί της τεχνολογίας, όπως η Apple, η Google, η Dell, η Microsoft και η Tesla, κατονομάζονται σε αγωγή που κατατέθηκε στις ΗΠΑ για λογαριασμό των οικογενειών παιδιών από το Κονγκό που σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν κατά τη διάρκεια της εξόρυξης κοβαλτίου.

Η αγωγή για λογαριασμό των 14 γονιών, που κατατέθηκε από την οργάνωση International Rights Advocates, κατηγορεί τις εταιρίες ότι έχουν συμβάλει στον θάνατο και στους σοβαρούς τραυματισμούς των παιδιών και διεκδικεί αποζημιώσεις για τα ίδια και τις οικογένειές τους.

Είναι η πρώτη φορά που αυτές οι μεγάλες εταιρίες αντιμετωπίζουν μια τέτοια δικαστική περιπέτεια. Το κοβάλτιο είναι σημαντικό για τη φόρτιση των επαναφορτιζόμενων μπαταριών λιθίου που χρησιμοποιούνται σε εκατομμύρια προϊόντα τεχνολογίας τα οποία πωλούνται κάθε χρόνο. Η τεράστια ζήτηση γι’ αυτό το υλικό έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια και αναμένεται να διπλασιαστεί ξανά στα τέλη του 2020. Πάνω από το 60% του κοβαλτίου προέρχεται από το Κονγκό, μια από τις πιο φτωχές και ασταθείς χώρες του κόσμου. Η εξόρυξή του έχει συνδεθεί κατά καιρούς με σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαφθορά, περιβαλλοντική καταστροφή αλλά και παράνομη εργασία ανηλίκων.

Οι γονείς υποστηρίζουν ότι τα παιδιά τους δούλευαν παράνομα στα ορυχεία που ανήκουν στη βρετανική εταιρία εξόρυξης Glencore, η οποία πουλά το κοβάλτιο στην εταιρία Umicore, με έδρα τις Βρυξέλλες, η οποία τροφοδοτεί με κοβάλτιο τους κολοσσούς της τεχνολογίας, και στην κινεζική εταιρία Zhejiang Huayou Cobalt.

Στα δικαστικά έγγραφα οι οικογένειες αναφέρουν ότι τα παιδιά τους εξαιτίας των συνθηκών ακραίας φτώχειας πληρώνονταν μόλις 2 δολάρια την ημέρα για την εξόρυξη σε σκοτεινά τούνελ. Κάποια από αυτά σκοτώθηκαν εξαιτίας της κατάρρευσης των τούνελ, ενώ άλλα παρέλυσαν ή υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς σε ατυχήματα. Υπογραμμίζουν δε ότι οι κολοσσοί της τεχνολογίας γνωρίζουν τις συνθήκες που επιβάλλουν οι εταιρίες εξόρυξης, ωστόσο συνεργάζονται μαζί τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...