Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Χειροπέδες στον άφαντο «Ιησού του Bitcoin»

Στην Ισπανία ξετρύπωσαν οι αμερικανικές Αρχές τον λεγόμενο «Ιησού...

Σάλος με τη μέθοδο περιποίησης που κάνει η Κιμ Καρντάσιαν!

Η «μέθοδος βαμπίρ» για την περιποίηση του προσώπου που...

Στη μονή της Ντάλι με «ξεναγό» τον Ξεκούκη

Κατακόμβη με λείψανα μοναχών, σκήτες μέσα σε σπήλαια που...

«Χρυσά δάκρυα» της Johnson & Johnson για το καρκινογόνο ταλκ της εταιρίας

Διατεθειμένη να πληρώσει όσο όσο για να απαλλαγεί από...

Και άλλος για τον «Σήφη»!

Δεύτερος ερπετολόγος στο Ρέθυμνο για τον εντοπισμό του κροκόδειλου που δεν «τσιμπάει» το δόλωμα

Ουρά κάνουν οι… κροκοδειλάκηδες του κόσμου σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν στην επιχείρηση εντοπισμού του Σήφη! Τις τελευταίες ημέρες το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, με τον Κρητικό κροκόδειλο μήκους 2 μέτρων να γίνεται θέμα στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης και να έχει ήδη αποκτήσει φίλους απ’ όλο τον πλανήτη μαγνητίζοντας τα βλέμματα των ειδικών. Μετά το ενδιαφέρον που επέδειξε ο διάσημος «γητευτής» του Discovery Channel Ολιβιέ Μπερά για τον… αγνοούμενο Σήφη, σειρά πήρε ο Αυστριακός ερπετολόγος Ερβιν Μόζερ, ο οποίος ήδη βρίσκεται στην Κρήτη.
Ο Μόζερ είναι εξάλλου γνωστός για τη λατρεία που τρέφει για την Κρήτη, καθώς πηγαίνει συχνά στο νησί, ενώ συνεργάζεται με το περιβαλλοντικό πάρκο του Ρεθύμνου. Χθες βρέθηκε στο Φράγμα Ποταμών Ρεθύμνου, όπου εθεάθη αρχικά ο κροκόδειλος και επόπτευσε το σημείο κάνοντας έναν περίπατο κατά μήκος της λίμνης. Οπως είπε, οι παγίδες έχουν τοποθετηθεί στα σωστά σημεία, δηλαδή στα θερμότερα σημεία της λίμνης, όπου προτιμάει να βρίσκεται ένας κροκόδειλος.

Ωστόσο για την ώρα οι παγίδες δεν έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα, με τον κροκόδειλο να σουλατσάρει μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα και να μην τσιμπά το δόλωμα. Ο Αυστριακός ερπετολόγος πάντως, που συνεργάζεται με τον διευθυντή Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Εργων Κρήτης Βαγγέλη Μαμαγκάκη, τον ερπετολόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Πέτρο Λυμπεράκη και άλλους εκπρόσωπους φορέων, παρέθεσε μια σειρά νέες λύσεις για την παγίδευση του κροκοδείλου: «Η μία είναι να πάμε με βάρκες και σκοινιά και να τον πιάσουμε, ενώ τη νάρκωση την προτείνω ως την έσχατη λύση κι αυτό γιατί υπάρχει κίνδυνος να τον χάσουμε. Με τη νάρκωση μπορεί να πάει στον βυθό και να μην μπορέσουμε να τον βρούμε ξανά» εξήγησε.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι αν βρεθεί ο Σήφης, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραμείνει στην Κρήτη, αφού δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για να φιλοξενηθεί τέτοιο είδος ερπετού και φυσικά απουσιάζει και η τεχνογνωσία για να παραμείνει υγιής ο κροκόδειλος. Γι’ αυτό συμβουλεύει να μεταφερθεί το ερπετό σε ένα πάρκο στο εξωτερικό.

Tελευταία διορία

Στο μεταξύ, οι επιστήμονες συστήνουν υπομονή. Σύμφωνα με τον ερευνητή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Πέτρο Λυμπεράκη, δεν αναμένονται αποτελέσματα νωρίτερα από μισό μήνα, ενώ η τελευταία διορία που δίνουν μέχρι να προχωρήσουν στο σχέδιο Β είναι των δύο μηνών. Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) έχει εγκαταστήσει μια κάμερα στη μία από τις δύο παγίδες που έχουν εγκατασταθεί, ενώ επιστήμονες επιτηρούν τη δεύτερη παγίδα. Σε περίπτωση που το ερπετό δεν τσιμπήσει, το εναλλακτικό σχέδιο περιλαμβάνει δίχτυ στα νερά του φράγματος προκειμένου να… συλληφθεί.

Εγινε ατραξιόν για τους τουρίστες

Ηδη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον κροκόδειλο της Κρήτης ο ειδικός σε θέματα κροκοδείλων και πασίγνωστος από το Discovery Channel Ολιβιέ Μπερά. Μέσω skype επικοινώνησε με τον διευθυντή του ΟΑΚ στο Ρέθυμνο Βαγγέλη Μαμαγκάκη εκδηλώνοντας την επιθυμία του να συμμετάσχει ως εθελοντής στην παγίδευση του κροκοδείλου και μάλιστα αφιλοκερδώς.
Το μήκους 2 μέτρων ερπετό, σπάνιο για την ελληνική πανίδα, εθεάθη πριν από περίπου δέκα μέρες από δύο πυροσβέστες που περιπολούσαν στην περιοχή. Αρχικά το είδαν να περιφέρεται και κατόπιν να βουτάει στα νερά της λίμνης. Η είδηση έκανε σε χρόνο μηδέν τον γύρο του Ρεθύμνου προκαλώντας αναστάτωση αλλά και περιέργεια, με αποτέλεσμα ο κροκόδειλος να γίνει ατραξιόν και πολλοί ντόπιοι και ξένοι να προσπαθούν να τον δουν.
Συγκεκριμένα, το ζώο παρατηρήθηκε στην «ουρά του φράγματος», στον δρόμο για τις Βολιώνες, και κανείς δεν γνωρίζει από πότε είναι εκεί, όπως επίσης κι αν είναι το μοναδικό του είδους του που υπάρχει εκεί. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως ίσως προήλθε από κάποιον που τον είχε στο σπίτι του ως κατοικίδιο και όταν μεγάλωσε τον παράτησε στο φράγμα, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να έχει ξεφύγει ή να έχει εγκαταλειφθεί από κάποιο τσίρκο που είχε επισκεφτεί στο παρελθόν την περιοχή.

Εύα Παπαδάτου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Vips με γιοτ και σούβλες σε Σπέτσες και Μύκονο

Τις παλιές, ένδοξες εποχές του θυμίζει από το βράδυ...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...

Κώστας Σκαφίδας: Η φιλία με Καζαντζίδη, ο Περπινιάδης και η χρυσές πίστες

Επειτα από 68 ολόκληρα χρόνια στο τραγούδι, κατεβάζει ρολά....

Τζένη Βάνου: Οι δύο άνδρες που σημάδεψαν τη ζωή της

Ο γιος της μεγάλης τραγουδίστριας Μιχάλης μιλά για τον...

Δώρα Αρχοντάκη: «Τα realities ανοίγουν τις πόρτες»

Ηταν το μακρινό 2001, όταν το «Big Brother» έκανε...

Mοναχικός πρίγκιπας Χάρι στο Λονδίνο

Χωρίς κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας στο πλευρό του...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Ταχτσίδης-Θεοδωροπούλου: «Βόμβα» χωρισμού με τρίτο πρόσωπο

«Μια φορά μονάχα φτάνει, να ραγίσει το γυαλί, η...