«Κάσπερ» το χταποδάκι

Το κεφαλόποδο «βαφτίστηκε» έτσι λόγω της ομοιότητάς του με το διάσημο φαντασματάκι των κινουμένων σχεδίων!

Τον λένε Κάσπερ το χταποδάκι και ζει σε βάθος 4.290 μέτρων στον βυθό της Χαβάης. Το παράξενο ημιδιαφανές κεφαλόποδο, που «βαφτίστηκε» έτσι από τους επιστήμονες εξαιτίας της ομοιότητάς του με το διάσημο φάντασμα κινουμένων σχεδίων, ανακαλύφθηκε κατά τύχη από το τηλεκατευθυνόμενο βαθυσκάφος, στη διάρκεια εξερευνητικής γεωλογικής κατάδυσης.

ΑΠΟ ΤΗΝ
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

Οι επιστήμονες της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) σχεδίαζαν να συλλέξουν γεωλογικά δείγματα ανοιχτά του νησιού Νέκερ, όταν εντόπισαν αυτό το παράξενο είδος χταποδιού καθισμένο σε έναν βράχο. «Ενώ το τηλεκατευθυνόμενο βαθυσκάφος “ROV” περνούσε από μια επίπεδη βραχώδη περιοχή καλυμμένη με ιζήματα σε βάθος 4.290 μέτρων, συνάντησε ένα αξιοσημείωτο μικρό χταπόδι, καθισμένο πάνω σ’ έναν επίπεδο βράχο» ανέφερε ο δρ Μάικλ Βεκιόνε, ένας από τους υπευθύνους της NOAA, επισημαίνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του πλάσματος δεν έχουν ομοιότητες με οποιαδήποτε άλλη καταγραφή κεφαλόποδου μέχρι σήμερα, ενώ πρόκειται για το μεγαλύτερο βάθος στο οποίο έχει βρεθεί ποτέ κεφαλόποδο. Ο Κάσπερ ανακαλύφθηκε στη διάρκεια αποστολής βορειοανατολικά του νησιού Νέκερ από το πλοίο «Okeanos Explorer» που χρηματοδοτείται από το 2008 με ομοσπονδιακά κεφάλαια για να οργώνει τον πλανήτη και να εξερευνά τη γεωλογία και τη θαλάσσια ζωή.

Το παράξενο αυτό πλάσμα φέρει μια σειρά βεντούζες σε κάθε πλοκάμι, αντί για δύο που έχουν τα χταπόδια, και είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό επειδή δεν διαθέτει χρωστικά κύτταρα, γνωστά και ως χρωματοφόρα, που είναι χαρακτηριστικό των κεφαλόποδων.

«Δεν έχει ταυτοποιηθεί ποτέ»

«Αυτό του δίνει όψη φαντάσματος» προσθέτει η υπηρεσία, αναφερόμενη στην επονομασία Κάσπερ που του δόθηκε ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Είναι σχεδόν σίγουρα ένα είδος που δεν έχει ταυτοποιηθεί ποτέ και μπορεί να μην ανήκει σε μια γνωστή οικογένεια» πρόσθεσε ο Βεκιόνε, ο οποίος έκτοτε έχει επικοινωνήσει με άλλους ερευνητές για την αξιολόγηση του ευρήματος. Ολοι τους δείχνουν να συγκλίνουν στην άποψη ότι ο Κάσπερ αποτελεί άκρως ασυνήθιστο εύρημα, αν και συγκριτικές μελέτες αναμένεται να συνεχιστούν για καιρό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πασίγνωστος τραγουδιστής αρραβωνιάστηκε με τον σύντροφό του!

Μετά από τρία χρόνια σχέσης ήρθε και ο αρραβώνας!

Ζευγάρι ηθοποιών παντρεύτηκε στα κρυφά – Ερωτεύτηκε στα γυρίσματα πετυχημένης σειράς

Εδώ υπάρχει ένας έρωτας μεγάλος που οδήγησε σε γάμο!

Αποκλειστικό! Η προαγγελία γάμου των Οικονομάκου – Τσερέλα: Δεν παντρεύονται στην Πάρο

Η Αθηνά Οικονομάκου και ο Μπρούνο Τσερέλα σε λίγες ημέρες θα είναι παντρεμένοι.

Σία Κοσιώνη: Η νέα «σιδηρά κυρία» της Αγίας Παρασκευής

Η Κοσιώνη θα παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της...

Δεν γνωρίζαμε καν τη σχέση τους κι όμως είναι παντρεμένοι με παιδιά

Αυτό το ζευγάρι είναι χαμηλών τόνων και πολλοί δεν γνώριζαν πως είναι μαζί και μάλιστα παντρεμένο με δύο παιδιά!

Πρωταγωνίστρια που πήρε πρόσφατα διαζύγιο μετά από 17 χρόνια έκανε έξοδο με τον νεαρό σύντροφό της

Η ηθοποιός ερωτεύτηκε ξανά και μάλιστα έναν άντρα αρκετά νεότερό της και συνάδελφό της, τον

Εκτός εκπομπής ο Άκης Παυλόπουλος – «Ούτε πρόκειται να τον δείτε. Μέχρι νεωτέρας, θα δούμε πότε θα ‘ρθει»

Ο Άκης Παυλόπουλος δεν βρισκόταν στην εκπομπή «Καλημέρα ΣΚΑΙ» με τον Δημήτρη Οικονόμου να καλημερίζει τους τηλεθεατές και να κάνει αναφορά στην απουσία του συναδέλφου του.