Τρίτη, 22 Ιουλίου, 2025

Τρίο της επιτυχίας με «Πατρόν» και «Ντέρτι»

Αυτή την περίοδο ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος  και οι...

Οι άλλοτε κολλητοί Καινούργιου και Κοκλώνης «χώρισαν» και διαδικτυακά

Κατερίνα Καινούργιου VS Νίκος Κοκλώνης! Εκαναν... unfollow ο ένας...

Νέος κύκλος «GNTM» με Τάμτα και Μαγγίρα σε ρόλους-κλειδί

Σε ρόλους-κλειδί θα δούμε από τη νέα τηλεοπτική σεζόν...

Πέτρος Πέλκας: «Το δικό μας βραβείο είναι η εμπιστοσύνη του κόσμου»

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, λίγο πριν από...

Κύτταρα αίματος

Ανακάλυψη που ανοίγει τον δρόμο για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών!

Ανακάλυψη που ανοίγει τον δρόμο για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών!

Μια πρωτοποριακή μέθοδο μετατροπής των αγγειακών ενδοθηλιακών κυττάρων σε λειτουργικά αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα, ικανά να παράγουν συνεχώς και μάλιστα σε απεριόριστες ποσότητες υγιή κύτταρα αίματος όλων των ειδών (αιμοπετάλια, λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια), ανέπτυξαν οι ερευνητές της Ιατρικής του Weill Cornell, υπό τον δρα Shahin Rafii.

Η μέθοδος ανοίγει τον δρόμο για τη θεραπεία πλήθους ασθενειών που συνδέονται με το αιμοποιητικό σύστημα, ακόμα και γενετικής προέλευσης, η οποία πλέον γίνεται αποτελεσματικά μέσω μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων. Επίσης, η ανακάλυψη ανοίγει νέους ορίζοντες στην κυτταρολογική έρευνα.

Οπως εξηγούν οι ερευνητές, τα κύτταρα του αίματος δεν έχουν μεγάλο κύκλο ζωής και ο οργανισμός τα ανανεώνει συνεχώς. Αλλά σε κάποιες σοβαρές ασθένειες -όπως η αναιμία ή ακόμα και η λευχαιμία-, όπως και σε ακατάσχετη αιμορραγία ή λοίμωξη, ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει επαρκείς ποσότητες και αυτό θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ανθρώπου που εμφανίζει την πάθηση. Ομως, χάρη στη νέα ανακάλυψη, με μικρές ποσότητες αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων μπορεί να παραχθεί το σύνολο των κυττάρων του αίματος.

Εως σήμερα η έρευνα πάνω στη συγκεκριμένη οικογένεια βλαστοκυττάρων προσέκρουε στην αδυναμία των επιστημόνων να εξασφαλίσουν στα κύτταρα αυτά το κατάλληλο περιβάλλον για να αναπτυχθούν σε νέα, υγιή και βιώσιμα κύτταρα. Η ομάδα του δρος Rafii το διασφάλισε χρησιμοποιώντας ως «γεννήτρια» τα ενδοθηλιακά κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία μετέτρεψε σε αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιούνται ως μόσχευμα και παράγουν στη συνέχεια εφ’ όρου ζωής υγιή κύτταρα αίματος.

Οπως απέδειξαν οι επιστήμονες με πειράματά τους σε ποντίκια, τα επαναπρογραμματισμένα αιμοποιητικά κύτταρα έφεραν όλα τα στοιχεία ενός λειτουργικού ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό, κατά τους ερευνητές, έχει εξαιρετική σημασία, καθώς τα επαναπρογραμματισμένα κύτταρα μπορούν να μεταμοσχευθούν σε ασθενείς που έχουν υποστεί μεταμόσχευση μυελού των οστών, ώστε να θωρακιστούν με ένα πλήρως λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα, χωρίς στο μεταξύ να κινδυνεύουν από λοιμώξεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εβελίνα Παπούλια – Αφροδίτη Λιάντου: Οι βουτιές με τους συντρόφους τους και άλλους ηθοποιούς

Η Εβελίνα Παπούλια τα τελευταία χρόνια είναι ευτυχισμένη στο πλευρό του συντρόφου της, Σταύρου.

Ανέβασε στα ύψη τη θερμοκρασία 50χρονη Ελληνίδα πρωταγωνίστρια ποζάροντας με μπικίνι

Μας τρέλανε Ελληνίδα πρωταγωνίστρια με τη φωτογραφία που πόσταρε να ποζάρει στα 50 της με μπικίνι.

Το δημόσιο σχόλιο της Μαρίας Κορινθίου στον σύντροφό της: «Όμορφέ μου άντρα, υπέροχε»

Η Μαρία Κορινθίου είναι ερωτευμένη και δεν το κρύβει!...

Ζωζώ Σαπουντζάκη: Από την κόλαση στο όνειρο

Ηταν κάποτε μια Ζωζώ που έζησε φωτιές, έρωτες και...

Πέτρος Φιλιππίδης: Άστεγος και σε απόγνωση μετά την πυρκαγιά στο σπίτι του

Μόλις λίγα 24ωρα μετά την καταδίκη του στο Μικτό...

Επέτειο 10 χρόνων γάμου γιόρτασε γνωστή Ελληνίδα δημοσιογράφος

Δέκα χρόνια γάμου συμπλήρωσε γνωστή δημοσιογράφος και μοιράστηκε δημόσια μια φωτογραφία από την πιο ευτυχισμένη ημέρα της ζωής της.
spot_img
spot_img