Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο ντελιβεράς που είχε αφοδεύσει σε ασανσέρ και πασάλειψε τους τοίχους μονοκατοικίας...

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο δυόμισι μήνες από εκείνο...

Ένοχος για βιασμό ο Ηλίας Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης...

Ένοχο έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον Ηλία Μίχο...

H Mαριαγάπη του «GNTM» μίλησε για την περιπέτεια με τον καρκίνο του...

Η Μαριαγάπη Ξυπολιά αποκάλυψε πως πρόλαβε τον καρκίνο του...

Συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις 21χρονης για τον εφιάλτη που έζησε στα χέρια μεγαλογαιοκτήμονα...

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τον 57χρονο μεγαλογαιοκτήμονα,...

Γιώργος Μαυρωτάς: Ο κόσμος ψηφίζει όσους λένε ωραίες ατάκες στην TV

❱❱ O Γιώργος Μαυρωτάς, βουλευτής του Ποταμιού, μιλά για τα χρόνια στο πόλο, την πολιτική και το «House of cards» Λάτρης του νερού, μακριά από το κλασικό πρότυπο του ωραίου πολίστα, πήρε μέρος σε πέντε Ολυμπιακούς Αγώνες, σε παγκόσμια πρωταθλήματα και επέλεξε για την ωριμότητα «το κολύμπι στα ήρεμα νερά του Ποταμιού»!

Ο Γιώργος Μαυρωτάς, πρωταθλητής της υδατοσφαίρισης, βουλευτής σήμερα στο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, μένει πιστός στη σύζυγό του Φανή Σταθακοπούλου, αλλά και στην ερωμένη του, την πολιτική.

Δηλώνει ορθολογιστής, που όμως στέλνει λουλούδια του αγίου Βαλεντίνου, και η δύναμή του στη ζωή είναι ο εξής κανόνας: «Για την επιτυχία δεν υπάρχει ασανσέρ, πρέπει να πας από τις σκάλες».

we5ywe5y 6

Πρωταθλητής του πόλο με συμμετοχή σε πέντε Ολυμπιάδες. Πώς άρχισε όλο αυτό;
Ξεκίνησα ως κολυμβητής το 1988, σε ηλικία 11 ετών. Μέναμε στο Παλαιό Φάληρο και παραθερίζαμε στη Βουλιαγμένη, στις παράγκες του ορφανοτροφείου της Εκκλησίας. Ηταν 40 παράγκες, 200 μέτρα από τον Ναυτικό Ομιλο Βουλιαγμένης (ΝΟΒ), μέσα στο πευκοδάσος. Ηταν τα καλύτερά μου χρόνια και τα νοσταλγώ. Πέρασα 25 καλοκαίρια εκεί. Ετσι αγάπησα το κολύμπι. Το 1981, όμως, μεταπήδησα στο πόλο, γιατί βαρέθηκα να μετράω τα πλακάκια, όπως λένε…

Ημουν τυχερός γιατί την ώρα που άρχισα να βαριέμαι το κολύμπι δημιουργήθηκε η παιδική ομάδα πόλο του ΝΟΒ κι έτσι κόλλησα αμέσως.

Σε ηλικία 17 ετών πήγα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επαιζα σε επαγγελματικό επίπεδο από τα 11 έως τα 33 μου. Μετά τα 40 μου έπαιξα για άλλα οκτώ χρόνια, γιατί υπήρχε η επιθυμία να τα ζήσω ξανά όλα. Παλιμπαιδισμός! Μεγάλη προίκα όμως για μένα ο αθλητισμός, που θα με ακολουθεί μια ζωή.

Δεν φοβηθήκατε ποτέ τη θάλασσα;
Οταν ήμουν στα εννέα, είχα δει τα «Σαγόνια του καρχαρία» και τότε έβαζα για έναν μήνα μόνο το δαχτυλάκι μου στη θάλασσα. Μετά το ξεπέρασα. Δεν ξεχνώ όμως ότι η θάλασσα θέλει σεβασμό.

we5ywe5y 5

Γιατί κάποιος να βάλει τον εαυτό του στα καλούπια του πρωταθλητισμού; Δεν είναι αυτό εμμονική διαδικασία;
Ο πρωταθλητισμός ασκεί μια γοητεία. Οταν βλέπεις ότι είσαι καλός σε κάτι, θέλεις να το κάνεις παραπάνω, δεν το θεωρείς θυσία. Πέφτεις και ξανασηκώνεσαι στον πρωταθλητισμό, κι αυτό είναι το μάθημα που παίρνεις. Οι ήττες είναι που φτιάχνουν τις νίκες.

Δεν έβλεπα εμμονικά τον πρωταθλητισμό, γιατί έφευγα από το σπίτι πάντοτε με δυο τσάντες, η μία με τα αθλητικά και η άλλη με τα μαθήματα, οπότε ήξερα ότι ο πρωταθλητισμός έχει ημερομηνία λήξης. Τελείωσα το λύκειο, μπήκα στο Πολυτεχνείο, έκανα το διδακτορικό μου και έπειτα έγινα καθηγητής. Τα είχα εκλογικεύσει όλα. Δεν τα είχα θεοποιήσει.

Τι απέμεινε από αυτά τα χρόνια των μεταλλίων;
Το ότι πέφτεις και ξανασηκώνεσαι.

we5ywe5y 3

Πότε γνωρίζετε τον έρωτα;
Οταν είδα τη γυναίκα μου. Τη γνώρισα στο Ναυτικό Ομιλο το 1989. Ηταν υπάλληλος εκεί. Υπήρχαν πολλοί καλύτεροι από μένα να διαλέξει. Οι πολίστες έχουν τη φήμη ότι είναι ωραίοι και έχουν ωραίο σώμα, αλλά εγώ δεν ήμουν τυπικό δείγμα πολίστα. Ημουν ο πιο κοντός, ο πιο μικρόσωμος. Με διάλεξε όμως η Φανή, στα 22 μου, και παντρευτήκαμε πέντε χρόνια αργότερα, στα 27. Μετράμε 23 χρόνια γάμου και συνεχίζουμε.

Με πολλή υπομονή, συμβιβασμούς και τη φροντίδα να μη σβήσει η φλόγα. Οι φλόγες σβήνουν όταν αρχίσεις να αποξενώνεσαι από τον άλλον.

we5ywe5y 2

Ξενοκοιτάξατε ποτέ;
Με γέμιζε η σχέση μου και δεν είχα την ανάγκη να ξενοκοιτάξω. Δεν το έχω και στον χαρακτήρα μου εγώ αυτό.

Γκρινιάζει -και για ποια θέματα- η σύζυγός σας;
Ξέρεις καμιά γυναίκα που να μην γκρινιάζει; Απλώς θα είναι μέσα στο πλαίσιο. Οπως γκρινιάζω κι εγώ, φυσικά. Το σημαντικό όμως είναι ότι μπορούμε και οι δυο να δίνουμε τόπο στην οργή και να πηγαίνουμε στην επόμενη μέρα. Να το προσπερνάμε. Το μυστικό είναι να αποφορτίζεις τη βαλβίδα της χύτρας, να αποσυμπιέζεις τα πράγματα.

Αλλωστε είναι πολύ δύσκολο να έχει τρεις άντρες μέσα στο σπίτι. Εχει ουσιαστικά τρία παιδιά. Τα αγόρια είναι 21 ο Λεωνίδας και 17 ετών ο Αρης. Ασχολούνται και οι δύο με το πόλο.

Εχει κατανόηση η Φανή και κρατάει μαζεμένη την οικογένεια κι εγώ το εκτιμώ πολύ αυτό. Είναι το μυστικό της σχέσης. Η γυναίκα είναι ο μαγνήτης και γύρω της οι άλλοι.

Από το πανεπιστήμιο, τον αθλητισμό και την πολιτική, ποιο είναι ο έρωτας και ποιο ο γάμος;
Ο αθλητισμός ήταν ο έρωτας των νεανικών μου χρόνων. Η πολιτική είναι μια θητεία που πρέπει να κάνω.

Ερωμένη δηλαδή…
Ναι. Δεν θα έλεγα πάντως ότι είναι ο γάμος. Δεν την παντρεύτηκα την πολιτική.

we5ywe5y 8

Τα παιδιά κάνουν κριτική; Τι βρίσκουν αρνητικό;
Η κριτική που ασκούν είναι: «Τι κάθεσαι και μαλώνεις εκεί πέρα;» Δεν θέλουν να εκτίθεμαι και να διαπληκτίζομαι. Θέλουν να είμαι πιο cool.

Μια και είστε άνθρωπος του νερού, να σας ρωτήσω εάν το Κοινοβούλιο έχει φελλούς που επιπλέουν;
Εστω ότι υπάρχουν. Ποιος τους ψηφίζει;

Εγώ αυτό που βρίσκω αρνητικό είναι ότι δεν μπορεί κάποιος να βγαίνει βουλευτής επειδή έχει διορίσει όλα τα χωριά και κάνει ρουσφέτια. Αυτό μας έφερε ως εδώ, το πελατειακό σύστημα. «Πού ζεις» μου λένε «εσύ, βουλευτής είσαι», όταν μου ζητούν ρουσφέτι και τους απαντώ ότι δεν μπορώ να το κάνω. Εχουμε εκπαιδεύσει τον κόσμο λανθασμένα και οι πολιτικοί αυτό το ανατροφοδοτούν.

Ψηφίζουν αυτόν που βλέπουν να λέει ωραίες ατάκες στην τηλεόραση ή αυτόν που τους κάνει να γελάνε…

Εχετε θαυμάσει ή ζηλέψει κοινοβουλευτικούς;
Ναι, υπάρχουν και είναι από όλους τους χώρους. Για παράδειγμα, ξεχωρίζω τον Βαγγέλη Βενιζέλο, όταν επιχειρηματολογεί στο βήμα της Βουλής, τον Νίκο Δένδια, τον Νικήτα Κακλαμάνη, τον Κωστή Χατζηδάκη, τον Σεβαστάκη του ΣΥΡΙΖΑ, τη Λιάνα Κανέλλη…

Μου αρέσουν όλοι όσοι είναι του επιχειρήματος και όχι του συνθήματος.

Τι κάνει ο σοβαρός καθηγητής του Ποταμιού στον ελεύθερο χρόνο του;
Βλέπω σειρές και ταινίες. Τώρα παρακολουθώ τον πέμπτο κύκλο του «House of cards». Φοβερός ο Κέβιν Σπέισι. Μου αρέσουν το «Game of Thrones» και το «The Americans».

we5ywe5y 4

Αυτές είναι πολιτικές σειρές. Τι σας διδάσκουν;
Πως η πολιτική είναι αδίστακτη.

Εσάς σας χαρακτηρίζει αυτό;
Οχι, δεν με χαρακτηρίζει, αλλά θα πρέπει να ξέρω τι θα αντιμετωπίσω.

Τι είναι αυτό που σας δίδαξε η ζωή;
Οτι όλα είναι προπόνηση. Να προχωράς ανάλογα με το τι ξέρεις και όχι ποιους ξέρεις.

Για την επιτυχία δεν υπάρχει ασανσέρ, πρέπει να πας από τις σκάλες.

Από όλη αυτή την κουβέντα που κάναμε, μου λείπει το ρομαντικό στοιχείο σας. Δεν υπάρχει ή δεν το βγάζετε;
Πάντως του αγίου Βαλεντίνου στέλνω λουλούδια στη γυναίκα μου… Μεταξύ συναισθήματος και λογικής, δεν είμαι ο συναισθηματικός τύπος. Είμαι πιο πολύ ορθολογιστής, αν και η πολιτική θέλει και συναίσθημα. Εχω 60% λογική και 40% συναίσθημα. Και τώρα που μου το λέτε, σκέφτομαι ότι δεν είναι αργά για να το διορθώσω. Και ήμουν πάντοτε της άποψης ότι η συναισθηματική νοημοσύνη είναι σημαντικότερη οποιασδήποτε άλλης. Είναι το κλειδί για τις σχέσεις. Πάντως η ωραιότερη περίοδος της ζωής μου ήταν όταν έγραφα το βιβλίο μου «Το θεώρημα της επτάδας», γιατί είχε πολύ συναίσθημα μέσα.

Στα γραπτά μού βγαίνει πιο εύκολα αυτό.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέχεια: 

offer

ΤΙ ΠΙΣΙΝΑ, ΤΙ… ΠΟΤΑΜΙ

Oταν η κουβέντα μας φτάνει και στα περί του Ποταμιού, αναπόφευκτα κι εκεί κυριαρχεί το υγρό στοιχείο!

Το 2014 μπήκατε στο Ποτάμι. Νερό κι αυτό. Το στοιχείο σας δηλαδή.
Εχετε δίκιο. Τι πισίνα, τι ποτάμι.

Το βιβλίο μου ήταν η αφορμή να αρχίσω να γράφω στο Protagon, το site του Σταύρου Θεοδωράκη, κι έτσι τον γνώρισα. Oταν είπε «ξεκινάμε» και διάβασα το κείμενό του, ήταν αυτά που σκεφτόμουν κι εγώ. Aλλωστε η κοσμοθεωρία μου λέει ότι όλα στη ζωή είναι προπόνηση. Το δοκιμάζεις, το εξασκείς και βελτιώνεσαι συνεχώς. Στην αρχή στη Βουλή ήμουν νεοσύλλεκτος και μετά σιγά σιγά έμαθα.

Στην πολιτική βρέθηκα γιατί δεν ήθελα να είμαι με τους αποστασιοποιημένους, που κάθονται και κάνουν κριτική. Δεν θα έβγαζα την ουρά μου απέξω. Θέλησα να βραχώ κι εγώ, να συμβάλω. Κι έτσι βράχηκα.

we5ywe5y 7

Αυτά τα ωραία όμως, και τα πρώτα του Σταύρου, στην πορεία χάθηκαν. Τι απέμεινε από αυτά;
Εκεί για μένα έρχεται η προίκα του αθλητισμού. Το «πέφτω και ξανασηκώνομαι».

Εσείς πώς τοποθετείστε στις τωρινές επιλογές του Θεοδωράκη να ηγηθεί άλλου χώρου;
Στην αρχή όλοι είχαμε τις επιφυλάξεις μας. Από την άλλη μεριά, όμως, το να παραμείνεις κάπου μικρός, ως Ποτάμι σε σχέση με το να προσπαθήσεις με κάποιους άλλους, να προωθήσεις τις ιδέες σου είναι καλύτερο.

Θα ακουστείς περισσότερο και θα μπορέσεις να παίξεις έναν ρόλο πρωταγωνιστή, ενώ μέχρι τώρα τι είσαι; Είσαι κομπάρσος. Με το 4% ή το 7% είσαι κομπάρσος, ενώ το 14% ή όποιο θα είναι τελικά σε κάνει πρωταγωνιστή.

Προτάσεις πολιτικές από αλλού είχατε;
Προτάσεις δεν είχα, αν και πιστεύω ότι με εκτιμούν από τα άλλα κόμματα. Μπορεί να το σκέφτονται και να περιμένουν την κατάλληλη στιγμή, αλλά, επειδή είμαι τύπος του αθλητισμού και της αφοσίωσης, δεν μπορώ τώρα, στη μέση της προσπάθειας, να πω «εγώ θα αφήσω αυτό και θα φύγω».

«Στην εξέλιξη της ζωής, όταν αλλάζουν τα δεδομένα» όπως έλεγε και ο Κέινς «αλλάζω κι εγώ γνώμη». Οπότε δεν ξέρω τι θα γίνει μετά. Στον Σταύρο εκτιμώ τον κόπο και την τόλμη του και γι’ αυτό θα μείνω δίπλα του.

{{-PCOUNT-}}51{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...