Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Μέσα σε μία εβδομάδα έχουν γίνει ήδη 41 καταγγελίες για ενδοσχολική βία...

Σοβαρές αλλαγές στα σχολεία, που θα οδηγήσουν στην ισχυροποίηση...

Αποτύπωμα στη σκανδάλη της καραμπίνας δείχνει ότι ο 36χρονος σκότωσε τη...

Επιβεβαιώθηκε η δολοφονία της 63χρονης γυναίκας από τον ίδιο...

Βροχή οι καταγγελίες γυναικών στην Κρήτη για ενδοοικογενειακή βία

Διαδέχονται η μία την άλλη οι καταγγελίες γυναικών στην...

Η «μαύρη αγορά» δοτών σπέρματος

Τη «μαύρη αγορά» των σούπερ δοτών σπέρματος στις ΗΠΑ...

Στην τελική ευθεία για τις άδειες!

❱❱ Οι σίγουροι «παίκτες»,το ερώτημα με το Mega και η τιμή εκκίνησης που ορίστηκε στα 35.000.000 ευρώΠαλιοί και νέοι υποψήφιοι καναλάρχες μπαίνουν στην τελική ευθεία! Στις 20 Νοεμβρίου θα δημοσιευτεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης η προκήρυξη για τις επτά τηλεοπτικές άδειες, ενώ η δημοπράτησή τους θα πραγματοποιηθεί, όπως όλα δείχνουν, στις αρχές Φεβρουαρίου. 

Σήμερα, Δευτέρα 13 Νοεμβρίου, πάντως, πρόκειται να εγκριθεί το τελικό κείμενο της προκήρυξης και στη συνέχεια θα δοθεί για μετάφραση στα αγγλικά και τα γαλλικά, δεδομένου ότι υπάρχει υποχρέωση να δημοσιευτεί και στον ξένο Τύπο.
Ακόμη, θα αποφασιστεί και ο τρόπος της δημοπρασίας. Από την ημέρα της δημοσίευσης θα αρχίσει η προθεσμία των 45 ημερών που απαιτούνται για τη συμπλήρωση των φακέλων εκείνων που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν κανάλι.

Αφού εκχωρηθούν οι πρώτες επτά άδειες (πανελλαδικές, γενικού περιεχομένου) σε σύντομο διάστημα, εντός ενός τριμήνου, θα προκηρυχθούν και οι θεματικές, που θα είναι τρεις στον αριθμό. Κατά τη διάρκεια του τριμήνου και εάν τυχόν υπάρχουν μη διατεθειμένες άδειες από τις πρώτες επτά, τότε επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν θα έχουν τη δυνατότητα να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να λάβουν όσες άδειες έχουν περισσέψει. Σε περίπτωση που υπάρξουν εκκρεμείς άδειες, θα προστεθούν στις τρεις θεματικές και θα προκηρυχθούν περισσότερες, ενώ σε επόμενη φάση θα προκηρυχθούν και οι άδειες των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών.

Η τιμή εκκίνησης για την απόκτηση των αδειών είναι 35.000.000 ευρώ. Δηλαδή, το κράτος θα εισπράξει μέσα σε διάστημα δέκα ετών 245.000.000 ευρώ συνολικά από τα επτά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Συγκεκριμένα κάθε κανάλι, αρχής γενομένης από το 2018, θα πρέπει να δώσει 3.500.000 ευρώ προς το κράτος και αυτό το ποσό θα δίνεται για εννέα συνεχή έτη. Από την όλη διαδικασία της δημοπράτησης εξαιρούνται τα κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης (ΕΡΤ).

Ποιοι είναι, όμως, οι σταθμοί που θα θελήσουν να αποκτήσουν μια άδεια πανελλαδικής εμβέλειας; Σίγουρα, οι ήδη υπάρχοντες που εκπέμπουν (AΝΤ1, Alpha, Star, Σκάι, Ε). Το Mega είναι αμφίβολο αν θα εμφανιστεί στη δημοπρασία, αφού νομικά δεν έχει τις προϋποθέσεις, λόγω της πτωχευτικής διαδικασίας, και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να απορριφθεί εξαρχής η αίτησή του. Ετσι, μένουν ακόμη δύο άδειες. Πολλά είναι τα σενάρια για το ποιοι θα είναι αυτοί οι επιχειρηματίες που θα τις «χτυπήσουν». Μάλιστα, γίνεται λόγος και για ξένες εταιρίες, αν και, σύμφωνα με τον νόμο, τηλεοπτικές άδειες στη χώρα μας μπορεί να κατέχουν μόνο ευρωπαϊκές εταιρίες και όχι, π.χ., τουρκικές…

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο μετά τον διαγωνισμό που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2016 με τη δημοπρασία τεσσάρων πανελλαδικών τηλεοπτικών αδειών. Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα (ΑΝΤ1, Star, Σκάι, Alpha) προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη ώστε να ακυρωθεί και η δεύτερη προσπάθεια δημοπρασίας συχνοτήτων από την πλευρά της κυβέρνησης ως αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το αιτιολογικό ήταν ο καθορισμός του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρωεκπομπής ελεύθερης λήψης, εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος και ο καθορισμός της υπερβολικής τιμής εκκίνησης για καθεμία από τις επτά δημοπρατούμενες άδειες που δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονομικά μεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Η μισή ελληνική τηλεόραση (από παρουσιαστές μέχρι ηθοποιούς) φλερτάρει με την Ευρωβουλή!

«Φώτα, κάμερα, πάμε!» είναι το σύνθημα των ευρωεκλογών 2024...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...