Ο εφιάλτης των Ρίχτερ!

❱❱ Επιστήμονες στις ΗΠΑ «βλέπουν» για το 2018 μεγάλη αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας σε πυκνοκατοικημένες περιοχές ανά τον κόσμοΣημαντική αύξηση των καταστροφικών σεισμών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές ανά τον κόσμο, που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τους 20, προβλέπουν επιστήμονες για το 2018, εξαιτίας των μεταβολών στην ταχύτητα περιστροφής της Γης. 

Ο Ρότζερ Μπίλχαμ του πανεπιστημίου του Κολοράντο και η Ρεμπέκα Μπέντικ του πανεπιστημίου της Μοντάνα, που έκαναν σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Γεωλογικής Εταιρίας της Αμερικής, υποστηρίζουν ότι υπάρχει σαφής συσχέτιση ανάμεσα στην ταχύτητα περιστροφής του πλανήτη μας και στην παγκόσμια σεισμική δραστηριότητα.

«Η συσχέτιση αυτή είναι έντονη και δείχνει ότι πρόκειται να υπάρξει αύξηση του αριθμού των μεγάλων σεισμών τον επόμενο χρόνο» δήλωσε ο Μπίλχαμ, αναφερόμενος στην περιοδική μικρή επιβράδυνση της ταχύτητας περιστροφής της Γης περί τον άξονά της, που μειώνει ανεπαίσθητα τη διάρκειά της.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τους σεισμούς άνω των 7 βαθμών που έχουν συμβεί στη Γη μετά το 1990. Οπως διαπίστωσαν, στις περιόδους με σημαντικά υψηλότερη συχνότητα ισχυρών σεισμών, περίπου 25 έως 30 ετησίως, έναντι των περίπου 15 σεισμών κατά μέσο όρο τον χρόνο που συμβαίνουν τις άλλες περιόδους, η περιστροφή της Γης παρουσίαζε ελαφρά επιβράδυνση κατά μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου την ημέρα.

Στη διάρκεια των τελευταίων 150 ετών το φαινόμενο της επιβράδυνσης καταγράφηκε σε αρκετές περιόδους, πενταετούς διάρκειας, που ακολουθήθηκαν από περιόδους αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας.

Ξεκάθαρη

«Η συσχέτιση είναι ξεκάθαρη. Η Γη μάς προσφέρει μια πενταετή προειδοποίηση για τους μελλοντικούς σεισμούς» δήλωσε ο Μπίλχαμ και επεσήμανε ότι σήμερα έχουν περάσει περισσότερα από τέσσερα χρόνια, αφότου η Γη άρχισε έναν νέο κύκλο επιβράδυνσης της περιστροφής της. «Του χρόνου θα πρέπει να δούμε μια σημαντική αύξηση στους αριθμούς των μεγάλων σεισμών. Φέτος τη βγάλαμε καθαρή. Εως τώρα είχαμε μόνο έξι ισχυρούς. Ομως από το 2018 θα μπορούσαμε εύκολα να έχουμε 20 τον χρόνο» πρόσθεσε.

Αν και οι ερευνητές ξεκαθάρισαν ότι είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι περιοχές που θα χτυπηθούν από τον Εγκέλαδο, με βάση την ανάλυση των στοιχείων του παρελθόντος, οι περιοχές κοντά στον Ισημερινό, όπου ζουν 1.000.000.000 άνθρωποι, κινδυνεύουν περισσότερο.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ