Οι απόγονοι του… Σφουγγαράκη!

❱❱ Ερευνα ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα για την καταγωγή του ανθρώπου Ο Μπομπ Σφουγγαράκης, το ανθρωπόμορφο σφουγγάρι που είναι αγαπημένος ήρωας κινουμένων σχεδίων των παιδιών ανά τον πλανήτη, έχει περισσότερα… κοινά με τους ανθρώπους απ’ ό,τι φαντάζεται κανείς. 

Αυτό διότι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μπρίστολ στη Βρετανία ανακάλυψαν ότι τα σφουγγάρια είναι κατά πάσα πιθανότητα ο ταπεινός πρόγονος του ανθρώπου.

Η επιστημονική κοινότητα παρέμενε διχασμένη για χρόνια στο ερώτημα από ποιον πρωτόγονο οργανισμό προήλθαν οι άνθρωποι και τα ζώα γενικότερα. Το 2008 επιστημονικές έρευνες βασιζόμενες σε στατιστικές αναλύσεις θεώρησαν ότι πιθανόν να προερχόμαστε από τα κτενοφόρα, τα οποία είναι ζελατινώδη ζώα που μοιάζουν με μέδουσες. Λίγο αργότερα άλλες έρευνες έδειξαν ότι ο αρχαιότερος οργανισμός του πλανήτη ήταν τα σφουγγάρια.

Απάντηση στο ερώτημα ποιος ήταν ο αρχαιότερος προγόνων των ζώων της Γης, μεταξύ των οποίων και του ανθρώπου, ανάλαβαν να δώσουν οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μπρίστολ. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν νέα, πιο εξελιγμένη τεχνική στατιστικής ανάλυσης των γενετικών μοντέλων εξέλιξης των ζωντανών οργανισμών. Διαπίστωσαν ότι «για την ίδια γενετική βάση τα πιο ακριβή μοντέλα προσδιορισμού των προγόνων έδειχναν τα σφουγγάρια ως αρχή του γενεαλογικού δέντρου των ζώων». Αντίθετα, τα λιγότερο ακριβή μοντέλα ευνοούσαν τα κτενοφόρα.

«Τώρα έχουμε καλύτερα εργαλεία ανάλυσης δεδομένων και η έρευνά μας αμφισβητεί σοβαρά την κατεστημένη άποψη που θέλει τα κτενοφόρα πρόγονο του ανθρώπου» σχολίασε ο επικεφαλής της έρευνας Ντάβιντε Πιζάνι.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ