Το μυστικό για γαλαξιακά ταξίδια

❱❱ Εντοπίστηκε γονίδιο σε τρωκτικά που τα ρίχνει σε χειμερία νάρκη! Αν τροποποιηθεί, οι αστροναύτες θα πέφτουν σε πολυετή ύπνοΑΠΟ ΤΟΝ
ΒΑΣΙΛΗ ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ

Το πρώτο βήμα για να γίνει εφικτό το διαστημικό ταξίδι που έκαναν η Τζένιφερ Λόρενς και ο Κρις Πρατ στην ταινία «Passengers» έκαναν ερευνητές στις ΗΠΑ, καθώς ανακάλυψαν το «κλειδί» για να θέσουν σε χειμερία νάρκη τους ανθρώπους ώστε να αντέξουν τα ταξίδια σε άλλους γαλαξίες.

Μελετώντας τρωκτικά εντόπισαν το γονίδιο που τα ρίχνει σε χειμερία νάρκη και πιστεύουν ότι μπορούν να το ενεργοποιήσουν και στους ανθρώπους.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Reports», ερευνητές του πανεπιστημίου Γέιλ ανακάλυψαν ότι κομβικό ρόλο στη χειμερία νάρκη παίζει η πρωτεΐνη TRPM8, η οποία παράγεται από το ομώνυμο γονίδιο στα κύτταρα του εγκεφάλου. Διαπίστωσαν ότι το γονίδιο TRPM8 καθορίζει τον τρόπο που ο οργανισμός τους αντιλαμβάνεται το κρύο, από τη στιγμή που η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Διαφορετική εκδοχή

Μελετώντας εδαφόβιους σκίουρους παρατήρησαν ότι έφεραν μια διαφορετική εκδοχή του γονιδίου, σε σχέση με τα ζώα που δεν πέφτουν σε χειμερία νάρκη.
Το συγκεκριμένο γονίδιο επιτρέπει στους εδαφόβιους σκίουρους αλλά και σε άλλα τρωκτικά, όπως ο χρυσόμαλλος κρικητός, να μην αντιλαμβάνονται το κρύο, ακόμη και όταν χιονίζει.

Αυτό σημαίνει ότι, όταν μειώνεται η θερμοκρασία του σώματός τους λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, δεν ενεργοποιείται ο μηχανισμός που αφυπνίζει τον οργανισμό και τα τρωκτικά πέφτουν σε χειμερία νάρκη.

Οι ερευνητές του Γέιλ ανακάλυψαν επίσης ότι μπορούν να τροποποιήσουν το γονίδιο TRPM8 σε άλλα ζώα, μεταξύ των οποίων και ο άνθρωπος, έτσι ώστε να τους δώσουν την ικανότητα να πέφτουν σε χειμερία νάρκη. «Οι μελλοντικές έρευνες θα καταστήσουν δυνατό να δώσουμε στους ανθρώπους την ικανότητα να αντέχουν το κρύο, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να πέφτουν σε χειμερία νάρκη, συνθήκη που είναι απαραίτητη για να πραγματοποιηθούν πολυετή διαστημικά ταξίδια στο μακρινό σύμπαν» δήλωσαν οι επικεφαλής της έρευνας δρ Σβίτοσλαβ Μπαγκρίαντσεβ και δρ Ελενα Γκράτσεβα.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ