Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η Τραϊάνα Ανανία για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα

Tην ώρα που η αγωνία για την υγεία του...

Χρήστος Τσικνιάς: Αγωνία για τον μίμο της πίστας

Δύσκολες ώρες για τον καλλιτέχνη Χρήστο Τσικνιά, ο οποίος...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Που χάθηκε η Φαίη Μάτσου

❱❱ Εγινε γνωστή με το ερωτικό τραγούδι «Φίλα με», που ερμήνευσε το 1991 σε δίσκο των Ριφιφί 
❱❱ Συγκινείται όταν θυμάται τις συνεργασίες της με Δημήτρη Μητροπάνο, Ρίτα Σακελλαρίου και Αντώνη ΒαρδήΑπό την
ΚΛΑΡΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

«Τι πιο όμορφο σ’ αυτή τη ζωή απ’ τη λάμψη των δικών σου ματιών. Τι πιο όμορφο και πιο λαμπερό σ’ έναν κόσμο που φοβάται το φως…» Δεν υπάρχει κανείς που να έζησε τη δεκαετία του ’90 και να μην έχει «ταξιδέψει» μ’ αυτόν τον στίχο της Φαίης Μάτσου.

Η ερμηνεύτρια με τη βαθιά, κρυστάλλινη χροιά έγινε γνωστή το 1991, όταν στον δίσκο «Αμετανόητα τρελός» του ροκ συγκροτήματος Ριφιφί συμπεριλήφθηκε αυτή η μπαλάντα-ύμνος στον έρωτα με τον τίτλο «Φίλα με», η οποία χωρίς τη φωνή της θα ήταν εντελώς διαφορετική. Η Φαίη, λοιπόν, διαθέτει μία από τις πιο μαγευτικές φωνές για τα ελληνικά μουσικά δεδομένα και, παρότι μετρά πολλές επιτυχίες στο βιογραφικό της, λίγοι γνωρίζουν πράγματα για τη ζωή της, κι αυτό γιατί υπηρετεί ταπεινά την τέχνη της. «Είμαι καλλιτέχνιδα, δεν είμαι φίρμα» αναφέρει στην «Espresso». Τα τελευταία χρόνια έχει επιλέξει να βρίσκεται μακριά από τη… βουή των μεγάλων νυχτερινών μαγαζιών και κάνει επιλεκτικές συνεργασίες και εμφανίσεις σε μικρούς καλλιτεχνικούς χώρους. Δισκογραφικά δεν έκανε ποτέ κάτι δικό της, αλλά «δανείζει» την υπέροχη φωνή της σε σπουδαίους καλλιτέχνες, κάνοντας συμμετοχές και ντουέτα στους δίσκους τους.

Πτυχίο Ωδικής

Η Φαίη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ξεκίνησε να ασχολείται νωρίς με το τραγούδι, όχι όμως επαγγελματικά. Απλώς ήταν κάτι που της άρεσε πολύ, την εξέφραζε απόλυτα σε προσωπικό επίπεδο, ένιωθε την ανάγκη να το κάνει και είχε έφεση σε αυτό.

Τελειώνοντας το λύκειο πήγε στο Ελληνικό Ωδείο, απ’ όπου πήρε πτυχίο Ωδικής. Ενας καθηγητής της τής πρότεινε να δοκιμάσει να τραγουδήσει επαγγελματικά. Η… δοκιμή πέτυχε τόσο πολύ, ώστε η συνέχεια τη βρήκε να τραγουδά δίπλα στον Δημήτρη Μητροπάνο και στη Ρίτα Σακελλαρίου! «Η Ρίτα ήταν η χαρά της ζωής!» περιγράφει στην «Espresso» και συνεχίζει: «Ηταν πολύ αυθόρμητη και πρόσχαρη με όλους! Για τον Μητροπάνο έχω να πω ότι είναι τιμή μου που τον γνώρισα και δούλεψα μαζί του». Και εκεί, σε εκείνο το σχήμα με τον σπουδαίο λαϊκό τραγουδιστή, ένα βράδυ την ακούν τα μέλη του ροκ συγκροτήματος Ριφιφί. Της προτείνουν να τραγουδήσει κάποια κομμάτια τους κι εκείνη δέχεται. «Δεν ανήκα ποτέ στο συγκρότημα!» αποκαλύπτει στην «Espresso» και συμπληρώνει: «Πολλοί νομίζουν ότι ήμουν μέλος τους κι έφυγα. Λάθος! Δεν ήμουν ποτέ στο συγκρότημα. Εκανα μόνο κάποιες συμμετοχές σε μερικούς από τους δίσκους τους. Δεν γνωρίζω τη ροκ σκηνή. Ωστόσο, την εκτιμώ» μας λέει.

Το «Χάνομαι», αλλά και το «Φίλα με», που γίνεται το σήμα κατατεθέν της και ακόμα και σήμερα, δύο και πλέον δεκαετίες μετά, αποτελεί το υπέρτατο ερωτικό κομμάτι, είναι δύο από τα τραγούδια τα οποία ερμήνευσε σε δίσκους του συγκροτήματος. Η φωνή της, ταξίδι! «Το “Φίλα με” ακούγεται ακόμα και το χορεύουν τα ζευγάρια στους γάμους, κι αυτό με συγκινεί. Είναι πραγματικά συγκινητικό που ο κόσμος ερωτεύεται με αυτό το τραγούδι» εξομολογείται.

Δίπλα στους μεγάλους

Η Φαίη Μάτσου έχει συνεργαστεί με πολύ μεγάλους καλλιτέχνες, όπως ο Μίμης Πλέσσας, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Γιάννης Πάριος, ο Πασχάλης Τερζής, η Γλυκερία, ο Αντώνης Ρέμος, ο Αντώνης Βαρδής. Ο τελευταίος, μάλιστα, τη… σημάδεψε: «Απ’ όλους όσους συνεργάστηκα έμαθα και πήρα πράγματα, αλλά ο Αντώνης Βαρδής ήταν δάσκαλος! Πολύ μεγάλος καλλιτέχνης, κι όμως τόσο ταπεινός και σεμνός! Πρόσεχε πολύ τους συναδέλφους και τους συνεργάτες του. Ολοι οι καλλιτέχνες τον λατρεύαμε».

Στην προσωπική ζωή της δεν είναι παντρεμένη και δεν της αρέσει καθόλου να μιλά δημόσια γι’ αυτήν. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται σε μικρούς χώρους, όπως τώρα στο Μοναστηράκι, και, όπως δηλώνει στην «Espresso», της αρέσει περισσότερο. «Είναι πιο ζεστά, πιο όμορφα, ο κόσμος νιώθει πιο οικεία. Υπάρχει μια αμεσότητα. Δεν έχω “χαθεί” από τον χώρο. Δεν σταμάτησα ποτέ να εργάζομαι! Υπηρετώ την καλή μουσική που αγαπώ» μας λέει και προσθέτει: «Στις συνεργασίες μου δεν αντιμετώπισα ποτέ κανένα πρόβλημα, γιατί πρόσεχα τι έλεγα και τι έκανα». Αυτή την εποχή, όπως αναφέρει στην «Espresso», συμμετέχει σε παραπάνω από μία δισκογραφικές δουλειές. Εκανε ένα ντουέτο με τη φίλη της Κατερίνα Κούκα, που έχει τον τίτλο «Οταν μιλάει μια γυναίκα σε γυναίκα», το οποίο περιλαμβάνεται στο CD «Ανάσα» της τελευταίας.

Ακόμα, έχει αρκετές συμμετοχές στον νέο δίσκο του Χρήστου Παπαδόπουλου «Χωρισμός», σε στίχους Κώστα Μπαλαχούτη, όπως το «Καλημέρα, ονειροπόλοι», που το ξεχωρίζει ιδιαίτερα, αφού ο στίχος την εκφράζει: «Καλημέρα, ονειροπόλοι, το τραγούδι δεν τελειώνει, δεν αφήνεται. Παίρνει έξυπνα στιχάκια, ποιηματάκια και παιχνιδάκια, παιχνιδίζεται»!

offer

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...