Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Αμαλία είναι απογοητευμένη με τον Ντίνο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Στο… μικροσκόπιο 20 Ελληνες Influencers που ελέγχονται για παραπλανητικές πρακτικές

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπαίνουν 20 Ελληνες influencers...

Ο Σκάι καλοβλέπει το τηλεπαιχνίδι «Still Standing» με παρουσιάστρια την Καραβάτου

Τα δημοφιλή τηλεπαιχνίδια δεν πεθαίνουν ποτέ! Από τα χέρια...

Το ΟΠΑΠ Forward στηρίζει το γυναικείο επιχειρείν

Nα ενισχύσουν τη θέση τους στο επιχειρηματικό τοπίο, μέσω...

Εκμεκτσίογλου: Με το φαγητό μου χτίζω γέφυρα φιλίας Ελλάδας – Τουρκίας

❱❱ Με τεμενάδες υποδέχτηκαν στη μεγάλη γιορτή γαστρονομίας της Πόλης τη Ρωμιά σεφ Μαρία Εκμεκτσίογλου, που μιλά στην «Espresso»Από τον
ΗΛΙΑ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ

«Η Μαρία είναι η “βασίλισσά” μας. Αντιπροσωπεύει τη γεύση της Πόλης και όχι μόνο…» Αυτή ήταν η πρώτη ατάκα που βγήκε από τα χείλη του Ismail Ay, προέδρου του Συλλόγου των Σεφ της Τουρκίας, κατά τη συνάντησή μας την περασμένη Κυριακή στο συνεδριακό κέντρο Χάλιτς, στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, στη βόρεια όχθη του Κεράτιου Κόλπου, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη γιορτή γαστρονομίας στη γειτονική χώρα, που ήταν φέτος αφιερωμένη στις ξεχασμένες ρωμαίικες γεύσεις, στα «Φαγητά της Πόλης: από το χτες στο σήμερα». Η Μαρία Εκμεκτσίογλου, μια Ρωμιά της Κωνσταντινούπολης, επιλέχθηκε ανάμεσα σε κορυφαίους σεφ της Τουρκίας για να βάλει τη δημιουργική σφραγίδα της σε αυτή την εκδήλωση, που προσέλκυσε πάνω από 10.000 επισκέπτες.

«Ετοιμάσαμε 35 παραδοσιακά πολίτικα πιάτα, από παλαμίδα γιαχνί έως λαχανοντολμάδες με μύδια, τα οποία παρουσιάσαμε με έναν ωραίο και μοντέρνο τρόπο» λέει η ίδια στην «Espresso», καθώς μας ξεναγεί στους χώρους του φεστιβάλ γεύσεων. Κάθε λίγο και λιγάκι κάποιος Τούρκος μάγειρας ή απλός θαυμαστής της μας σταματά για να την αγκαλιάσει, να τη φιλήσει και να βγάλει μαζί της μια φωτογραφία.

ekmektsiogloy 5

«Η γεύση είναι η κληρονομιά της μνήμης μας. Με τη γεύση και τη μυρωδιά θα θυμηθούμε έναν άνθρωπο αγαπημένο… Εγώ, ας πούμε, με το που κάνω κομπόστα, η μυρωδιά μού φέρνει αμέσως στη μνήμη τον πατέρα μου» συνεχίζει η Μαρία και μας δείχνει μερικά από τα «ξεχασμένα» φαγητά-έργα τέχνης της Πόλης που παρασκεύασε. Γιατί τα λένε ξεχασμένα; «Διότι δεν μαγειρεύονται πλέον συχνά. Ο μοντερνισμός που υπάρχει στην εποχή μας έχει επηρεάσει και τον κλάδο της μαγειρικής. Πέρασε τη μόδα της μοριακής κουζίνας, τη μόδα της fusion κουζίνας, ήρθε η μόδα με το sushi. Ωστόσο, ένα παραδοσιακό παστίτσιο της μαμάς κάνει πάντα σχεδόν όλους τους μοντέρνους σεφ να γλείφουν και τα δάχτυλά τους. Συνεπώς, παραδοσιακή κουζίνα – μοντέρνα κουζίνα: ένα μηδέν» σημειώνει κλείνοντάς μας το μάτι.

Η ίδια, πάντως, δηλώνει αντίθετη και στη μοντερνοποίηση της παραδοσιακής κουζίνας που επιχειρούν ορισμένοι. «Μερικά φαγητά δεν εκμοντερνίζονται. Δεν μπορείς να βάλεις στη φασολάδα βύσσινα, πώς να το κάνουμε; Κάποιες παραδοσιακές συνταγές δεν μπορείς να τις αλλάξεις» τονίζει η γυναίκα, την οποία η όχι και τόσο φιλελληνική εφημερίδα «Milliyet» έχει χαρακτηρίσει «ζωντανό μύθο της Τουρκίας».

Μαζί με τη γαλανόλευκη

Το σχετικό απόκομμα υπάρχει καδραρισμένο στον τοίχο του εστιατορίου της, στο Etiler. Εκεί όπου βρίσκεται κρεμασμένη ψηλά εδώ και 15 χρόνια και η ελληνική σημαία. «Νομίζω έχω καταφέρει να δημιουργήσω μια γέφυρα φιλίας και αγάπης ανάμεσα στις δύο χώρες με τις γεύσεις και τα αρώματά μου. Ολοι οι λαοί εκτιμούν το καλό φαγητό. Ας μην ξεχνάμε ότι οι καλύτερες συμφωνίες κλείνονται πάντοτε πάνω σε ένα ωραία στρωμένο τραπέζι» τονίζει η Μαρία, η οποία δηλώνει πολύ χαρούμενη για την τιμή που της έκανε ο Δήμος Κωνσταντινούπολης, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιήθηκε το φεστιβάλ γαστρονομίας.

ekmektsiogloy 2

«Η χαρά μου είναι διπλή διότι θεωρείται πολύ δύσκολο για μια μαγείρισσα να επιβάλει τον εαυτό της σε έναν χώρο ανδροκρατούμενο. Μπορεί η μαγειρική να είναι γυναικεία υπόθεση, μια υπόθεση μαμάς, ωστόσο η επαγγελματική μαγειρική είναι υπόθεση ανδρών. Προσωπικά, είμαι “ερωτευμένη” με το επάγγελμά μου. Εχω πάθος με την κουζίνα, με τις κατσαρόλες… Δεν θα μπορούσα να ερωτευθώ έναν άντρα που δεν του αρέσει το φαγητό. Κάθε φορά που μαγειρεύω και δημιουργώ έχω την αίσθηση ότι βρίσκομαι μέσα σε ένα όνειρο. Μου αρέσει, όμως, πολύ και ο ρόλος της καθηγήτριας που έχω σε πανεπιστήμιο της Τουρκίας. Δεν σου κρύβω, μάλιστα, ότι είμαι και αυστηρή. Δεν μπορείς να χαϊδέψεις κάποιον αν θέλεις να πετύχεις. Το φαγητό έχει ψυχή, οφείλουμε να το σεβόμαστε. Η μαγειρική θέλει σεβασμό και αγάπη».

ΜΑΚΡΙΝΟ ΓΕΥΣΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ

Την αποκαλούν «βασίλισσα της Πόλης» και «σύγχρονη Λωξάντρα», τίτλοι που τη γεμίζουν με περηφάνια και ευθύνη. «Μου χαϊδεύει το είναι μου όλο αυτό, αλλά δημιουργεί και βάρος στους ώμους μου. Τέτοιοι τίτλοι δεν σηκώνουν λάθη» λέει η Μαρία Εκμεκτσίογλου στην «Espresso» και συνεχίζει κάνοντας αποκαλύψεις για τα επόμενα σχέδιά της.

«Φέτος συνέβη μια ατυχία. Εσπασα το πόδι μου ενώ είχα συμβόλαιο για τηλεοπτική εκπομπή με τον Σκάι. Ετσι, δεν προχώρησε το πρότζεκτ. Για του χρόνου έχουμε με τον παραγωγό μου, τον Παναγιώτη Αλεξόπουλο, πολύ ωραία σχέδια, ένα διαφορετικό κόνσεπτ που ξεφεύγει από αυτά που έκανα έως σήμερα. Θα κάνουμε κάτι πιο γλυκό, πιο μυρωδάτο, με περισσότερες και πιο μακρινές βόλτες. Ο παραγωγός μου μιλάει αυτήν τη στιγμή με δύο κανάλια στην Ελλάδα» λέει. Οσο για το επόμενο συγγραφικό βήμα της, μόλις τελείωσε και παρέδωσε τα «Ερωτικά μπαχαρικά», ένα βιβλίο που θα κυκλοφορήσει παράλληλα σε Ελλάδα και Τουρκία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

ekmektsiogloy 1

«Είναι ένα βιβλίο πολύ ερωτικό, με συνταγές καρδιάς για να ξελογιάσεις αυτόν ή αυτήν που αγαπάς. Με τα μπαχαρικά μπορείς να εξιτάρεις τον άλλον και να κάνεις την καρδούλα του να χοροπηδήσει για σένα» αναφέρει η Μαρία, η οποία ασπάζεται πλήρως τη ρήση «ο έρωτας περνάει από το στομάχι». «Αν θέλεις να κερδίσεις την αγάπη, τον έρωτα, τη συμπάθεια ενός άντρα, πρέπει να του μαγειρέψεις ένα σκερτσόζικο φαγητό» αναφέρει με μελιστάλακτο ύφος.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 17 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πολλά είναι αυτά που θα λειτουργήσουν θετικά στη...

Διπλός Λιάγκας στον ΑΝΤ1

Ο Γιώργος Λιάγκας όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει!...

Cool στο κέντρο της Αθήνας ο Μπισμπίκης

Η νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα» άρχισε...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Bασίλισσα Σοφία της Ισπανίας: Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας επέστρεψε στο παλάτι

Υστερα από τέσσερις ημέρες νοσηλείας και αγωνίας για τον...