Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες...

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...

«Next please» μόνο τα Σαββατοκύριακα

Τέλος η Αννίτα Πάνια τις καθημερινές από το ψυχαγωγικό...

Η Ναταλία ετοιμάζει εκπλήξεις για το «Secret song»

H Ναταλία θα δείξει τη δύναμή της! Ονόματα πρώτης...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της...

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Τάκης Σαγιώρ: «Ο Δαλιανίδης μου τα ’ριξε κι έφαγε χυλόπιτα»

❱❱ Ο χορευτής Τάκης Σαγιώρ μιλά για άγνωστες πτυχές της λαμπερής καριέρας του και αποκαλύπτει γιατί μπήκε στη μαύρη λίστα της Φίνος Φιλμ 
❱❱ Η βοήθεια από τις Ζουρούδη και Βλαχοπούλου, το μεγάλο μπαμ όταν έκανε ντουέτο με τη Μελίντα και τα «καρφιά» του για τη Μαίρη ΛίνταΑπό τον
ΑΛΚΙΝΟΟ ΜΠΟΥΝΙΑ

Λέει τα πράγματα με το όνομά τους και σε όποιον αρέσει! Ο Τάκης Σαγιώρ αποκαλύπτει στην «Espresso» άγνωστες στιγμές της πολυτάραχης ζωής του και της λαμπρής καριέρας του στον χορό, όπως ότι έριξε χυλοπίτα στον Γιάννη Δαλιανίδη (και γι’ αυτό μπήκε στη μαύρη λίστα της Φίνος Φιλμ), ενώ εξηγεί και για ποιον λόγο μπήκε στο γηροκομείο η Μαίρη Λίντα, με την οποία υπήρξε αρραβωνιασμένος στο παρελθόν.

Πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια;

Γεννήθηκα το 1940 στην Κέρκυρα και το πραγματικό μου επίθετο είναι Σαλιών. Εχω μια αδελφή, τη Νίτσα, κι έναν αδελφό, τον Κωνσταντίνο, ο οποίος είναι συγγραφέας. Τα παιδικά μου χρόνια δεν ήταν καθόλου δύσκολα. Ο πατέρας μου ήταν έμπορος, άνθρωπος της πιάτσας, και ακόμη και την περίοδο της Κατοχής δεν πεινάσαμε. Ομως ήταν πολύ εγωιστής και αυστηρός. Απαιτούσε να γίνονται τα πράγματα όπως ήθελε αυτός.

f6 me ti marika kaloyta kai ton miki theodoraki
Με τη Μαρίκα Καλουτά και τον Μίκη Θεοδωράκη

Δηλαδή;

Ηθελα να γίνω καλλιτέχνης σαν τον Γιώργο Οικονομίδη και την Καλή Καλό, που τους είχα δει στα δώδεκά μου, σε μια παράστασή τους, όταν είχαν έρθει στην Κέρκυρα.

Ο πατέρας μου, όμως, δεν ήθελε καν ν’ ακούσει κάτι τέτοιο. Μια φορά τόλμησα και του είπα την επιθυμία μου για το θέατρο και με κρέμασε κυριολεκτικά σε ένα δέντρο, ενώ με χτυπούσε με τη ζώνη του αλύπητα. Τον άντεξα μέχρι τα δεκατέσσερά μου, που την κοπάνισα από το σπίτι, και ήρθα με οτοστόπ στην Αθήνα, για να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Στο να γίνεις χορευτής γνωρίζω ότι σε βοήθησε η μεγάλη δασκάλα χορού Ελλη Ζουρούδη…

Και όχι μόνο! Με περιμάζεψε από τους δρόμους, όπου περιπλανιόμουν ως άστεγος. Μιλάμε για τραγικές καταστάσεις. Ακόμη κι όταν απέκτησα βίλα στην Κέρκυρα πεταγόμουν στον ύπνο μου, γιατί έβλεπα ότι κοιμόμουν έξω από το θέατρο Ρεξ! Η Ζουρούδη, λοιπόν, με φιλοξένησε και με σπούδασε στη σχολή της δωρεάν, και τολμώ να πω ότι είναι η δεύτερη μάνα μου! Επίσης η Ρένα Βλαχόπουλου ήταν εκείνη που με πρότεινε στον Μανόλη Καστρινό, για να με πάρει στο μπαλέτο του και να ξεκινήσω επαγγελματικά ως χορευτής.

Βέβαια ο Καστρινός, που ήταν ανασφαλής και κομπλεξικός -αλλά κατά τα άλλα πολύ σπουδαίος στη δουλειά του-, μου έβαλε εμπόδια στην καριέρα μου.

Ομως, σε εκείνη τη δύσκολη περίοδο με βοήθησαν κάποιοι συνάδελφοί μου, όπως είναι η Ελένη Προκοπίου, ο Βαγγέλης Σειληνός, ο Βαγγέλης Πλοιός και ο Σωκράτης Κορρές. Για καλή μου τύχη, στα πρώτα μου βήματα γνωρίστηκα με την οικογένεια ενός από τους πιο πλούσιους επιχειρηματίες εκείνης της εποχής, του Νίκου Γιάνναρου, η οποία με στήριξε με κάθε τρόπο κι από τότε όλα μού ήρθαν πολύ εύκολα.

f3 dexia photos
Αριστερά: Αγκαλιά με τη Μαίρη Λίντα, με την οποία υπήρξε αρραβωνιασμένος. Δεξιά: Χορευτικό ντουέτο με τη Λουίζα Μελίντα

Το μεγάλο σου μπαμ έγινε ως ντουέτο με την αείμνηστη Λουίζα Μελίντα…

Με την αγαπημένη μου Μελίντα γνωριστήκαμε το 1964, στα δεκάξι της, στη σχολή της Ζουρούδη. Ηταν ένα πανέμορφο αγριοκάτσικο, και μάλιστα όταν της πρότεινα να βγούμε μου πέταξε μια βούρτσα στο κεφάλι και με πήραν τα αίματα. Εναν χρόνο μετά παντρευτήκαμε, αλλά γίναμε και χορευτικό ζευγάρι. Η μοιραία συνάντησή μου με τη Μελίντα είναι ένας από τους τρεις μεγάλους σταθμούς της ζωής μου.

Οι άλλοι δύο σταθμοί της ζωής σου ποιοι είναι;

Ο δεύτερος είναι ο ερχομός της κόρης μου Κατερίνας, από τον γάμο μου με την Ελένη Ελευθεριάδου. Η γυναίκα μου είχε δύσκολο τοκετό και οι γιατροί μού είχαν πει ότι θα σωθεί η μητέρα και θα πεθάνει το μωρό, αλλά τελικά σώθηκαν και οι δύο. Από την κόρη μου, που ζει στην Αμερική, έχω δύο αγαπημένα εγγόνια, τον Τζέισον και τη Ζακελίν. Μάλιστα, η εγγονή μου έχει αποκτήσει δύο κοριτσάκια, τις δισέγγονές μου! Οσο για τον τρίτο σταθμό της ζωής μου είναι ο θετός μου γιος, ο Χάρης, ο οποίος εδώ και 12 χρόνια είναι τα πάντα για μένα.

Γιατί έχεις κάνει ελάχιστες εμφανίσεις στη Φίνος Φιλμ;

Με φώναξε ο Γιάννης Δαλιανίδης ως σολίστα στο «Κάτι να καίει», αλλά μετά δεν είχα συνέχεια…

f5 dipla sti rena pagkrati kai to niko koyrkoylo
Με τον Νίκο Κούρκουλο και τη Ρένα Παγκράτη

Για ποιον λόγο;

Διότι «μου τα ’ριξε» κι έφαγε χυλόπιτα.

Σεξουαλική παρενόχληση;

Αμάν πια με αυτές τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις που τις έκανε μόδα το Χόλιγουντ! Εγώ το βρίσκω κολακευτικό να στην πέφτουν είτε άντρες είτε γυναίκες. Σημαίνει ότι αρέσεις. Από κει και πέρα όποιος δεν θέλει σηκώνεται και φεύγει. Ο Γιάννης, που ήταν gay και δεν είναι κακό, το ξέρουμε όλοι, με επιθύμησε και του απάντησα ευθέως ότι δεν είναι του γούστου μου… Μάλιστα στο συμβάν ήταν παρούσα και μια πολύ γνωστή ηθοποιός, η οποία έβαλε τα γέλια στο άκουσμα της φράσης μου «δεν σε γουστάρω».

Στη συνέχεια του είπα ότι κι αν τον γούσταρα ποτέ δεν θα έκανα κάτι μαζί του, γιατί είναι στο επάγγελμα και δεν γουστάρω να χρησιμοποιώ το σεξ για να ανέβω επαγγελματικά. Πες με περίεργο, πες με εγωιστή, ήθελα να κάνω κάτι αν το αξίζω.

Και πώς αντέδρασε στην απόρριψή σου;

Μου απάντησε εκνευρισμένος: «Μέχρι εδώ ήταν η πορεία σου. Μπήκες στη μαύρη λίστα…». Εγώ όμως μουλάρωσα και είπα μέσα μου «Μυτόγκα, θα τη βρω μόνος μου την άκρη» και τη βρήκα. Παρόλο που μου κήρυξε τον πόλεμο -με έκοβε από δουλειές στη Φίνος Φιλμ και με απαξίωνε γενικώς-, βρήκα άλλα μονοπάτια για να προχωρήσω. Επομένως, δεν υφίσταται αυτό που κάποιοι λένε ότι «δεν έκανα καριέρα γιατί δεν του κάθισα και δεν του έκανα τα γούστα». Κάτι τέτοιο είπε, νομίζω, για τον Δαλιανίδη και ο Θόδωρος Ρουμπάνης. Δεν το πιστεύω αυτό. Ο π@@@ς σε σπρώχνει, αλλά αν δεν έχεις ταλέντο θα βρεις τοίχο μπροστά σου.

f2 o takis aristera me ton adelfo toy kosta kai tin adelfi toy nitsa
Πιτσιρικάς ο Τάκης Σαγιώρ (αριστερά) με τον αδελφό του Κώστα και την αδελφή του Νίτσα

Κι η αλήθεια είναι πως τότε ο Δαλιανίδης είχε τεράστια δύναμη στο σινεμά και ειδικά στη Φίνος…

Εκεί με μπλόκαρε, αλλά στο θέατρο και στην τηλεόραση με ήθελαν οι θεατρώνες και οι τηλεοπτικοί παραγωγοί. Για να καταλάβεις, το 1973 ο μέγας Βασίλης Μπουρνέλης με φώναξε στο θέατρό του να χορογραφήσω «Στρίκινγκ στο πλοίο των τρελών!», ένα έργο των Δαλιανίδη – Μαστοράκη. Ο Γιάννης δεν ήθελε να συνεργαστούμε και πρότεινε τον Φλερύ και ο Μπουρνέλης τού είπε: «Ή Σαγιώρ ή δεν το ανεβάζω»! Σε όλες τις πρόβες δεν ανταλλάξαμε κουβέντα. Το ίδιο συνέβη και στο τηλεοπτικό «Λούνα Παρκ», που ήταν δικό του και απαίτησε ο παραγωγός να είμαι εγώ ο χορογράφος! Τελικά μετά το 1986 τα βρήκαμε με τον Δαλιανίδη και κάναμε κολλητή παρέα ως τον θάνατό του.

Υπάρχει η φήμη ότι ο Σαγιώρ είναι επιθετικός και… έγκλημα!

Τα λένε αυτά, το ξέρω… Οταν όμως περνάς από οντισιόν για ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα του Γιάννη Πρετεντέρη και μια ηθοποιός, που τότε είχε τα ηνία με τον άντρα της στο δημόσιο κανάλι, σε σαμποτάρει, δεν θα αντιδράσεις; Εγώ τη συγκεκριμένη, παρόντος του Γιάννη Πρετεντέρη και άλλων, την αποκάλεσα «στραβέκλω, κακάσχημη, άφωνη» και της είπα ότι «έχει παντρευτεί μια αδερφή». Μόλις τα άκουσε αυτά ο Πρετεντέρης, έρχεται μου λέει: «Θα πας μπροστά. Σε προσλαμβάνω». Αλλά και ο Νίκος Νικολαρέας, ο γνωστός συνεργάτης χωρίς όνομα, που τόσο με βοήθησε τηλεοπτικά και του χρωστάω τόσα πολλά, μου έλεγε: «Σε αγαπάω γιατί λες πράγματα που θέλω να τα πω κι εγώ». Ετσι έγινε ο Σαγιώρ επιθετικός και έγκλημα! Για να επιβιώσω πήρα τα όπλα εναντίον όλων εκείνων που έμπαιναν εμπόδιο και ήθελαν να μου κάνουν κακό. Πάντως, όλα εδώ πληρώνονται. Η ζωή είναι ένα σούπερ μάρκετ και στο τέλος περνάς από το ταμείο.

f7
Δίπλα στον Γιώργο Μουζάκη και τον Χρόνη Εξαρχάκο

Πώς σχολιάζεις ότι η Μαίρη Λίντα, με την οποία κάποτε είχες αρραβωνιαστεί, είναι στο γηροκομείο;

Δεν με παραξενεύει που είναι στο γηροκομείο, άλλωστε της το είχα πει ότι με τον τρόπο που ζει κάποια στιγμή θα την έβλεπα στο γηροκομείο. Και δεν έχω κάτι με το συγκεκριμένο γηροκομείο όπου είναι, αλλά με την έννοια του γηροκομείου γενικότερα. Η Μαίρη έβγαλε πάρα πολλά λεφτά, μια από τις πιο ακριβοπληρωμένες τραγουδίστριες, και θα μπορούσε να ζει σε παλάτι, αλλά δεν είχε σωστό κουμάντο.

Εσύ τώρα πώς τα περνάς;

Είμαι γεμάτος από όλες τις απόψεις! Ευχαριστώ το σύμπαν που μου έχει δώσει μια συντροφιά στα τελευταία χρόνια της ζωής μου και δεν είμαι μόνος μου. Υπάρχει ο γιος μου, ο Χάρης, και τρεις φίλοι μου πολύ κοντά μου.

Τον φοβάσαι τον θάνατο;

Καθόλου. Ηταν large μαζί μου, με άφησε να ζήσω και με το παραπάνω. Είμαι 79 χρόνων και δεν περίμενα ποτέ ότι θα φτάσω ως εδώ. Οταν φύγω, θέλω να με κάψουν κι αμέσως να ξεχαστώ…

f8 me ti rena vlahopoyloy ton giorgo katsaro kai ti fili toy mpeky
Σε νυχτερινή έξοδο. Από αριστερά: Ο Τάκης Σαγιώρ, η φίλη του Μπέκυ, ο Γιώργος Κατσαρός και η Ρένα Βλαχοπούλου

Αν σου έκαναν μνήμα, τι θα ήθελες να έγραφε πάνω;

Τάκης Σαγιώρ: Εζησε όπως γούσταρε και σε όποιον άρεσε!

offer

{{-PCOUNT-}}44{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...

Φωτογράφος ήρθε μια ανάσα με τον φακό της με το φερόμενο ως τέρας του Λοχ Νες

Την πιο καθαρή και πιο κοντινή φωτογραφία από το...