Βραβείο αρχοντιάς

❱❱ Με πρωτοβουλία του προέδρου του, Ελευθέριου Σκιαδά, ο Σύλλογος των Αθηναίων τίμησε την εικαστικό δρα Φανή Ρουμελιώτη – Μαργαρίτη

Από τον
Δημήτρη Λυμπερόπουλο

Σύζυγος, μητέρα, ιατρός, εικαστικός, ποιήτρια, με πρωτοποριακές πνευματικές και καλλιτεχνικές ανησυχίες, η δρ Φανή Ρουμελιώτη – Μαργαρίτη διέσωσε με τον χρωστήρα της εκατοντάδες παραδοσιακά σπίτια.

Η ευαισθησία και η αλήθεια χαρακτηρίζουν τα έργα της ζωγράφου, τα οποία αποτελούν ευγενές καλλιτεχνικό δώρο στα αριστουργήματα της νεοκλασικής Αθήνας, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και θυμίζοντάς μας πάντα τους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς της νεότερης Ελλάδας. Σε μια σεμνή τελετή στην κεντρική αίθουσα του Συλλόγου των Αθηναίων, στην οδό Κέκροπος στην Πλάκα, όαση ομορφιάς και ελπίδας, με πρωτοβουλία του δυναμικού και αφοσιωμένου προέδρου του συλλόγου Ελευθέριου Γ. Σκιαδά, ο οποίος με πάθος κρατά ζωντανή και προστατεύει την ιστορία της πόλης των Αθηνών, τιμήθηκε για την προσφορά της η Αθηναία αρχόντισσα.

Το Χρυσούν Μετάλλιο του συλλόγου τής παρέδωσαν οι ΑΒΥ πρίγκιπας Αλέξανδρος και πριγκίπισσα Αικατερίνη της Σερβίας, παρουσία της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας Βλασίας Παυλοπούλου. Στο έργο της ζωγράφου και της διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην έδρα της Στοματολογίας, πρωτοπόρου στα εμφυτεύματα στην Ελλάδα, στη γυναίκα που δεν θυσίασε την επιστήμη στην τέχνη, καθώς εργάστηκε με πάθος και αγάπη και στους δύο τομείς, αναφέρθηκε με συγκινητικά λόγια ο διευθυντής του Ιδρύματος Θεοχαράκη Φώτης Παπαθανασίου.


Αριστερά: Αγγελική Μαργαρίτη – Andrews και David Andrews. Δεξιά: Ειρήνη Βασιλοπούλου και Φώτης Παπαθανασίου

Χαιρετισμό απηύθυνε η Ρίτα Νάστου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Ελληνικής Εταιρίας Αρχιτεκτονικής Παραδοσιακής Κληρονομιάς. Το μελοποιημένο από τον ίδιο και βραβευμένο στη Γαλλία ποίημα της Φανής Ρουμελιώτη με τίτλο «Ακατοίκητο Σπίτι» ερμήνευσε ο Μαυρίκιος Μαυρικίου, χαρίζοντας μαγική νότα στη βραδιά, ενώ η Αλίς Δικαίου το μετέφρασε και το απήγγειλε στα γαλλικά. Η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήταν όταν ο αγαπημένος της εγγονός Alexander Andrews ο νεότερος έπαιξε στο πιάνο και της αφιέρωσε το τραγούδι που συνέθεσε ειδικά για τη βραδιά.

Πριν από 57 χρόνια

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου των Αθηναίων, η οποία λήφθηκε το 1952, καθιερώθηκε ο θεσμός της απονομής μεταλλίου σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα για την εθνική δράση τους, τη δράση τους υπέρ της πόλης των Αθηνών ή έργα που συνδέονται με τους σκοπούς του συλλόγου. Καθιερώθηκαν τρεις τάξεις μεταλλίου, Χρυσό, Αργυρό και Χάλκινο.


Βλασία Παυλοπούλου και Λίζα Εβερτ

Πρώτος με Χρυσό Μετάλλιο τιμήθηκε το 1953 ο Αθηναίος μουσουργός Δημήτριος Ρόδιος, ενώ στη διάρκεια των έξι δεκαετιών έχουν τιμηθεί σπουδαίες φιλαθήναιες προσωπικότητες των τεχνών και των επιστημών, διπλωμάτες, επιχειρηματίες. Ανάμεσά τους, ο καθηγητής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Ομηρος Τόμσον, ο ηθοποιός και απόγονος του πρώτου φρούραρχου της Ακρόπολης Χριστόφορος Νέζερ και ο απόγονός του Ναπολέων Νέζερ, ο μουσουργός Πολ Μενεστρέλ, ο πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» Ιπποκράτης Καραβίας, η ηθοποιός Αννα Συνοδινού, η χορογράφος Μαρία Χορς, ο αθηναιογράφος Κώστας Δημητριάδης, οι συγγραφείς Σαράντος Καργάκος, Ιωάννης Καιροφύλλας, Κώστας Χατζιώτης κ.ά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παντρεύτηκαν και δεν το πήρε είδηση κανένας

Αν και η λαμπερή θρησκευτική τελετή έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Ιουνίου

Έλληνας ηθοποιός νυχτοπερπάτησε με την εντυπωσιακή του κόρη

Ο γνωστός ηθοποιός γιόρταζε και βγήκε με την οικογένειά του να το γιορτάσει. Ο

Τίτλοι τέλους για γνωστό τηλεοπτικό δίδυμο της πρωινής ζώνης

Αλλαγές φαίνεται πως έρχονται στην πρωινή ζώνη του Σαββατοκύριακου...

Το όνομα του Μανίκα στο κύκλωμα εξαπάτησης ΕΦΚΑ; Τι λέει ο δικηγόρος του

Το όνομα του Γιώργου Μανίκα φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα εξαπάτησης ΕΦΚΑ. Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκε εις βάρος 22 συλληφθέντων για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που φέρεται να δρούσε μέσω εικονικών εταιρειών και πλαστών τιμολογίων.

Διάσημη πρωταγωνίστρια αποκάλυψε ότι δίνει μάχη με τον καρκίνο

Πασίγνωστη ηθοποιός μίλησε ανοιχτά για τη διάγνωση με καρκίνο...

Η αποκάλυψη Λιάγκα για τον Τσαγκαράκη και το ρολόι που δεν πούλησε

Στην υπόθεση του Γιώργου Τσαγκαράκη, που συνελήφθη πριν από λίγες ημέρες και συνεχίζει να απασχολεί έντονα την επικαιρότητα με διαρκείς αποκαλύψεις, αναφέρθηκε το πρωί της Δευτέρας ο Γιώργος Λιάγκας μέσα από το «Πρωινό».

Η μικρούλα της φωτογραφίας είναι γνωστή ηθοποιός της χώρας μας!

Το κοριτσάκι της φωτογραφίας που πόζαρε σε καλοκαιρινές διακοπές στην αγκαλιά του μπαμπά του δεν είναι άλλο από την