Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Οικογενειακές στιγμές στα Νότια για τον Σόμμερ και τη σύζυγό του Βαλεντίνη

Οικογενειακές στιγμές στη Γλυφάδα μοιράστηκαν ο Κώστας Σόμμερ και...

Σε ειδικό χώρο και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ο φονιάς της...

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας μεταφέρθηκε, χθες το μεσημέρι,...

Νίκος Χρηστίδης: Ο παρ’ ολίγον βιασμός του από πασίγνωστο make-up artist και...

Την ώρα που το κίνημα #MeToo βρίσκεται ξανά στην...

Το μυστικό της Πέγκυς Ζήνα!

❱❱ Η Πέγκυ Ζήνα μιλάει με συγκινητικά λόγια για τη σχέση με τον Θεοδωράκη και αποκαλύπτει τις συμβουλές του τις οποίες κρατούσε ως δικό της μυστικόΑπό τον
ΝΙΚΟ ΝΙΚΟΛΙΖΑ

Αν παρακολουθήσει κάποιος τις συναυλίες της ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» που διοργανώνονται σε Ελλάδα και εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, θα διαπιστώσει ότι περίοπτη θέση στη λίστα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν έχει η Πέγκυ Ζήνα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η τραγουδίστρια έχει βρεθεί κοντά στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη και στην κόρη του Μαργαρίτα.

Η ίδια, λίγο πριν από τη μεγάλη συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη, την ερχόμενη Δευτέρα στο Καλλιμάρμαρο, μιλάει αποκλειστικά στην «Espresso» για τη σχέση της μαζί του, ενώ αποκαλύπτει και τα λόγια του Μίκη τα οποία εκείνη κρατούσε εδώ και καιρό ως το δικό της μυστικό.
«Με τον Μίκη Θεοδωράκη με συνδέει ό,τι συνδέει κάθε Ελληνα, γιατί τα τραγούδια του είναι η ιστορία μας και ο πολιτισμός μας. Είναι πολύ συγκινητικό για εμένα το ότι ήμουν επιλογή της Μαργαρίτας Θεοδωράκη και του μεγάλου μας Μίκη, συγκινήθηκα βαθιά όταν κλήθηκα να ερμηνεύσω τραγούδια του» μας λέει η λαϊκή ερμηνεύτρια και συνεχίζει να αναφέρεται σε εκείνον με θαυμασμό.

«Τι με γοήτευσε»

«Στον Μίκη Θεοδωράκη με γοήτευσε η ευφυΐα του, όταν τον γνώρισα από κοντά, η οπτική του για την Ελλάδα και την πολιτική κατάσταση, η μεγαλοπρέπεια και το καυστικό χιούμορ του, αλλά και οι απόψεις του για τα μουσικά δρώμενα της χώρας. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη φράση που μου είπε: “Το έντεχνο σε αυτή τη χώρα το θαύμασαν, αλλά το λαϊκό το αγάπησαν”».

Ποιο είναι άραγε το αγαπημένο της τραγούδι από το σπουδαίο ρεπερτόριό του; «Η “Ομορφη πόλη”» μας λέει με σιγουριά. «Πιστεύω ότι είναι το μεγαλύτερο κλασικό τραγούδι, ενώ το πιο πονεμένο αφηγηματικό, που περιγράφει την κοινωνία της τότε Ελλάδας, είναι η “Δραπετσώνα”. Κάθε φορά που το τραγουδώ συγκλονίζομαι. Από την άλλη, όταν τραγουδώ την “Ομορφη πόλη” στα ελληνικά και στα γαλλικά, από την εκτέλεση της Εντίθ Πιαφ, νιώθω μουσικά σαν να απλώνεται μια σκάλα μέχρι τον ουρανό.

Θα σου πω κάτι από τα βιώματά μου για να καταλάβεις τι εννοώ… Την πρώτη φορά που βγήκα στο κοινό να τραγουδήσω Θεοδωράκη, στην πρώτη μου συναυλία μπροστά στον Μίκη, είχα μόλις κηδέψει την πεθερά μου, που για εμένα ήταν η δεύτερη μητέρα μου. Ημουν συντετριμμένη. Οταν ήρθε η ώρα να πω το τραγούδι “Ξημερώνει”, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Κώστα Τριπολίτη, και τραγούδησα τους πρώτους στίχους “Η σκοτεινιά της κάμαρας θα ’ρθει μαζί σου…”, ξετυλίχθηκαν μπροστά μου όλες οι εικόνες της πεθεράς μου, τραγουδούσα και έβλεπα εικόνες… Με όλα τα τραγούδια έχω προσωπική σχέση, “φωτογραφίζω με την ψυχή” κι έτσι τραγουδάω» μας λέει και συνεχίζει:

«Ακόμα, είναι μαγεία αυτό το χάρισμα του Μίκη να κάνει με τη μουσική του να νιώσει ο λαός τα συναισθήματά του. Οταν ήμουν πολύ μικρό παιδί, δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί με έπιαναν τα κλάματα με το “Μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε τη χώρα μου”. Μου έβγαζε πολύ μεγάλη αγανάκτηση και παράπονο… Οταν μεγάλωσα, κατανόησα. Είναι μεγαλείο ένα παιδί να αισθανθεί την ιστορία του τόπου του πριν τη διαβάσει. Μελετούσα τρεις μήνες πριν εμφανιστώ στο κοινό να τραγουδήσω το πρώτο τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη. Ακουσα όλες σχεδόν τις εκτελέσεις» θυμάται συγκινημένη.

Η ουσία

Η Πέγκυ Ζήνα εκμυστηρεύεται στην «Espresso» και τη συμβουλή που της έδωσε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης. «Πέρα από το να τραγουδώ δωρικά τα τραγούδια του, μου είπε ότι οι μεγάλοι λαϊκοί τραγουδιστές δεν είχαν την παιδεία να καταλάβουν τι τραγουδούν, απλώς το ένιωθαν. Μου περιέγραφε πόσο απλοί άνθρωποι ήταν οι σπουδαίοι λαϊκοί τραγουδιστές μας… Για τον Γρήγορη Μπιθικώτση μού έλεγε ότι στην ουσία αυτό που κατέθετε ήταν η ψυχή του και το ένστικτό του» λέει χαρακτηριστικά στην «Espresso».

Σε ό,τι αφορά το ρεπερτόριό της και πώς αυτό συνδυάζεται με του Μίκη, μας εξηγεί: «Ανέκαθεν έλεγα παλιά λαϊκά… Ποτέ δεν παρουσίαζα μόνο το δικό μου ρεπερτόριο, δηλαδή το σύγχρονο λαϊκό, μάλιστα το σχόλιο που έκαναν για εμένα ήταν ότι κατά τις 3 το πρωί… μεταμορφώνομαι σε άντρα, γιατί πάντα μου άρεσαν τα “παντελονάτα” αντρικά λαϊκά τραγούδια των μεγάλων μας ερμηνευτών. Δεν έχω κάνει, λοιπόν, καμιά στροφή στην καριέρα μου, σιχαίνομαι τις στροφές, με ζαλίζουν. Αγαπώ την αναφορά στη ζωή μου. Το ότι μεγαλώνοντας νιώθω να καταξιώνομαι, διότι σπουδαίοι άνθρωποι με επιλέγουν να συνεργαστώ μαζί τους, μου δίνει μεγάλη χαρά» καταλήγει.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Μπαμ στην TV με τη Μαρίνα του «Σκορπιού» και την Πέπη Τσεσμελή

Ολη η αλήθεια για την απολυμένη εργαζόμενη του music...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...