Ιτε παίδες Ηomo sapiens

❱❱ Το αρχαιότερο δείγμα σύγχρονου ανθρώπου στην Ευρώπη είναι ελληνικό και χρονολογείται προ τουλάχιστον 210.000 ετών

Το αρχαιότερο δείγμα Homo sapiens στην Ευρώπη είναι ελληνικό, σύμφωνα με μελέτη Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature»!

Πρόκειται για ένα κρανίο που ανακαλύφτηκε στο σπήλαιο Απήδημα, στη Μάνη, και το οποίο χρονολογείται προ τουλάχιστον 210.000 ετών. Είναι, δηλαδή, τουλάχιστον 150.000 χρόνια παλαιότερο από το αρχαιότερο απολίθωμα ανατομικά σύγχρονου ανθρώπου που έχει βρεθεί έως τώρα στην Ευρώπη!

Ενα δεύτερο κρανίο που ανακαλύφτηκε στην ίδια τοποθεσία και εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 170.000 ετών διαθέτει χαρακτηριστικά Νεάντερταλ.

Τα δύο απολιθωμένα κρανία είχαν εντοπιστεί στο τέλος της δεκαετίας του 1970, κατά τη διάρκεια ερευνών του Ανθρωπολογικού Μουσείου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ως τώρα δεν είχαν μελετηθεί σε βάθος, όμως ερευνητές από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τη Βρετανία, με επικεφαλής την Ελληνίδα παλαιοανθρωπολόγο Κατερίνα Χαρβάτη, τα μελέτησαν πρώτη φορά συγκριτικά, χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους.

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας δείχνουν τη σημαντικότητα του ελλαδικού χώρου για την ανθρώπινη εξέλιξη. Εχουμε τον αρχαιότερο σύγχρονο άνθρωπο εκτός Αφρικής, που μεταφέρει την άφιξη του Homo sapiens στην Ευρώπη περισσότερο από 150.000 χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι νομίζαμε μέχρι τώρα…» ανέφερε η κυρία Χαρβάτη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

sel 2 f1 new kranioapidima2kaianaplasitoypigikaterinaharvatipanepistimiotubingen

Η ερευνητική ομάδα έκανε εικονική ανακατασκευή των κατεστραμμένων τμημάτων των κρανίων (γνωστών και ως «Απήδημα 1» και «Απήδημα 2) και τα συνέκρινε με άλλα ανθρώπινα απολιθώματα προκειμένου να καθορίσει την ηλικία τους.

Το «Απήδημα 2» εμφανίζει τα χαρακτηριστικά Νεάντερταλ, ενώ το «Απήδημα 1» συνδυάζει σύγχρονα και πρωτόγονα χαρακτηριστικά, που το κατατάσσουν στην οικογένεια του «έμφρονος ανθρώπου».

Αυτό κάνει τους επιστήμονες να εκτιμούν πως στο σπήλαιο έζησαν δύο ομάδες, ένας πρώιμος πληθυσμός Homo sapiens, που αντικαταστάθηκε στη συνέχεια από έναν πληθυσμό Νεάντερταλ, οι οποίοι προϋπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Ελλάδας.

Με τη σειρά τους οι Νεάντερταλ αντικαταστάθηκαν από προγόνους του σύγχρονου ανθρώπου της Ανώτερης Παλαιολιθικής Περιόδου, περίπου 40.000 χρόνια πριν.

offer

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ