Τεχνικοί «μαϊμού»

❱❱ Το… παίζουν ειδικοί σε pc, αποκτούν πρόσβαση σε e-banking και ξαφρίζουν καταθέσει«Καμπανάκι» κρούει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για νέο κύκλωμα διαδικτυακής απάτης, τα μέλη του οποίου προσποιούνται τους τεχνικούς υπολογιστών, αποκτούν πρόσβαση σε κωδικούς e-banking… και ξαφρίζουν τραπεζικές καταθέσεις! 

Συγκεκριμένα, οι επιτήδειοι, που έχουν εντείνει τη δράση τους το τελευταίο διάστημα, παριστάνουν τους… πρόθυμους τεχνικούς σε κέντρα υποστήριξης μεγάλων εταιριών λογισμικού, που υπόσχονται να επιλύσουν ενδεχόμενα τεχνικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι χρήστες στους οικιακούς υπολογιστές τους.

Αντί να διορθώσουν τα προβλήματα όμως, βρίσκουν την ευκαιρία να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα από τους υπολογιστές και στη συνέχεια να αποκτήσουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανυποψίαστων χρηστών.

Για να πετύχουν τον στόχο τους ζητούν από τους ανυποψίαστους χρήστες να εγκαταστήσουν στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης, και με αυτόν τον τρόπο αποκτούν πλήρη έλεγχο στον υπολογιστή τους και φυσικά στο σύνολο των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν.

Ετσι οι δράστες μπορούν να «δουν» από μακριά αλλά… εκ των έσω εκτός από φωτογραφίες και βίντεο των χρηστών τους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τους κωδικούς πρόσβασης σε εφαρμογές και στο e-banking, με αποτέλεσμα να μπορούν μέσα σε δευτερόλεπτα να αδειάσουν τραπεζικούς λογαριασμούς μεταφέροντας χρήματα κατά βούληση!

Kαταγγελίες

Σε ανακοίνωσή της η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επισημαίνει ότι οι καταγγελίες για τέτοια περιστατικά έχουν αυξηθεί επικίνδυνα, και συνιστά στους χρήστες υπολογιστών να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και να μην εκχωρούν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα σε αγνώστους.

Μάλιστα τονίζουν ότι σε περίπτωση που έχουν ήδη προβεί σε κάποια τέτοια κίνηση πρέπει να καταργήσουν αμέσως τις εφαρμογές που τους ζήτησαν οι δράστες να εγκαταστήσουν, και να αλλάξουν το συντομότερο δυνατό τους κωδικούς τους.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ